петак , 12 августа 2022
Početna / Некатегоризовано / Srđan Adamović, profesor Francuskog iz Kladova dobitnik visokog Francuskog priznanja, ordena akademske palme u rangu viteza

Srđan Adamović, profesor Francuskog iz Kladova dobitnik visokog Francuskog priznanja, ordena akademske palme u rangu viteza

Visokim francuskim priznanjem za Ordenom Akademske Palme u rangu viteza, Srđana Adamovića iz Kladova, lektora za srpski jezik pri Univerzitetu u Strazburu I  osnivača alijanse Francuska-Srbija, u ime ministra prosvete odlikovao je (preksinoć) ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio. Srđan Adamović odlikovanje je dobio za “poseban doprinos u širenju znanja, jačanju veza između Francuske i Srbije I približavanju srpske i francuske culture”.  Reč je o odlikovanju koje se već 200 godina dodeljuje istaknutim francuskim i stranim ličnostima, koje kroz svoje akademsko i profesionalno angažovanje doprinose jačanju ugleda Francuske u svetu.

Kada je pre 15 godina, Srđan Adamović, profesor francuskog jezika, u Kladovu osnovao alijansu Francuska-Srbija, sa željom da Kladovljane animira da počnu da uče francuski jezik, nije mogao ni da pretpostavi da će, zahvaljujući izvanrednim rezultatima na promociji franuskog jezika i kulture, gradić na Dunavu postati jedan od četiri frankofona centra u Srbiji. Veliki zaljubljenik u svoju profesiju, ali i francusku kulturu i umetnost, profesor Adamović, kao nadareni muzičar, aktivnosti alijanse obogatio je muzičkim i pozorišnim sekcijama. Osnovana je pozorišna trupa „Danubius teatar“, koja je već navikla Kladovljane na po jednu pozorišnu premijeru  godišnje. Na njihovom repertoaru su dela francuskih autora, a izvode iz  na francuskom i srpskom jeziku.  Kladovo je, takođe, već godinama domaćin jedne polufinalne večeri srpskog festivala francuske šansone. Francuski jezik je postao vrlo popularan u Kladovu, pa je od 1995. Kada je Srđan  Adamović bio jedini  profesor francuskog u ovom gradu, već 30 njegovih đaka diplomiralo francuski jezik.
Francuski jezik na nekom od fakulteta svake godine upisuju po dva-tri moja đaka, a na fakultetima ih već dočekuju komentarima:„Prepoznatljiva kladovska škola“. Francuski jezik, primera radi, upisala je devojka kojoj je to bio drugi jezik u gimnaziji i koja je vrlo uspešno završila studije. U Kladovu imamo i profesore engleskog jezika, ali i lekare, inženjere, koji izvanredno govore francuski. Kroz našu školu francuskog jezika za ovih 15 godina prošlo je preko 1.500 Kladovljana koji su uglavnom osposobljeni za komunikaciju na francuskom jeziku. I upravo zbog toga, najveće priznanje mi predstavlja komentar jednog iznenađenog francuskog turiste koji je sa nevericom konstatovao da u Kladovu svi govore francuski – ponosan je  Srađan Adamović, osnivač alijanse Francuska-Srbija.
Zahvaljujući ovakvim rezultatima entuzijaste Srđana Adamovića koji je sa puno ljubavi, znanja i volje u Kladovu širio duh srpsko-francuskog prijateljstva, svoja vrata širom su mu otvorili Francuski kulturni centar i Francuska ambasada u Beogradu.
Tako je i počela naša saradnja sa francuskom pokrajinom Vandejom koja već godinama stipendira kladovske studente na stručnom usavršavanju. Saradnja je proširena i da druge oblasti života i rada u opštini Kladovo, pa je našem gradu pripala čast da bude domaćin festivala „Dani Srbije u Vandeji“ i da promoviše kulturne i prirodne vrednosti ne samo ovog dela , već i čitave Srbije. Programi koje je osmislina i organizovala  Žaklina Nikolić, direktorka kladovskog Centra za kulturu bili su izuzetno primljeni od strane naših prijatelja u Vandeji – prenosi nam Srđan Adamović.
Rezultat ove saradnje je i bibliobus sa oko 1.000 frankofonih naslova koje je pokrajina Vandeja uručila opštini Kladovo. Profesor Adamović koji je još od 2006. Godine svojim nekadašnjim đacima prepustio rad sa polaznicima škole francuskog jezika, da bi mogao da se prihvati posla lektora srpskog jezika na univerzitetu u Strazburu gde srpski jezik predaje francuskijm studentima, smatra da se aktivnosti alijanse u Kladovu, zahvaljujući uticaju koji ima u Francuskoj mogu i dalje razvijati na dobrobit cele opštine.
Naša ideja je da u Kladovu organizujemo kamp za učenje srpskog jezika gde bi dolazili strani studenti s obzirom na veliko interesovanje za učenje našeg jezika koje je poslednjih godina evidentno u Francuskoj. To bi omogućilo veliku turističku promociju ovog kraja, ali i više posla za profesore srpskog jezika. Trebalo bi razmisliti i o otvaranju dvojezičkog odeljenja u turističkoj školi uz mogućnost da naši đaci stažiraju u francuskim turističkim objektima – navodi Srđan Adamović.
Na svečanosti u Ambasadi Francuske, ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio je uručio ordene I Borki Vesović, profesoru francuskog jezika Užičke gimnazije, Vujadinu Ivaniševiću naučnom savetniku Arheološkog institute Akademije nauka i umetnosti I Goranu Iliću profesoru Pravnog fakulteta u Beogradu i sudiji Ustavnog suda Srbije.
Srđan Adamović, professor francuskog jezika iz Kladova drugi je Krajinac koji je ove godine odlikovan visokim francuskim priznanjem. Dragani (Filčić) Vojinović, poreklom  iz Prahova, kod Negotina, krajem aprila uručeno je jedno od najprestižnijih francuskih priznanja “Vitez u Legiji za Nacionalnu zaslugu Francuske “.
Obraćajući se dobitnicima, domaćin svečanosti, ambasador Francuske je poručio da  oni, obavaljajući svoj posao, već dugo doprinose obrazovanju novih generacija u Srbiji, a to ulaganje u budućnost Srbije je od neprocenjive važnosti.

-Vaša privrženost francuskom jeziku, uveren sam, vas povezuje. Uprkos svim teškoćama, uvek ste se zalagali da unapredite razmenu između Francuske i Srbije, da ojačate njihove intelektualne spone i da izgradite radno okruženje u kome će nauka, kulturna blaga i učenje francuskog da prosperiraju –  rekao je Denio.

Takođe pogledajte i ...

ПРВА СРПСКА РАТНИЦА – СОФИЈА ЈОВАНОВИЋ

PRVA SRPSKA RATNICA – HEROINA SOFIJA JOVANOVIĆ: “AKO POSUSTANEM ILI SE UPLAŠIM ZADATKA UBIJTE ME” …