субота , 1 априла 2023
Početna / Некатегоризовано / u zagrljaju muzike uvek ste u zavičaju

u zagrljaju muzike uvek ste u zavičaju

Na YouTube Kanalu se sa prolećem pojavio spot ’’ Part of You’’ koji je probudio veliko interesovanje. Ispostavilo se da pripada nadarenoj dami sa naših prostora- Slađani Janković iz Beograda koja sada živi u dalekoj Kanadi, u Britanskoj Kolumbiji, u Viktoriji, na jednom od najlepših mesta na svetu. Ekskluzivno za ’’ Zavičaj- narodne novine’’, Slađana- Ianna daje svoj prvi intervju mediju za Srbiju i dijasporu. Redakcija će pamtiti rad na intervjuu po njenoj sjajnoj srdačnosti, prirodnosti, šarmu i snazi!

Za Iannu Galbraith (rođenu Slađanu Janković) se može reći da je priroda neštedimice obdarila talentom za muziku. Još kao mala devojčica zabavljala je svoju najbližu okolinu pevanjem, a kasnije, predstavljaljući svoju osnovnu školu, spoznala je svoju prvu ljubav, ljubav prema bini i gledalištu. U svojim tinejdžerskim godinama, Ianna je sa svojim starijim bratom, sadašnjim muzičkim producentom iz Beograda Bobanom Jankovićem, počela da eksperimentiše sa komponovanjem i snimanjem muzike. Njeno interesovanje za muziku i pevanje je sve više raslo i širilo se od Rocka do Jazz standarda, pa i do svetskog bita. Kao diplomirana šminkerka, Ianna se zaposlila u Televiziji Beograd i postala član Udruženja filmskih umetnika Srbije. Zahvaljujući njenim interesovanjima i talentima, brzo je otkrivena kao muzički zabavljač i ponuđeno joj da vodi tada popularnu muzičku emisiju “Pop-Rock- Hit”, koja se emitovala uživo. U ranim 90-tim, situacija u Srbiji se pogoršala što je navelo Sladju (Iannu) da napusti svoju rodnu zemlju Srbiju. Ona je prvo otisla u Grčku, ali se odatle preselila u Italiju, u Milano. Osećajući se odlično u italijanskoj kulturi, pronašla je svoj novi dom. Dobro je naučila italijanski jezik a izloženost afričkim i brazilskim muzičkim uticajima, veoma prisutnim na multukulturalnoj milanskoj muzičkoj sceni, učinila je da su udaraljke dobile zapaženiju ulogu u njenoj muzici, što se izvrsno uklapalo sa njenim izražajnim glasom.

Ianna je u Italiji živela četiri godine, kada je sasvim slučajno, na letovanju, na plaži u Portugalu upoznala Douga. Doug je u Portugal došao da bi se bavio slikarstvom i muzikom. Doug Galbraith je kanadski slikar i muzičar, kandidovan za prestižnu Juno nagradu, i njegova je muzika u to vreme bila već emitovana na radiju i televiziji. Njegov muzički talenat je takođe potvrđen muzikom koju je komponovao za film i televiziju. Doug sa svojom klasičnom gitarom i Slađana – Ianna sa svojim zavodničkim glasom… Na prelepim plažama južnog Portugala… Njihova uzajamna privlačnost je bila ogromna i rađanje ljubavi je bilo neminovno. Od tog momenta, Doug i Ianna se više nisu odvajali i počeli su da sviraju zajedno. Doug je u Potugalu sve napustio da bi je pratio u njenom povratku u Italiju. Samo nekoliko dana posle toga on ju je zaprosio. Ianna još jednom sve napušta. Ovog puta, da bi se vratila u rodnu Srbiju i venčala sa Douglasom u Beogradu, u prisustvu svoje familije i pratnji ciganskih trubača. Samo četiri dana nakon venčanja, Doug  je morao da se odmah vrati u Kanadu kako bi što pre obezbedio njenu imigracionu vizu. Za vreme njihove četvoromesečne odvojenosti sukob na Kosovu je eskalirao i došlo je do bombardovanja Srbije. Slađana srećno uspeva da uhvati poslednji autobus pre zatvaranja granica Srbije, kojim odlazi u Budimpeštu gde je Doug smesta doputovao da se posle duga četiri meseca odvojenog života ponovo sretne sa svojim suprugom. U tom trenutku mladi bračni par je bio u teškoj situaciji. Morali su da od kanadske ambasade dobiju dozvolu za njen ulazak u zemlju. Posle mesec dana čestih putovanja između Beča i Budimpešte, Doug je uspeo da obezbedi ministarsku vizu za Slađin (Iannin) ulazak u Kanadu. Otputovali su prvim sledećim letom.

