петак , 19 августа 2022
Početna / Некатегоризовано / Velika avantura našeg zemljaka

Velika avantura našeg zemljaka

Željko Mitrović, rodom iz mesta  Liješće ( Srpski Brod ) krenuo je biciklom od Republike Srpske do Norveške. Nezvanično iz Srpskog Broda, zvanično iz Dalja ( Hrvatska ) odreo se put Norveške , tačnije u mesto PORŠGRUN ( nedaleko od Osla )gde će se 26. Maja održati „ SVESRPKI SABOR „ što je i cilj navedenog putovanja . Tačnije misija je zasnovana da maršuta bude od pravoslavne crkve Sv. Dimitrije ( Dalj ) do hrama Sv. Vasilija Ostroškog u mestu Poršgrun – Norveška . Na svom putu Željko Mitrović, obilazi srpska udruženja i posećuje pravoslavne hramove u gradovima  Dijaspore.( Madjarska, Austrija , Švajcarska , Nemačka, Danska )

Idejni deo projekta treba da dokaže veru u boga i veru u ljude, a takodje da afirmiše biciklizam kao sportsku disciplinu. Sama vožnja i avantura , bez konkretnog sponzora, oslanja se na  pomoć naših ljudi  , srpskih klubova, zajednica i pravoslavnih crkava u Dijaspori. Putujući od mesta do mesta svraća i obilazi navedene srpske organizacije, obraća im se za potrebnu pomoć , sabira utiske i tako prelazi kilometre i kilometre . . .
Sliku o tome koliko je srpski narod u Dijaspori spreman da pomogne putniku namerniku ( što on simbolično predstavlja ) treba da kao gost na „ SVESRPSKOM SABORU „ i oslika i prenese. Put do Salcburga uverio ga je da časnih , poštenih i dobronamernih ljudi postoji ! U Beču ga je primio i pomogao Mitrović Radosav, u Lincu Boro Danilović, Petar Perlinac, Dragan Savić, kao i Jovan Vidaković ispred kluba „Vidovdan „. U mestu Gmunden prihvatili su ga članovi srpskog kluba „Knez Lazar“. U Salzburgu je naišao na srdačan i domaćinski  prijem od strane Nenada Šulejića, predsednika  Kulturno-sportske Zajednice Srba . Dolazak u mocartov grad je upriličen i prestavljen kod članova Zajednice (KSZS)  koji su pokazali dobronamernost i humanost. Obezbedili su Željku  dvodnevno prenoćište i uručili simboličnu novčanu pomoć od 200 evra. Dobroljudskost i gostoprimstvo u velikoj meri je iskazao i gospodin Boro Tutnjević, kao  i Slaviša Jovanović na čemu im se Željko toplo zahvaljuje.

Sa puno emocija i pozitivnih utisaka Željko je nastavio svoj put ka pokrajini Tirol. Ovo putovanje ima veliku podršku prijatelja iz Dalja i Srpskog Broda , a sada već i brojnih Srba iz Austrije.

Takođe pogledajte i ...

ПРВА СРПСКА РАТНИЦА – СОФИЈА ЈОВАНОВИЋ

PRVA SRPSKA RATNICA – HEROINA SOFIJA JOVANOVIĆ: “AKO POSUSTANEM ILI SE UPLAŠIM ZADATKA UBIJTE ME” …