четвртак , 20 јуна 2024
Početna / Некатегоризовано / ZAJEDNICA SRPSKIH KLUBOVA U BEČU – TRADICIONALNO NOVOGODIŠNJE VEČE SA PRIJATELJIMA I PODELA GODIŠNJIH PRIZNANJA

ZAJEDNICA SRPSKIH KLUBOVA U BEČU – TRADICIONALNO NOVOGODIŠNJE VEČE SA PRIJATELJIMA I PODELA GODIŠNJIH PRIZNANJA

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

ZAJEDNICA SRPSKIH KLUBOVA U BEČU

TRADICIONALNO NOVOGODIŠNJE VEČE SA PRIJATELJIMA I PODELA GODIŠNJIH PRIZNANJA

Zajednica srpskih klubova u Beču organizovala je, posle trogodišnje pauze usled pandemije koronavirusa, prijem povodom srpske Nove godine, na kojem je predsednica ove krovne organizacije Radmila Maksimović pozvala na jedinstvo srpskih organizacija u glavnom gradu Austrije.

“Našim klubovima i organizacijama u celoj Austriji želim mnogo uspeha u radu, dobru međusobnu saradnju i razumevanje koga nažalost u proteklom period nije bilo na svim nivoima. Ovo je moje prvo obraćanje u javnosti od kada sam krajem juna izabrana za predsednicu naše Zajednice. I to nije baš slučajno. Preuzela sam Zajednicu kada je intenzitet rada bio na najnižem nivou u poslednjih 50 godina. U periodu kada su neki klubovi napustili Zajednicu po mom ličnom mišljenju pod uticajem nekih kojima ne odgovara jaka Zajednica. Nažalost, i danas neki misle da osnivanjem novih udruženja gde se samo uvažavaju njihove ideje kao dobre, mogu postići rezultati. Ja ne mislim da je to tako. Sigurna sam da samo otvorenim i iskrenim razgovorima možemo prevazići sve probleme i različitosti koje su među nama i samo zajedničkim radom vratiti Zajednicu na mesto koje joj pripada”, istakla je ona.
Maksimovićeva je rekla da zna da su svi njeni prethodnici godinama stvarali ovu organizaciju i da nije sasvim slučajno da je Zajednica imala tako veliki značaj kod austrijskih i srpskih institucija.
“Prijateljstvo i poverenje se gradi godinama, baš kao što su to i oni radili, i ne gubi se tako lako. Ja sam se uverila u to razgovarajući poslednjih šest meseci sa predstavnicima gradske vlasti i organizacija, videvši njihovu spremnost na saradnju sa Zajednicom”, podvukla je ona.
“Naša vrata su svima otvorena. Spremni smo da razgovaramo sa svim klubovima i organizacijama o njihovom uključenju u Zajednicu. Doduše, moram reći i ne sa svim pojedincima koji su pokazali neiskrenost i mišljenje da nam Zajednica nije potrebna. Samo jaki i okupljeni oko zajedničkih ideja i ciljeva možemo biti cenjeni i poštovani kao partneri i kao saradnici. Samo tako možemo dati veći doprinos kako očuvanju našeg nacionalnog identiteta, srpskog jezika i kulture, ali i boljoj integraciji u austrijsko društvo svih koji su ovde rođeni, došli ili tek dolaze u ovaj grad koji svakome pruža ruku gostoprimstva”, poručila je Maksimovićeva.
Novogodišnjem prijemu Zajednice prisustvovali su novi ambasador Srbije u Austriji Marko Blagojević, ambasador BiH Siniša Bencun, poslanica u austrijskoj skupštini i predsednica parlamentarnog odbora Srbija-Austrija Gudrun Kugler, odbornik Grada Beča koji je preneo pozdrave gradonačelnika Mihaela Ludviga Peko Bacant, predsednik 10. bečke opštine Franc Markus, potpredsednica Radničke komore Barbara Tajber, kao i predstavnici policije, Privredne komore Srbije i Srpske pravoslavne crkve.
Svi pomenuti su se obratili prisutnima biranim rečima. Gosti iz austrijskih institucija i predstavnici vlasti su izrazili veliko uvažavanje srpske zajednice i želju da se Srbi uključe maksimalno u izborne procese i predstojeće glasanje za Radničku komoru.
Po ustaljenoj tradiciji uručene su i godišnje nagrade Zajednice. Ove godine nagradu je dobilo Udruženje srpskih privrednika, sa obrazloženjem da je ta organizacija pokazala izuzetnu aktivnost svojim privrednim i humanitarnim akcijama, ali pre svega udruživanjem i omasovljavanjem.
Nagrada je uručena i KSD “Bora Stanković” iz Beča, povodom desete godišnjice. Posebno priznanje uručeno je Goranu Đurđeviću, članu “Bore Stankovića”, za dugogodišnje angažovanje.
Đurđević je osnivač “Bore Stankovića”, a prethodno je bio aktivan i u najstarijem našem klubu Jedinstvo, i u Zajednici učestvovao je aktivno u radu od 2004. dajući veliki doprinos samoorganizovanju srpske dijaspore u Austriji.

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“