Danas žive sa svojim predivnim sinovima koji se zovu Illiya i Oliver, u Victoriji, B.C., po nekima jednom od najlepših mesta na svetu. Nastupali su zajedno na mnogim koncertima, priredbama i festivalima, novim prelepim plažama zapadne Kanade, brojnim muzičim događajima, u klubovima. Sladja i Doug nastavljaju svoju muzičku karijeru! Slađin scenski nastup je izuzetan doživljaj ne samo zbog njenog egzotičnog glasa nego i njene harizmatične pojave, nezaboravnog šarma… Njen stvralački pristup usredsređen je na tekst i melodiju. Njena muzika i glas divno dolaze do izražaja na tek izašlom singlu ’’Part Of You’’ sa prvog originalnog albuma ’’Part Of Me’’ koji izlazi uskoro. Originalne melodije su zbirka ljubavnih pesama i plod su saradnje i ljubavi ovog kreatvnog para.

ZAVIČAJ Kakve si snove o svojoj budućnosti imala kao dete i koliko se ono što nam se u zivotu kasnije dešava ipak nadovezuje na ono o čemu smo u detinjstvu maštali?
IANNA Kao devojčica, najviše vremena sam provodila pevajući i maštajući kako ću postati popularna pevačica. U mojim sanjarijama, ja bih davala intervjue za novine i televiziju. U slobodno vreme bih često išla u obilazak komšija i rodbine, gde bih se popela na stolicu, izvadila četku za kosu (koja mi je koristila kao mikrofon) i zabavljala ih pevajući. U vrlo mladim danima, moja omiljena pevačica bila je Olivera Katarina, naročito pesma “ Alaj mi je večeras po volji“. Ovo je svima značilo ogromnu zabavu. Do današnjeg dana, kada se sretnem sa istim prijateljima, uvek me podsete na te lepe dane kada sam ih kao devojčica zabavljala. Izgleda mi kao da su se mnogi od mojih snova ostvarili. Snovi su veoma bitni u stvaralaštvu ali verujem da su strast i vera u sebe karakteristike koje izuzetno znače i doprinose uspehu.
ZAVIČAJ Da li je obzirom da si kao jako mlada počela da živiš u dijaspori, sada za Tebe Srbija otadžbina a Kanada domovina?
IANNA Još par godina i mogu slobodno da kažem da sam pola životnog veka provela u inostranstvu. Sa dva državljanstva, srpskim i kanadskim, ja više nisam sigurna gde pripadam. Pre dolaska u Kanadu, živela sam i Italiji a pre toga u Grčkoj. Iako sam svuda bila lepo primljena i prihvaćena, volela bih da nastavim sa upoznavanjem i otkrivanjem novih zemalja, drugih ljudi i njihovih kultura i možda probam život još negde u svetu. To mi je u karakteru, kosmopolita sam sa večitom željom za putovanjima i životom u različitim kulturama. Sada, dok su nam deca mala, Doug i ja osećamo da je Kanada, naročito naše ostrvo, veoma bezbedno i lepo mesto za odgajanje dece. Okruženi smo kišnim šumama, prekrasnim plažama, planinama, divljim životinjama i naravno Pacifikom- okeanom koji neprestano inspiriše! Ostrvo Vankuver je jedno od najlepših mesta na svetu. Sigurno ćemo ovde ostati još par godina.
ZAVIČAJ Koliko su Tvoji roditelji i bake i deke uticale na Tvoja široka interesovanja i čega se rado sećaš iz svog detinjstva?
