понедељак , 25 септембра 2023
Početna / Некатегоризовано / Srpsko kolo u centru Brisela okupilo celu Evropu

Srpsko kolo u centru Brisela okupilo celu Evropu

Zvanice tradicionalnog novogodišnjeg prijema koji predstavništvo BP (Britiš Petroleuma) u Briselu, jedne od najvećih naftnih kompanija na svetu,  tradicionalno priređuje za svoje poslovne partnere , prijatelje i saradnike, ove godine imale su priliku da zaigraju srpsko kolo i uživaju u temperamentnom balkanskom melosu u izvođenju “Balkan Anima Bend”, tria koji predvodi čuveni koncert majstor na harmonici Boban Bjelić. Na taj način svoju domovinu, poslovnim partnerima , prijateljima i saradnicima  BP u Briselu predstavila je i na najlepši način promovisala Novosađanka Olivera Dražić, koja već sedam godina obavlja važnu funkciju višeg savetnika za energetiku i spoljnu politiku predstavništva BP u Briselu.

U sali Fiocco na 6. spratu Opere Monnaie u Briselu, koju muzičari posebno cene zbog njene izuzetne akustičnosti, po prvi put su, na Božićnom prijemu BP,   trenutno najznačajnijeg investitora u Rusiji, Azerbeidzanu, Gruziji, i jednog od najvećih u SAD, Kini, Indiji, Turskoj, Egiptu i Alziru, odjeknuli zvuci tradicionalne srpske muzike. Temperamentan ritam srpskih kola i izvornih narodnih pesama nije ostavio ravnodušnim poslovno uzdržane zvanice svečanog prijema.  Bila je to hrabra odluka budući da su među zvanicama bili i gospodin Peter Mather, direktor BP za Evropu, Britanski Ambasador u Belgiji, predstavnici najviših institucija Evropske Unije. Efekat je, međutim, bio fantastičan. Nakon prvog iznenađenja, vrlo brzo sa velikim zadovoljstvom i u odličnom raspoloženju gosti prijema  našli su se u kolu.

Olivera Dražić, viši savetnik u BP u Briselu, a te večeri domaćica prijema, koja je na trenutak zaboravila na trase gasovoda iz dalekog Azerbejdžana,  a sebi postavila cilj da dobro zabavi goste, pokazala im je prve korake i povela kolo. Prvo su se odazvali naši poslovni partneri i saradnici iz bivših jugoslovenskih republika, Bosne, Hrvatske. Bilo je dirljivo gledati kako reaguju na balkanski melos, srcem i dušom. Evropljani su bili zatečeni, ali je i njih muzika brzo ponela. Potpuno opšteno, bez njihove uobičajene uzdržanosti, pridružili su nam se i, rekla bih, osetili ritam i emocije ovog melosa. To je verovatno bilo prvi put da se zaigralo kolo u operi Mone u centru Brisela. Za mene je to bio poseban doživljaj, jer sam uspela da im svoju domovinu pokažem u najboljem svetlu, onako kako je ja doživljavam – prenosi nam svoje utiske Olivera Dražić.

Gosti prijema imali su  privilegiju da muziku sa balkanskih prostora čuju u uzvođenju vrhunskih muzičara, Bobana Bjelića na harmonici, koncert majstora, profesora na muzičkoj akademiji i kompozitora i obrađivača balkanskog melosa,  Katarine Mišić  na klaviru i Vladimira Pavlovića na violončelu.  Trio pod nazivom “Balkan Anima Bend” nastupio je te večeri u Sali opera Mone, naravno zahvaljujući  Oliveri Dražić, koja ih je upoznala pod vrlo neobičnim okolnostima. Moj kolega iz BP koji često putuje širom sveta, pre nekoliko meseci pričao mi je kako je na aerodromu u Briselu upoznao sjajnog muzičara iz moje zemlje koji se zove Boban Bjelić. Putovali su istim avionom i moj kolega se zatekao pored Bobana kada su mu aerodomski službenici zabranili da u avion unese harmoniku insistirajući da je ubaci u ostali prtljag. Boban je pokušavao da objasni da njegov instrument nije prtljag, ali su službenici bili neumoljivi. Moj kolega Anton je shvatio da nije reč o običnom instumentu i običnom muzičaru i svojim autoritetom izdejstvovao da Boban  ipak uđe u avion sa harmonikom. Tokom puta oni su se upoznali, a Boban je na njega ostavio fantastičan utisak. Doneo mi je i njegovu visit kartu, a ja sam u tom trenutku već imala u glavi ideju. Prvi  naredni službeni put do Beograda sa šefom predstavništva gospodinom Howard Chaseom  , iskoristila sam da pozovem Bobana Bjelića i upoznam ih. Proveli smo divno veče u jednom beogradskom restoranu, shvatili da pred sobom imamo vrhunskog muzičara. Gospodin  Chase    je tada prihvatio da Balkan Anima Bend svira na tradicionalnom novogodišnjem prijemu koji se svake godine vrlo brižljivo priprema. Oni su naravno svirali i popularnu muziku Evrope, ali je ipak najveselije bilo uz balkansku muziku – ponosno ističe Olivera, dodajući da su joj najlepši kompliment za organizaciju prijema uputile kolege iz predstavništva,  rečima “Odlično si odigrala svoju ulogu”.

