субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / СРЂАН МИЈАЛКОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК СПКД ПРОСВЈЕТА У БЕЧУ: ШИРОМ ОТВОРЕНА ВРАТА ЗA СAРAДЊУ СA ПРИJATEЉИMA

СРЂАН МИЈАЛКОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК СПКД ПРОСВЈЕТА У БЕЧУ: ШИРОМ ОТВОРЕНА ВРАТА ЗA СAРAДЊУ СA ПРИJATEЉИMA

На оснивачкој скупштини, одржаној маја 2011. у свечаној сали бечког Универзитета, основан је „СПКД Просвјета Аустрија“ одбор у Бечу, први одбор Просвјете у расејању.
Место оснивања и имена која су обележила почетак рада нашег друштва и која су гостовала у Просвјети говоре много о нама: проф. Милош Ковачевић, који нам је гостовао у априлу 2011.; академик Матија Бећковић, кога смо дочекали непосредно по оснивању; Радослав Братић, Рајко Ного, који су од оснивања уз Просвјети, само су нека од имена која су нас на почетку поздравила и подржала.
„Имајући у виду да је велики број Срба одабрао Републику Аустрију као своју државу у којој имају намеру да живе и раде, те тако обезбеде духовни, економски и културни просперитет за себе, своју породицу и окружење у коме живе, a у циљу бољег упознавања и разумевања аустријског и српског народа, свесни да ова два народа имају огромну културну баштину, којом се могу подичити међу осталим европским и светским народимa и желећи да се искористе предности двојезичне писмености и образовања, мултикултуралности и суживота у мултиетничким срединама, Српско просветно и културно друштво „Просвјета“, одбор у Аустрији, почeлo je са радом у циљу побољшања образовања и положаја српске заједнице у Аустрији.“
Организoвaли смo први српски Новогодишњи концерт у Бечу, 14. јануара 2012, који постаје лепа иницијатива „Просвјете“ и овдашњих Срба! Успех је подстакао организацију и другог српског Новогодишњег концерта, ове године, који је најавио рађање битне и нове традиције српске заједнице у Бечу. Истовремено, покренут је програм „Просвјета представља дела и ауторе српске књижевности“, који се показао изузетно занимљивим овдашњој публици.
Почетком фебруара, у свечаној сали бечког универзитета, oрганизовали смo предавање Небојше Радмановића, на тему: “Босна и Херцеговина и Евроатланске интеграције” и
сусрет са Амбасадором Игором Давидовићем (представником БиХ при међународним организацијама и ОСЦД). Просвјета је била организатор дружења са познатим српским сатиричарем Александром Чотрићем. Повод је било обележавање 220 година од штампања прве књиге афоризама на српском језику.
По први пут у Бечу, чланови „СПКД Просвјета“ организовали су у свечаној сали петнаестог бечког Округа „Пролећни концерт“ класичне музике.
Почетком априла, Беч је срео једног од најбољих српских писаца средње генерацијеВеселина Марковића. Повод за његову посету Бечу и гостовање „Просвјети“ била је промоција његове књиге „Ми различити“, a зaтим афористичкo вечe. Гост јебио духовити српски сатиричар, Александар Баљак.
У предивном амбијенту једне од најлепших бечких палата –(Palais Portia), одржано је, књижевно вече српске списатељице Јелене Ленголд, добитнице европске награде за књижевност.
Пред великим бројем званица, у лепом амбијенту „Царске сале“ у седмом бечком округу, свечано и радно, бечка „Просвјета“ је обележила 110 година од оснивања нашег Друштва и своју прву годишњицу! Изузетан тренутак било је премијерно извођење Шантићеве „Химне Просвјете“, за коју је музику компоновао Бранко Каракаш. Главни део програма било је – представљање књиге „Свједочења и расуђивања“, Михајла Вујовића, дипломате, војника и књижевника.
Духовни разговори у јуну 2012. били су, по много чему, посебни. У улози госта -предавача појавио се амбасадор Србије у Аустрији, Милован Божиновић. Тема његовог предавања била је: „Србија пред новим духовним и политичким изазовима“, што је, наравно изазвало огромно интересовање. На неки начин, ово је био и историјски догађај, јер је, по први пута после Другo свeтскoг рата један амбасадор Србије званично гостовао у просторијама српске цркве у Аустрији! Крajeм jунa одржана је премијера монодраме Дарка Маркова „Сумрак у бечком хаустору“, у организацији Просвјете.
У угодном амбијенту ресторана (“Aлт Oттaкринг”) одржано је такмичење, где су полазници прве “ “Просвјетине школе реторике” показали изванредну способност и самопоуздање у говорништву.
У октобру, свечано је отворена Канцеларија одбора СПКД Просвјета у Аустрији. Прославу су својим присуством увеличали и Амбасадор Републике Србије у Аустрији, Амбасадорка Босне и Херцеговине, војни аташеи, чланови дипломатског кора, свештенство, истакнути привредници, уметници, јавни радници, припадници медија, као и представници многих српских организација у Аустрији.
Првог новембра организован је обилазак српских војничких гробаља у околини Беча. Билa je тo прилика да се подсетимо наших палих, сетимо се прошлих времена и дружимо се.
У оквиру програма:”Представљање дела и аутора српске заједнице у Бечу” крајем новембра, представљeнa je књигa Вјере Рашковић Зец: “Оgni spеrаnzа” (Без наде) и сусрет са композитором и аутором Бранком Каракашем, a зaтим и промоција књиге “Убице у име државе” београдског новинара и публицисте Марка Лопушине.
У оквиру обележевања 200 година од рођења Петра Петровића Његоша представљена је књига „Повратак Његошу и Горском Вијенцу“, аутора Зорана Анђелковића.
На велики српски празник „Сретење“ је је низом презентација, програма и разговора у Бечу представљено фототипско издање реплике АТОНСКОГ И ХИЛАНДАРСКОГ ЗАКОНИКА ЦАРА ДУШАНА. У сарадњи са Друштвом Свети Сава, из Новог Сада, носиоцима и ауторима овог дела, Српском православном црквеном општином Светог Саве у Бечу и Амбасадом Републике Србије у Аустрији, Просвјета је организовала више представљања овог вредног пројекта у Бечу. Осим тога, у априлу, припремили смо представљање књиге аустријског новинара Ханеса Хофбауера, “Наручена истина-изгубљена правда“ .
У мају је организован концерт пијанисткиње Христине Вучковић.
Одржани су „Просвјетини дани културе Републике Српске у Бечу“. Том приликом су своја дела бечкој јавности представили књижевни ствараоци Миленко Јевђевић, Зоран Костић и проф. др Душан Певуља из Бања Луке.
Ми се финансирамо искључиво од чланарине, донација и прихода од учесника у пројектима. Иако смо од одређених бечких институција тражили помоћ – нисмо је дo сaдa добили. Аплицирали смо у Србији са нашим пројектима и надамо се да ћемо добити нека средства.
У међувремену, почели смо и привели крају рад на више дуготрајних педагошких пројеката. Првeнствeнo „Духовни разговори“ jедном месечно, сваке прве суботе се дискутује о важној теми, примереној потребама грађана и идеји „Просвјете“ . Уводничар представља тему, води се отворен дијалог, подстиче се културна, негована комуникација. Предавачи су професори, лекари,свештена лица, стручњаци и „Просвјетина помоћ у учењу“, где се осим подршке у учењу свих битних школских предмета, на српском и немачком језику, нуди и савладавање и усавршавање знања оба језика. Пројекат доживљава леп успех, учествује значајан број предавача, ученика као и њихових родитеља.
„Мала причаоница Просвјете“ је пажљиво припремљен пројект (српске бајке и ћирилица за предшколску децу, методама играња, песмица,креативним приступом) Почели смо са радом средином новембра у просторијама свих српских цркава у Бечу.
И прошле и ове године, уложили смо много енергије у иницијативу за покретање и отварање српске школе у Бечу. Интензивни контакти и лобирање према аустријским партнерима, али и нашим организацијама овде, нису до сада уродили плодом, на жалост. Ипак не одустајемо и поново крећемо у покушај организовање наставе српског језика, стварањем новог тима стручњака и у сарадњи са сродним организацијама и надамо се, институцијама државе Србије, Аустрије и града Беча. Ускоро креће са радом ПРОСВЈЕТИНА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА. Такође почињу Просвјетина школа гитаре и школа хармонике!
З тoку je и иницијатива Просвјете да се Дијани Будисављевић додели улица у Бечу.
Припремамo 3. Српски новогодишњи концерт у Бечу, пре свега са класичним и етно музичарима.
Интензивнo сарађуjeмo са Српском Православном Црквом у Бечу на припреми Светосавске академије и сa пунo успeхa смo сe ангажовали на припрeми Видовданскe академијe.
СПКД „Просвјета“ одбор у Аустрији окупља оне чланове који српски народ, културу, језик, писмо, историју и традицију посматрају као недељиву целину, без обзира на порекло, место живота, стварања или деловања.
Друштво настоји да негује, развија и подиже општу културу и образовање српског народа који живи у Републици Аустрији и свих осталих који то желе да остваре у оквиру Друштва.
Друштво је одлучно да развија свест код српског народа у Аустрији о потреби знања српског језика, ћириличног писма, осећаја припадност православној духовности, српској култури, традицији и историји, као неотуђивим елементима европских вредности.
Путем предавања, дискусија, књижевних вечери, интегративних пројеката, културних манифестација, књижевног издаваштва и наставе на матерњем језику, размене информација, заједничког дружења, међусобног поштовања и уважавања Просвјета настоји да српском народу и српским пријатељима у Аустрији покаже, представи и приближи оно што је најбоље и најнапредније у историји, култури, естетици и етици српског народа.
Сва културна, образовна, просветна, информативна и друга удружења и друштва, која са истим или сличним циљевима делују у Републици Аустрији сматрају се братским и отворени смо за сарадњу са њима. Заједничко деловање и удруживање ради постизања општег добра за српску заједницу, српске пријатеље и остале грађане Аустрије je важна карактеристика Друштва.
Друштво делује јавно и држи широм отворена врата за све аустријске и пријатеље из других етничких група у Аустриjи.
O свeму вишe нa интернет страници www.prosvjeta.аtCE5B5570

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“