четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / Kada grlite večnost, Bog vam se osmehuje!

Kada grlite večnost, Bog vam se osmehuje!

 DAN KADA SVAKO POSTAJE I OSTAJE PLEMENIT JE DAN KADA SE OBAVEZUJEMO MISIJAMA SRCA

JORGOVANI U ČAST VELIKANA I GENIJA LEONARDA DA VINČIJA U AMBOAZU U FRANCUSKOJ

April 2012. u Parizu opet je u bojama ove izuzetne akcije koja osvešćuje, ljubi i slavi Francusko- Srpsko prijateljstvo, čovekoljublje, bratimljenje i posvećenost baš kao i zvezdu vodilju ovog plemenitog puta- sjaj ljubavi Uroša I Nemanjića i njegove neveste Princeze Jelene od Anžuja, koja je kročivši na tle naše zemlje pre mnogo vekova, spustila svoja stopala na pravo ostrvo ljubavi u njenu čast- zemlju ljubičastu od ljubavi, zemlju u kojoj cvetaju jorgovani u dolinama! Da je zavičaj tamo gde je srce, pokazao je naš plemeniti princ. Obnavljanje ove doline i sađenje do sada već sedam hiljada jorgovana Vesna De Vinča krunisala je posetom grobu Leonarda Da Vinčija i imanja na kome je ovaj kralj umetnosti i briljantni naučnik izabrao da provede svoje poslednje godine, na savršenom mestu. Poseti Vesne De Vinča je prisustvao ne slučajno broj istaknutih ličnosti koji je iznosio 60- upravo koliko je prosjaka Leonardo kroz amanet o poslednjem pozdravu pozvao da prati njegov sanduk. U slavu čuvara jedinstvenosti i Božje kapi genijalnosti i talenta ali i trezvenosti u radu i životu sa ljudima, viteški je Vesna De Vinča sa svojom svitom saboraca i uvaženih gostiju odala počast velikanu, dostojanstveno i sa verom da će večnost otrgnuti svaku ljubav iz zaborava.

Na Loari 250 km od Pariza, u kompleksu dvorca Amboaz, prvo u dvorcu  Fransoe  Prvog  a potom na grobu velikog Leonarda da Vinčija i u zamku u kome je živeo,  parku  po kome se kretao ovaj bez sumnje najveći stvaralac renesanse,  gde su u  njegovu čast  Francuzi  i Srbi posadili jorgovane i  položili  ovo„ ljubičanstveno“ cveće na njegov grob- nastavljen je davno započeta misija ljubavi, misija kralja Uroša Prvog koji je dolinom ovog cveta dočekao francusku princezu Jelenu Anžujsku. Manifestaciju „ Srbija  Zemlja jorgovana“, podržavaju od samog početka 2007.godine kraljevske porodice Evrope. Ove godine specijalni gost bio je NJKV Sikst Anri de Burbon Parme, naslednik francuske loze Burbona. Manifestaciju su podržali  i plemići iz reda Vitezova  Svetog Lazara, na  čelu sa grofom  Filipom Pikapietrom generalnim kancelarom,  omogućivši da se srpski jorgovani sade u ovom  posebnom ambijentu, koji je pod zaštitom UNESCA.  Najpre se gostima iz Francuzima i Srbima iz Pariza, Dubajia, Londona,  Amsterdama, Kana,  Monte Karla i Beograda  obratio vlasnik Amboaza, poznati francuski intelektualac  Gonzak de Seint Bris koji je napisao kultnu biografiju Fransoe Prvog, rečima dobrodošlice u carstvo Leonarda koje godišnje poseti i 350 000 ljudi.  Naši, srpski jorgovani će biti od sada deo dočeka turista iz celog sveta.

Ovom izuzetnom  kulturnom hodočašcu prisustvovali su mnogi znameniti Srbi i Francuzi, pre svega slikari, vajari, arhitekte: Marko Stupar, Adna Cibil, Rasko, Mića Atanaskovic, Maša Krivokapic, brojni predstavnici srpske dijaspore, u ime dijaspore Francuske Siniša Blagojevic. Svoj nastup je imala i harfistkinja Radmila Bakri, koja je pevala dve pesme iz 15 veka, jednu francusku i jednu srpsku. Na grobu Leonarda da Vinčija govorila je glumica Rada Đuričin.  Priredjen je i poseban „ istorijski ručak“ iz vremena  Fransoe Prvog koji je  Leonarda  sahranio pored svog dvorca smatrajući ga  svojim duhovnim ocem.

„Radionica duše“ i njen vlasnik Momčilo Moša Todorović , donirao je svakom učesniku zlatnik, medalju specijalno napravljenu za ovu priliku, delo vajara Ljubiše Mančića.“Odmah sam shvatio da u Srbiji mora da postoji zlatnik,  koji će predstaviti ovaj projekat i biti naše trajno obeležje. Mančić je kao i uvek, napravio sjajno delo!“ Ekipa TV serijala BEZ VIZE:  Vladan i Maja Jocić,ovom prilikom je realizovala specijalnu emisiju, koja će se emitovati na RTS- u i 3o regionalnih TV stanica u Srbiji. Porodični časopis za dijasporu, internet portal i Televizija Zavičaj takođesu od samog početka uz ovaj plemeniti projekat prijateljstva. Sikst Anri de Burbon Parme, naslednik Burbona je za Zavičaj rekao: “ Ovaj događaj je dokaz plemićke tradicije u Srbiji. Kao naslednik kuće Burbona, odmah sam shvatio značaj afirmacije plemenitih principa i veza koje su postojale između Srba i Francuza. Ovom projektu sam pristupio 2009. godine kada sam došao u Beograd i zasadio prvi od 1300 jorgovanauz reku Savu.  Sećam se da smo potom sadili u u Viminacijumu jer tada sam saznao da je Srbija ne samo zemlja jorgovana nego i zemlja rimskih imperatora. Posetili smo i Žiču i sadili u Kraljevu. Od tada sam stalno u toku dešavanja, kao i jorgovani- večno!’’

Ljubav i poverenje treba uvek slaviti! Hvala Vesni Jugović de Vinča na prekrasnoj zamisli i plemenitom saborovanju kroz koje i mi rastemo i postajemo deo svetske bašte i baštine!

Tekst i fotografije:Kristina Radulović Vučković

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“