Gosti novogodišnjeg prijema predstavništva BP u Briselu, priča nam Olivera, bili su puni hvale za originalan muzički program koji im je priređen. Najjači utisak ipak, ostavio je na nekoliko srpskih državljana prisutnih na prijemu. Bilo je to potpuno neverovatan prizor, srpsko kolo u centru Brisela okupilo celu Evropu. Mi, na žalost, nemamo priliku često da osetimo duh Srbije, ovde u sedištu Evropskih Institucija. A to je jedan od značajnijih faktora predstavljanja i promocije zemlje, ali i njenih privrednih i kulturnih vrednosti. A upravo to, svojom ličnom inicijativom i praktično bez ičije pomoći iz Srbije, uspela je naša zemljakinja Olivera.   To je velika stvar za Srbiju i  trebalo bi na tome sto vise da se radi, i to planski i kontinuirano  – kaže dr Gordana Tomislava Popović, izaslanik austrijske Vlade u Evropskoj Komisiji i profesor na Tehničkom fakultetu u Beču,a rodom iz Negotina.  Olivera Dražić, rodom iz Novog Sada, već 10 godina radi za kompaniju BP, najpre u Parizu, a poslednjih sedam u predstavništvu u Briselu na poslovima višeg savetnika za energetiku i međunarodne odnose. U njenom opisu poslova je praćenje svih dešavanja iz oblasti energetike u Evropi, Rusiji, Azerbejdžanu, na Kaspijskom moru, Severnoj Africi. Uspešnu poslovnu karijeru u jednoj od najvećih naftnih kompanija na svetu počela je tokom master studija spoljne politike u Parizu, kada je u BP odrađivala stručnu praksu, pa je nakon diplomiranja tu i ostala. Uspešna firma zapošljava kvalitetne ljude i motiviše ih na razne načine (na primer kroz obuku) da budu još bolji i profesionalniji u svom poslu. Specifičnost medjunarodne firme kao što je BP je u tome što ima dugo iskustvo poslovanja u raznim zemljama i raznim kulturama. Nikada nisam naišla na prepreku zato sto sam iz Srbije tokom 10 godina rada u firmi. Naprotiv to mi pomaže jer moji pogledi na svet i poslovanje dopunjuju poglede mojih kolega. Internacionalna atmosfera u firmi je nesto sto me ispunjava– objašnjava Olivera Dražić. Tokom poslednjih nekoliko godina, kako sama kaže,  sve više je u kontaktu sa ljudima sa naših područja i Srbije. S vremena na vreme naši ljudi mi se obraćaju za savet, redje za pomoć u poslovanju (to nije moj posao ali je deo mog iskustva). Češće pričam sa mladim ljudima i pokučavam da im budem na usluzi…..Nemam čaroban štapić ali želim da pomognem onima koji to zaslužuju. A ima ih dosta….. – kaže Olivera. Pored bogate poslovne karijere, Olivera je posebno ponosna na svog sedamnaestomesečnog sina Milana koga sa mnogo ljubavi podiže zajedno sa svojim suprugom  Silvanom , francuskim državljaninom.

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …