петак , 19 августа 2022
Početna / Некатегоризовано / Ekipa televizije Slovenije snimila kadrove o pravoslavnom Božiću

Ekipa televizije Slovenije snimila kadrove o pravoslavnom Božiću

MILADA KALEZIĆ I PAROH SAVA KOSOJEVIĆ GOVORILI O OBIČAJIMA PRAVOSLAVNIH VERNIKA

Profesionalna ekipa slovenačke nacionalne televizije posetila je ovih dana Maribor i u Štajerskoj prestonici snimila kadrove o običajima pravoslavnih vernika. Sašo Pauković, urednik TV Slovenija već godinama obaveštava slovenačku javnost o raznim običajima pojedinih verskih grupa.  Ekipa TV Slovenije zabeležila je scene, koje  se ne viđaju  često na televizijskim ekranima. U svojoj emisiji prikazaće lepote jednog od najvećih crkvenih praznika, koga vernici provode u krugu najbližih. Suština Božića kao praznika jeste okupljanje porodice i obnavljanje njenog zajedništva – kad se pod jednim krovom sretnu članovi familije iz raznih krajeva. Tog dana se vidi

pripadnost familiji. Uspomene stečene u dane božićnih praznika urežu se duboko u dečju psihu i te kućne rituale će nosti u sebi čitavog života. Postaju čvršće porodične veze i međusobno poštovanje. Božić je najsvečaniji praznik, jer se vezuje za najlepše verske običaje i obrede.

Sašo Pauković je imao intervju sa Miladom Kalezić, prvom damom slovenačke glume, ovogodišnjom dobitnicom Borštnikovog prstena, najvećeg slovenačkog priznanja za glumačka dostignuća,  koja je veoma slikovito predstavila običaje koji se izvode prilikom slavlja pravoslavnog Božića. Milada je izabrala i prava jela koja se tom prilikom nude ukućanima, kad zajedno sednu za trpezu. Emisija je realizovana blagoslovom Paroha Save Kosojevića uz svesrdnu pomoć Milade Kalezić. U predstavljanju običaja za Božić televizijska ekipa je uključila Miodraga Muratovića i Ivana Obradovića, članove crkvenog odbora i Rada Bakračevića kuma Pravoslavne crkve u Mariboru. Emisija govori o Pravoslavnom Božiću i biće premijerno prikazana na TV Slovenija 9. januara u 17,30 sati na prvom programu u emisiji: »Duhovni utrip«.

Milada Kalezić je na kraju svima poželela srećne božićne i novogodišnje praznike

Tekst i foto: Rade Bakračević

Takođe pogledajte i ...

ПРВА СРПСКА РАТНИЦА – СОФИЈА ЈОВАНОВИЋ

PRVA SRPSKA RATNICA – HEROINA SOFIJA JOVANOVIĆ: “AKO POSUSTANEM ILI SE UPLAŠIM ZADATKA UBIJTE ME” …