четвртак , 20 јуна 2024
Početna / Naši u svetu / U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“
I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM
AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA

U BEČU USPEŠNO ODRŽANA„INVESTICIONA I POSLOVNAKONFERENCIJA ZA DIJASPORU“

U Beču je poslednjeg dana septembra održana „Investiciona i poslovna konferencija za dijasporu“ čiji je cilj podsticanje investicija srpske poslovne dijaspore u Austriji ka Srbiji. Tokom konferencije predstavljeni su novi mehanizmi saradnje sa dijasporom: „Poslovni hab za dijasporu“ i onlajn platofrma „Poslovni Atlas Srbije i dijaspore“ (https://dijaspora.pks.rs) koji će olakšati informisanje i pomoć dijaspori kako digitalno tako i lično. Konferenciju su organizovali Privredna komora Srbije i projekat “Link Up! Srbija II“ („Povežimo se!“) koji finansira Austrijska razvojna agencija (ADA) kroz fondove Austrijske razvojne saradnje (ADC) i implementira međunarodna organizacija Međunarodni centar za razvoj migracionih politika (ICMPD).
Konferenciji je prisustvovalo oko 150 učesnika, a većina su bili pripadnici poslovne dijaspore u Austriji i njihovi potencijalni partneri iz Srbije. U svečanom delu govornici su bili: Richard Bandera, regionalni menadžer za Jugoistočnu Evropu u Federalnoj privrednoj komori Austrije; Tamer Kilić, šef regiona za Zapadni Balkan i Tursku u ICMPD-u; Mihajilo Dašić, pomoćnik ministra u Ministarstvu za evropske integracije Republike Srbije; Peter Launsky – Tieffenthal, generalni sekretar u Federalnom ministarstvu evropskih i spoljnih poslova Republike Austrije; Njegova Ekselencija ambasador Friedrich Stift, direktor ADA; Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS-u i gospođa Elvina Quaison, ekspert za saradnju sa poslovnom dijasporom pri misiji ICMPD u Briselu. Pored toga, učesnici su bili predstavnici institucija Republike Srbije poput Privredne komore Srbije, regionalnih razvojnih agencija (RARIS, REDASP, CRJP) i 4 lokalnih samouprava (uključujući Negotin i Kladovo).
U prvom radnom delu je prezentovano 30 investicionih prilika razvijenih tokom projekta od strane PKS i 3 regionalne razvojne agencije. Dijaspora je izrazila interesovanje za 6 inicijalnih investicionih prilika (od hotela na Vlasinskom jezeru do farme ovaca u Braničevu) dok su ostali ukazali interesovanje da na dalje dobijaju nove kreirane investicione prilike kako bi izabrali najbolje poslovne predloge za sebe.
U drugom radnom delu, predstavile su se 10 firmi iz Srbije koje su kroz projekat već pronašle poslovne partnere u Austriji sa i kroz dijasporu, a razgovarano je o mogućnostima za pronalaženje partnera za 12 prisutnih firmi koje su već poslale upite pre konferencije. Nakon konferencije, projektni tim će nastaviti da povezuje firme iz Srbije i diajspore u Austriji.
U trećem delu konferencije, u zasebnom panelu o ženskom preduzetništvu, razgovarano je o potencijalima i mogućnostima za poslovno povezivanje žena preduzetnica iz Srbije i dijaspore. Ovaj panel je imao posebnog odjeka i rezultata nakon konferencije kako u dijaspori tako i kod preduzetnica u Srbiji.
Narednog dana 1. oktobra, održani su Poslovni dani dijaspore opština Negotin i Kladovo u ambasadi Republike Srbije u Beču. Dani dijaspore bili su prilika za uspostavljanje konkretne saradnje sa našom dijasporom u Austriji. Domaćini ova dva događaja su bili Njegova ekselencija ambasador Nebojša Rodić i predstavnici opština Negotin: Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine i Slađana Stojanović, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti, privredu i ekonomski razvoj, kao i članovi uprave opštine Kladovo, Bojan Božanović, zamenik predsednika i Slavoljub Maletić, pomoćnik predsednika opštine Kladovo. Pokrovitelj događaja je bio projekat Link Up! Serbia II („Povežimo se!“) koji implementira ICMPD.
Ovom događaju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Privredne komore Srbije, predstavnici ICMPD-a, Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije, kao i pripadnici naše dijaspore koji žive i rade u Beču, zainteresovani da investiraju u rodni kraj. Kao počasni gosti u delu koji je posvećen opštini Negotin učestvovali su i Jovica Stanojević iz Evropskog udruženja prijatelja Urovice, Saša Božinović potpredsednik Srpskog kulturnog centra „Stevan Mokranjac” u Beču, i Aleksandar Saša Stanković, predsednik KSD Bambi iz Beča.
Predstavnici lokalne samouprave Negotina i Kladova predstavili su investicione potencijale svojih opština i saslušali naše ljude na privremenom radu u inostranstvu. Tokom događaja, razgovarano je sa investitorima iz dijaspore o njihovim poslovnim inicijativama ka rodnom kraju, izazovima u ulaganjima i mogućnostima da se oni prevaziđu u saradnji sa opštinama, ali i potencijalima za šire investiranje dijaspore u rodne krajeve. Cilj je da se u prvih godinu dana osigura i podrži 10 investicija dijaspore ka ova dva rodna krajevima u Istočnoj Srbiji.
– Kako smo čuli na Poslovnim danima dijaspore zainteresovanih ima za sve oblasti od privrede, poljoprivrede, turizma i brojnih novih mogućnosti koji će nastati otvaranjem Hemijskog parka u Eliksir Prahovo, izjavio je Bogdan Gugić zamenik predsednika Opštine Negotin.
„Kladovo je na dobrom putu turističkog razvoja, i od države je prepoznato kao značajna turistička destinacija u istočnoj Srbiji. Susret sa dijasporom je iskustvo koje ćemo unaprediti, i truditi se da u narednom periodu organizujemo još uspešnije sastanke u Kladovu“, istakao je Bojan Božanović, zamenik predsednika Opštine Kladovo.

Takođe pogledajte i ...

VEČE SRPSKOG PONOSA I SABORNOSTI, UMETNOSTI I TRADICIJE

VEČE SRPSKOG PONOSA I SABORNOSTI, UMETNOSTI I TRADICIJE Svetosavski bal u glavnom gradu Austrije je …