четвртак , 20 јуна 2024

Zabava Radujevčana

 

re dvadesetak godina udruženja naših građana u dijaspori bila su nosioci prekopotrebne humanitarne pomoći, koju su slali u svoj zavičaj ne bi li ublažili nestašicu lekova ili drugog medicinskog materijala. Onda je ta pomoć, kako su „vunena vremena“ prolazila, bila u dopremanju kompjutera školama, pa pomoći sportskim klubovima. Danas, kada narod u Srbiji živi u miru, organizuju se udruženja građana, koje čine meštani određenih sela. Niču ko pečurke i cilj im je isti, poboljšati uslove života u svojim selima. Krenuli su od vodovoda i kanalizacije, da bi to danas bila neka veoma praktična potreba sela. Tako je bilo i u subotu, kada su se okupili Radujevčani koji žive u Beču, deo velikog negotinskog sela, iz kojeg je u Evropu otišlo više stotina žitelja. Najviše ih ima prema nekim podacima u Austriji i Nemačkoj. Oni koji su u Beču, a ideja je opet potekla od organizatora Slobodana Vasiljkića, Dragana Mićićelovića, Dragana Vasiljevića, rešili su da se provesele i prikupe novac kako bi pomogli i onima koji su ostali u selu, ali i sebi jer mnogi produženi vikend koriste, da bi skoknuli do svojih prelepih kuća, ili obavili neki posao.

Tradicionalno već, sreli se kod najvećeg prijatelja Krajinaca, kako kažu, Marka Markovića, vlasnika restorana „Markova koliba“, koji im je pored bogatog posluženja, kao iznenađenje, spremio tele na ražnju. Ovaj ugostitelj koji je poznat po gostoljubivosti, poslužio ih je i odličnim vinima koja su bila kvaliteta jednakom onom koji imaju i čuvena iz Negotinske Krajine. No, kao što biva, nije izostala ni dobra muzika, ovog puta je tu bio orkestar „Nema dalje“ sa legendom vlaške muzike Slobodanom Domaćinovićem, pa zatim nenadmašnim harmonikašem Srđanom Demirovićem  i pevačicama Olgicom i Brankicom. Na kraju, vratimo se na početak. Radujevčani su ispunili i svoj plan, sakupili su 1700 evra, sakupiće još do zime, kako bi kupili traktor za čišćenje snega, kojeg je ove godine ne samo u Radujevcu, koji leži na obali Dunava, bilo u skoro nezabeleženim količinama.Zadovoljni posle prelepe noći, razišli su se kućama oko 6 sati izjutra.

 

Takođe pogledajte i ...

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH PORFIRIJE U NEGOTINU: ŽIVIMO U MILOSRĐU, U PRAŠTANJU, U NEOSUĐIVANJU, U NEOPTUŽIVANJU, PRE SVEGA ŽIVIMO U SMIRENJU, U SVESTI DA SMO SAMO PROLAZNI LJUDI