IANNA Odrasla sam kao vrlo srećno i vrlo voljeno dete od strane cele familije. Iako su moji roditelji imali ogroman uticaj na moje odrastanje, najlepša sećanja iz detinjstva nosim sa letnjih raspusta provedenih kod moje bake u prelepom malom gradu Raška u Srbiji. Po završetku školske godine, moji roditelji su morali da nastave sa poslom pa bi mene i mog brata Bobana slali kod bake i deke van Beograda. Moj brat je voleo da se igra na farmi sa našim rođakom, koga bi roditelji takođe slali na farmu kod bake i deke sa očeve strane. Ali mene farma uopšte nije zanimala pa su mene roditelji slali dalje- kod mamine majke u mali grad- Rašku, gde sam ja imala više drugarica. Moja baka je bila jedna od onih renesansnih žena stare generacije, koja je sve umela da uradi. Ona je šila i plela i vezla i kuvala i sekla drva, kada je to bilo potrebno . Obzirom da je veoma mlada ostala udovica, ona se odlučila da se više nikada ponovo neće udati. Njoj nije bio potreban suprug obzirom da je bila snažna i veoma sposobna za sve. Ona je bila neverovatno kreativna i uvek sa novim planovima za sutra! Ja sam najviše vremena provodila sa njom pričajući i posmatrajući je u radu i ona je imala najveći uticaj na mene u mojoj mladosti. Ona me je mnogo čemu naucila i ja sam je obožavala.
ZAVIČAJ Da li vaša deca govore srpski? Koliko često odlazite u Srbiju?
IANNA Mojoj deci nije lako da pričaju na srpskom obzirom da sam ja jedina osoba koja priča srpski sa njima. Oni srpski jezik dosta razumeju ali ga nažalost ne pričaju mnogo. Uvek se desi da im se znanje i samouverenost povrate kada odemo u Srbiju u posetu mojim roditeljima. Potrebno im je samo par nedelja da se opuste i propričaju na srpskom. Illiya (10), ide u Francusku skolu, baš kao i njegovi rođaci Milan (11) i Maja (8) u Beogradu. Moj brat je oženjen francuskinjom Isabell. Oboje rade u francuskoj ambasadi i tako su imali šansu da decu pošalju u Francusku školu u Beogradu. Kanada je dvojezična zemlja sa engleskim i francuskim jezikom. Mi smo se odlučili da Illiyu pošaljemo u francusku školu da bi naučio još jedan jezik. Takođe, sada mu je pružena šansa da komunicira i sa francuskim delom naše familije.
ZAVIČAJ Koliko znači za brak i roditeljstvo zajednički rad kao što je vap zajednički rad u muzici?
IANNA Doug i ja imamo snažnu vezu zasnovanu na ljubavi, poštovanju i razumevanju. Mi smo najsrećniji kada nam je pružena šansa da radimo na zajedničkom projektu. Samo tako se osećamo kao celina. Iako imamo različite ideje, sličnih smo stavova. Svaki projekat je zasnovan na kolaboraciji- do te mere, da je nekada teško odvojiti ko je imao više uticaja u kreativnom smislu. Ovaj muzički projekat je velikim deo bio moj lični ali, nikako ne bi bio potpun bez Dougovog uticaja i znanja.
ZAVIČAJ Koliko su danas čvrste Tvoje veze sa porodicom i prijateljima u Srbiji?
IANNA Moje veze sa familjom i prijateljima u Srbiji su veoma snažne. Često razgovaram sa svojom familjiom preko Skype-a a sa mnogim drugarima sam u kontaktu i preko Facebook- a. Neka od ovih prijateljstava vuku korene još iz ranih školskih dana. Iako živim jako daleko, svaki put kada se vratim u Srbiju i kada se sa svima ponovo vidim, osećam se kao da vreme uopšte nije prošlo.  
ZAVIČAJ  Pred završetkom si sjajnog muzičkog projekta, kakvi su dalji planovi?
IANNA Prvi single i muzički video ‘’ Part of You’’, koji je sniman u Beogradu je izašao ovoga proleća. Drugi single i video ‘’ How Long?’’ je takođe sniman u Beogradu i izaćiće ovog leta. Ostatak albuma je još uvek u pripremi i trenutno se mixuje u Beogradu. Ceo album će biti spreman i izaći na jesen. Meni je najveća želja da se album dopadne publici. Takođe, bilo bi lepo da se sa njim privuče muzička kompanija sa kojom bi se potpisao ugovor za dalju distribuciju. Tu su naravno i koncerti i drugi nastupi. U međuvremenu radim na Doug-ovom muzičkom projektu. 
