четвртак , 20 јуна 2024
Početna / Kultura / U IZVOĐENJU GLUMACA ZAJEČARSKOG POZORIŠTA “ZORAN RADMILOVIĆ” – STERIJINA “POKONDIRENA TIKVA” OČARALA PUBLIKU U BEČKOM AKZENT TEATRU

U IZVOĐENJU GLUMACA ZAJEČARSKOG POZORIŠTA “ZORAN RADMILOVIĆ” – STERIJINA “POKONDIRENA TIKVA” OČARALA PUBLIKU U BEČKOM AKZENT TEATRU

U IZVOĐENJU GLUMACA ZAJEČARSKOG
POZORIŠTA “ZORAN RADMILOVIĆ”

STERIJINA “POKONDIRENA TIKVA” OČARALA PUBLIKU
U BEČKOM AKZENT TEATRU

U bečkom Akzent teatru u nedelju 2. oktobra izvedena Sterijina vanvremenska ili za sva vremena komedija. Ovu urnebesnu komediju koja će publici u dolazećim danima stvarati dobro raspoloženje i optimizam, prikazali sjajni glumci Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.
– Reč je o pametnoj komediji koju sam stavila u formu vodvilja i kroz adaptaciju i kroz postavku na scenu. U ovom komadu Fema je zapravo žrtva svoje ambicije da pobegne iz realnosti i da iz korena promeni život. Materijalno je nešto što nas prilično opterećuje i nekada i sada i postavlja se pitanje ko je u ovom komadu negativac, jer i sam ujka Mitar kaže Evici da je novac uslov da se uda za koga želi – rekla je za čitaoce Zavičaja, rediteljka Olivera Viktorović Đurašković.
– Svuda imamo te „pokondirene tikve“ koje hoće da budu „madam“ iako to nisu. Tekst je za sva vremena, jer sam i u našem gradu posmatrala kako se ponašaju žene ili devojke, koje odjednom ni iz čega postanu nešto, ali ne znaju da se ponašaju iako se trude da se nauče lepom ponašanju, pa to na kraju ispadne smešno. Eto, to je Fema – kaže Nataša Petrović, glumica zaječarskog teatra, koja je uz ostale članove ansambla briljirala u nedelju uveče.
Borislav Kapetanović najveći “krivac” za organizaciju gostovanja pozorišta “Zoran Radmilović, delio je izuzetno lepo raspoloženje publike i uz osmeh, pohvalio sve glumce. Da je ovo gostovanje bilo pun pogodak upravo govori publika, koja je sjajno primila glumce i nagrađivala ih aplauzima na otvorenoj sceni i izrazio nadu da će se saradnja uspešno nastaviti.
Bilo je smeha do suza, jer su izvrsni glumci bili izuzetno nadahnuti na sceni, odlično se dopunjavali, pa je predstava tekla “kao voda” pa im je publika u jednom trenutku aplaudirala usred izvođenja.
– Svako vreme ima svoju „pokondirenu tikvu“, pa tako i naše vreme ima „pokondirene tikve“ bilo da Ovaj Sterijin komad je pametna komedija iz koje se izvlači naravoučenije – pokondirena tikva je žena, radnja se dešava u Vojvodini, ali, kako to kaže rediteljka, sve je to „matrica po kojoj to može da se desi bilo gde: u Zaječaru, Negotinu, Kruševcu, Nišu, Beogradu, Subotici, Somboru ili u Beču, sasvim je svejedno“.
Femu je glumila Nataša Petrović, Miloš Tanasković je Svetozar Ružićić, Ivana Bartunjek je Evica, Aleksandra Manasijević je Ančica, Predrag Grbić je Mitar, Branislav Mijatović Jovan, a Gabrijelu Bećareviću je poverena uloga Vasilija. Pohvala za sve njih jer su mnogima učinili drugi dan oktobra više nego lepim.
– Želim u ime svih nas koji smo došli u Beč, da večeras prikažemo ovo poznato delo Jovane Sterije Popovića, da se zahvalim publici i Borislavu Kapetanović koji nam je organizovao ovo gostovanje.
Glumci su bili izuzetno nadahnuti, pa je publika to prihvatila i ispratila ih srdačnim aplauzom. Verujem da ćemo uskoro imati novo gostovanje i to sa predstavom “Narodni poslanik”, koja je veoma dobro pripremljena i već je izuzetno prihvaćena od publike širom Srbije izjavio je Vladimir Đuričić direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.
Zaječarski teatar odlikuje dobra pozorišna energija i dragoceni ansambl, ima finu podelu za „Pokondirenu tikvu“, a da neki glumci „koji su sada u naponu snage imaju prostora da se ‘puste’“.
Šta još dodati, sem hvala organizatoru predstave za druženje sa sjajnim glumcima i zajedničkom uživanju u izvanrednoj predstavi, a pubka zna da ceni dobre predstave i dobre glumce.Redovni posetioci predstava srpskih pozorišta Adrijana i Zoran Kalabić oduševljeni su predstavom i kažu da se nisu skoro tako opustili i nasmejali i dodali:
“Glumci zaječarsko pozorišta su razbili famu da publiku privlače samo predstave u kojima igraju zvučna imena. Nema predstava gde jedan ili dva poznata glumca, mogu da učine predstavu takvom kakvu publika očekuje. Postoje samo dobri glumci koji mogu da ponesu ovakvu predstavu od početka do kraja, a to je ova predstava pokazala.

Takođe pogledajte i ...

VEČE SRPSKOG PONOSA I SABORNOSTI, UMETNOSTI I TRADICIJE

VEČE SRPSKOG PONOSA I SABORNOSTI, UMETNOSTI I TRADICIJE Svetosavski bal u glavnom gradu Austrije je …