четвртак , 20 јуна 2024
Početna / Некатегоризовано / Ministarstvo kulture Srbije odlikovalo profesorku iz Beča

Ministarstvo kulture Srbije odlikovalo profesorku iz Beča

Svetlani Matić, profesorki pedagogije i nastavnici maternjeg jezika iz Beča, nedavno je u Narodnom pozorištu u Beogradu uručeno priznanje Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i Ministarstva vera i dijaspore. Zlatna značka je sveobuhvatno društveno priznanje koje se dodeljuje za doprinos u oblasti kulture za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u razvoju kulturnih delatnosti. Ovo prestižno priznanje, koje se našlo u rukama Svetlane Matić, od 1974. godine dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, a od 2005. godine zajednički s Ministarstvom vera i dijaspore Vlade Republike Srbije. Pozlaćena značka i povelja uručena je ovogodišnjim laureatima 18. aprila na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Živorad Ajdačić, sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije je prilikom dodele objasnio je da značka obuhvata sveukupno priznanje i da se dodeljuje za trajan doprinos kulturi. Miodrag Jakšić, državni sekretar u Ministarstvu vera i dijaspore i predsednik žirija koga su činili još i književnici Marija Bišop i Milovan Vitezović, rekao je da je od pristiglih 236 predloga, nagrađeno 52 pojedinca iz svih oblasti umetnosti. Među dobitnicima su, kako je Jakšić istakao, i poslenici kulture iz dijaspore, koji čine neraskidivi deo srpskog kulturnog korpusa, srpskog jezika i kulture.

– Ovogodišnje nagrade otišle su u prave ruke, a cilj je da se ohrabre i drugi da pomognu srpsku kulturu – istakao je Jakšić. Dobitnica ovog prestižnog priznanja Svetlana Matić je rekla da je veoma srećna što je jedan od dobitnika Zlatne značke.

– Drago mi je da je neko primetio i pratio moj dosadašnji književni i pedagoški rad. Ovu nagradu doživljavam kao zajedničko priznanje meni, mojim učenicima i njihovim roditeljima. Zlatnu značku ću s ponosom nositi jer ona predstavlja i podsticaj za dalji nastavak zalaganja na očuvanju maternjeg jezika, kuilture i našeg identiteta. Drago mi je da su uspešni pojedinci iz dijaspore obuhvaćeni ovim priznanjem, što pokazuje da matica nije na nas u potpunosti zaboravila – poručila je ona.

Svetlana Matić predaje maternji jezik u bečkim školama i autorka je bukvara „Naš jezik“ i pratećeg priručnika, koji se koriste u Kanadi i Švedskoj u školama gde naša deca uče srpski jezik. Takođe je autorka i knjige „Dečji biseri“, a radila je na više projekata koji podstiču dvojezičnost i maternji jezik.

Takođe pogledajte i ...

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH PORFIRIJE U NEGOTINU: ŽIVIMO U MILOSRĐU, U PRAŠTANJU, U NEOSUĐIVANJU, U NEOPTUŽIVANJU, PRE SVEGA ŽIVIMO U SMIRENJU, U SVESTI DA SMO SAMO PROLAZNI LJUDI