ZAVIČAJ Već sada imaš veliki broj obožavalaca i poštovalaca svoje muzike, da li planiraš nastupe u nastupajućem periodu?
IANNA Iskreno, ne mogu da dočekam da ovaj album bude gotov, kako bih krenula sa koncertima i živom svirkom! Pored nastupa u Kanadi, ja se duboko nadam da ću imati šanse da svoju muziku donesem u Evropu i Srbiju. Ovaj album je najviše sniman u Beogradu. Ja sam se namerno vratila u Srbiju- Beograd, sa željom da se to sve snimi u mom starom zavičaju. Isto tako, želela sam da sarađujem sa svojim starim drugarima, izuzetnim muzičarima a oni su Dejan Škopelja, Marija Mihailovic, Keba, Ana Stajdohar i mnogi drugi. Najviše od svega, želela sam da ovaj album bude zajednička saradnja sa mojim bratom Bobanom Jankovićem ( ‘’ Black Sheep Productions’’ ), koji radi na produkciji mojih pesama. Ovo je prvi put od nasih mladalačkih dana, kada smo se Boban i ja zabavljali snimajući muziku u spavaćoj sobi naših roditelja, da nam je pružena šansa da sarađujemo na istom muzičkom projektu. To mi je ujedno bila i najveća želja u svemu.  
ZAVIČAJ Da li su Tvoja i Dagova deca nasledila muzički talenat?
IANNA Illiya (10) i Oliver (3) su podjednako muzički nadareni. Oboje vole da igraju što najlepše iskazuje njihov ritam i izražen sluh. Interesantno je i da obojica vole da pevaju. Oliver često svira harmoniku, ksilofon, ukulele i melodiku. Illiya voli da svira klavir, klavijature i gitaru. Nikada nije dosadan momenat u našoj svakodnevici a vikendi se često pretvore u porodične žurke.
ZAVIČAJ Kakvi su Tvoji planovi vezani za Srbiju i koliko muzika povezuje Tvoju budućnost sa Tvojim počecima u ranoj mladosti?
IANNA Za sada još uvek nemam planove vezane za Srbiju. Ipak, negde u dubini duše bih volela da pod stare dane dođem u svoju Srbiju i nastanim se u Beogradu. Ja ne vidim sebe u poznim godinama života u Kanadi. U ovom trenutku, zaista ne znam gde će me moj muzički život odvesti. Zahvalna sam što mi je pružena šansa da radim ono što sam oduvek želela. U mom slučaju to su muzika i umetnost.
ZAVIČAJ Šta su sličnosti a šta razlike između Srba i Kanađana u svakodnevnom životu?
IANNA Hmmm, ne vidim mnogo sličnosti između Srba i Kanađana. Ali, nije fer da o tome sudim, obzirom da nisam imala šansu da se upoznam sa ostatkom Kanade. Kanada je mlada zemlja sa imigrantima iz celog sveta. Ono što smatram fascinantnim je taj  raznoliki multikulturni mozaik koji u svemu pod istom zastavom funkcioniše mirno u svemu! Mislim da ljudi ovde generalno provode više vremena u radu i privatnim stvarima a možda malo manje vremena u druženju sa familijom i prijateljima. Srbi su po mom misljenju strastveniji i dramatičniji. 
ZAVIČAJ Da li bi se nekom prilikom vratila u Srbiju, čime bi se sada bavila da si tamo i kakav je osećaj doći ponovo u zavičaj?
IANNA Vidim Doug-a i sebe u kasnijem životu u dugačkim šetnjama pored Dunava i po Kalemegdanu. Uvek sam volela da posećujem naša pozorišta i umetničke galerije. Sem bliske familije, to je ujedno i ono što mi najvise nedostaje u Viktoriji. Što se posla tiče, sigurno bih nastavila da se bavim nekom vrstom umetnosti. Možda bih napokon imala vremena da se posvetim multimedijalnim kolažima koje volim da pravim ali za koje u ovom periodu svog života ne nalazim dovoljno vremena. Sada, to zvuči kao dobar plan za budućnost!

           ~ Fotografije: Porodica Galbraith  ~  Razgovor vodila Kristina Kristi R.V.

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …