четвртак , 20 јуна 2024
Početna / Некатегоризовано / Zabava meštana Korbova

Zabava meštana Korbova

Korbovo je jedno od 15 sela podunavskih sela kladovske opštine, smeštenih uz obalu velike reke koja se tu uvija, kao da želi tu i da ostane, u toj lepoti Ključa i Srbije, kao da ne želi da ode svom kraju u Crno more. Koliko god je tu Dunav miran, nije uticao na ljude iz Korbova koje zovu Korbovljani. Kada je reč o pesmi i igri tu su prvi, žive vatre, ali ne zaostaju ni kada se radi. Pominjajući ove vesele ljude, potomke dunavskih ribara i vrednih ključkih ratara koji su nekada ovde živeli, treba pomenuti i njihovo prošlo, subotnje okupljanje. Njih 250 koji žive i rade u Beču, zajedno sa prijateljima iz susednih sela, ali i iz susednih zemalja, igrali su i pevali do rane zore. Uz specijalitete sa roštilja i uz muziku negotinskih „Cimera“, su i skupili 1800 evra, da renoviraju seosku ambulantu. Gest za primer, ali organizatori Dragiša Mićićelović, Bogosav , Dragan i Danijel Delović, već planiraju naredni susret, kada će kako očekuju, prikupiti dovoljno novaca za saniranje krova seske crkve. Kažu da je selo bez crkve kao i čovek bez žene.

Da bi i orkestar koji ih je zabavljao bio potpun, doveli su u goste i violinistu Željka iz Grand produkcije, pa je „Kristalna sala“ sve vreme odjkivale od odlične muzike i veselih Korbovljana koji su ih bogato darivali. Selo Korbovo, danas jedno od najvećih u Ključu, nalazi se na naselju iz mlađeg neolita, koje će se pojaviti i u mlađe gvozdeno doba, pa i u antičko, jer su nađene ostave iz svih ovih epoha. Ostaci antičkog grada nalaze se na samoj obali Dunava, na mestu zvanom Četaće. Za vreme haranja kolere po Krajini i Ključu u XVII veku i početkom XVIII veka, ovo selo je najviše stradalo. Bilo je tada toliko mrtvih da se više nije moglo sahranjivati, već su jednostavno iznošeni na kraj sela i stavljani na obalu Dunava gde su postajali plen grabljivih ptica, koje je narod nazvao «korbu», te otuda, kažu, i dolazi ime sela. Međutim, ono može da bude transkripcija od reči «Korvin», po Korvin gradu jer se selo 1723. godine, kada je imalo 96 kuća, zvalo Korbov. Po predanju, selo je postojalo i pre četri veka i da je od njega nastalo i selo «Ostrova Korbova», na koje se gro stanovništva za vreme haranja kuge iselilo, pa se kasnije povratilo. Sadašnje selo je obnovljeno početkom XVIII veka, a njegovi zasnivači ili doseljenici iz Vlaške i drugih ključkih sela. Osnivači prvobitnog sela su nepoznati a prvobitno selo bilo je u mestu zvanom «Ceribaša».Danas Korbovo ima 1296 stanovnika.

Takođe pogledajte i ...

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH PORFIRIJE U NEGOTINU: ŽIVIMO U MILOSRĐU, U PRAŠTANJU, U NEOSUĐIVANJU, U NEOPTUŽIVANJU, PRE SVEGA ŽIVIMO U SMIRENJU, U SVESTI DA SMO SAMO PROLAZNI LJUDI