субота , 25 маја 2024
Početna / Srbija / “VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER
GVOZDENE KAPIJE BALKANA

Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda vam od srca preporučujemo vožnju automobilom Dunavskom magistralom. Plavi Dunav, nepregledno zelenilo i božanska lepota koja blaži dušu. Na tom putu sigurno ćete naići na turističko ugostiteljski biser restoran Varnica.
Po čemu je ovaj restoran poseban možete se zapitati. Kada budete seli na terasu restorana, preplaviće vas ushićenje, neverovatno uzbuđenje i želja da pogledom što više obuhvatite i da slike sačuvate u najdražim fijokama sećanja.
Restoran Varnica je smešten u zgradi nekadašnje signalne stanice na Dunavu. A stanica je na ulazu u Kazan, deo klisure u kome je Dunav najuži. Nekadašnja balon stanica “Varnica služila je za regulaciju plovidbe u ovom delu Đerdapa. Zajedno sa nekoliko balon stanica u sistemu, služila je kao jedinstveni semafor na Dunavu.
Sa terase restorana koji ima prostrani parking, puca pogled na Dunav koji se pre ulaska u kazan raširio skupljajući snagu da tu prokuva, na brda u zelenilu, na drugu obalu, rumunsku na kojoj se beli manastir Mrakonia, tik uz obalu, a sa brda vas gleda kameno lice Decibala. Njegov lik je simbolično isklesan preko puta Trajanove table (na srpskoj strani), kako bi doveka prkosio ovom rimskom imperatoru. Decebal je bio poslednji Dačanski kralj koji je ujedinio dačanska plemena i pružao otpor Rimljanima. Kada su te 106 godine Rimljani osvojili Dakiju, oni su hteli da dačanskog kralja Decebala odvedu u lancima. Međutim, Decebal nije hteo da im se živ preda – nakon što je bio opkoljen izvršio je samoubistvo.
Monumentalnu bista dačanskog kralja Decebala uklesana je u stenu. Ona je najveća klesana skulptura u Evropi dužine je 55 i širine 25 metara. Početak radova se vezuje za 1994. godinu, a na njoj je radilo 12 vajara deset godina.
Nedeljom popodne dunavskom klisurom se razležu glasovi horista koji pevaju u manastiru Mrakonia i stvaraju božanski doživljaj.
Da biste upotpunili svoj doživljaj evo jedne priče o Dunavu i Đerdapskoj klisuri.
Od nastanka od svojih krakova Breg i Brigah, Dunav teče kroz razne predele pet država dok ne stigne u Srbiju. Tu je širok, ne mnogo brz i zato je i krajolik Đerdapske klisure toliko različit od predela gde Dunav preseca ravnicu. Sigurno najlepši deo njegovog toka. Lepotu Đerdapa najbolje je doživeti s Dunava. Tokom vožnje brodom uživaćete ne samo u prirodnim lepotama, nego će te videti i mnoge znamenitosti i čuti legende vezane za ovu najdužu i najveću klisuru u Evropi.
Dunav je najuži na ulasku u Veliki Kazan gde je širok 156 metara, najširi je kod Golupca 6,5 km. Kazan je treće suženje u Đerdapu, dužine 20 km, a sačinjavaju ga Veliki i Mali kazan. Tu su ranije postojali mnogobrojni jaki vrtlozi, zbog čega je površina vode bila nemirna i izgledala kao da ključa, pa su Turci u srednjem veku dali ovom delu Đerdapa ime Kazan. Inače, imenu Đerdapske klisure takođe su kumovali Turci i znači vir, vrtlog, kovitlac. Izgradnjom hidroelektrane Dunav je ukroćen, postao je sporiji, a nivo reke je bio podignut i svi oni brzaci i podvodne stene koje su lako parale dno lađama više nisu predstavljale opasnost.
Nekad, da bi se moglo ploviti Đerdapom, naročito na ovim delovima gde je uzak, podignute su signalne stanice kojima se regulisao sistem vođenja i kontrole rečnog saobraćaja. U vremenima pre izgradnje đerdapske brane u Kazanima nije bilo dovoljno mesta da se mimoiđu dva broda. Zato je na obali bilo nekoliko mesta na kojima su velike aluminijumske kugle (baloni) svojim položajem davali na znanje kapetanima mogu li kroz Kazane, ili treba da sačekaju prolazak drugog broda.
Kada bi brod dolazio iz pravca Donjeg Milanovca odnosno nizvodno, a prema pravilima rečnog saobraćaja, taj brod ima prednost, tada bi se na prvoj signalnoj stanici podigao balon kao znak za prolazak broda i signal drugim stanicama da takođe podignu signalne balone, jer su one tako postavljene da mogu da vide jedna drugu.
Đerdapom se moglo poloviti samo onda kada je vidljivost bila dobra, odnosno kada nije bilo magle. Signalne stanice su potom zamenile radio-stanice, a kasnije, izgradnjom hidroelektrane Đerdap i stvaranjem akumulacionog jezera, nestale su prirodne smetnje i opasnosti, i sada se plovidba odvija bez ograničenja. Signalne stanice koje su ostale sačuvane danas imaju ulogu spomeničkog infrastrukturnog nasleđa. Da se razumemo i danas na mestima, kao što je ovo, gde je uzak Dunav brodovi propuštaju jedni druge, ali komuniciraju direktno, bez posrednika.
U Kazanima i sada Dunav vri, ali od brojnih posetilaca na brodovima koji obilaze ovaj veoma zanimljiv deo Dunava. Ulaskom Rumunije u Evropsku zajednicu Đerdap je postao veoma značajna turistička destinacija, pa su na njihovoj strani podignuti brojni hoteli.
Kada su Rimljani završili Trajanov put (oko 105 godine) od Golupca, pa sve do Trajanovog mosta koji se nalazio iza Kladova, onda je car Trajan naredio da se iskleše tabla kako bi se znalo da su Rimljani bili prvi koji su savladali reku i napravili most i put kroz klisuru Dunava.
Trajanova tabla na kojoj u prevodu sa latinskog piše: „Imperator cezar, sin božanskog Nerve, Nerva Trajan Avgust, pobednik nad Germanima, veliki pontif, četvrti put postavljen za tribuna, otac domovine, konzul po treći put, planine je isklesao i postavio grede od kojih je napravljen ovaj put.”
Manje je znan podatak da je jedino sačuvana ova tabla od 11 koliko ih je bilo isklesano u celom rimskom carstvu. Izgradnjom hidroelektrane Đerdap 1 rimski put je potopljen, pa je tada odlučeno da se Trajanova tabla iseče iz prvobitne stene i postavi tako da ponovo bude vidljiva s reke. Taj posao je bio dugotrajan i nimalo lak, jer je ovom mestu moguće prići samo sa reke, a isečena tabla je težila oko 300 tona! Inženjeri su dugo razmišljali kako da je podignu dok nisu došli do ideje da se stena iseče, naprave stepenice i da se tabla stepenicu po stepenicu digne 27 metara. To je trajalo nepune 3 godine.
Možda ćete ovaj tekst čitati dok uživate u sjajnom ambijentu restorana Varnica. lokala u grčkom stilu i izvanredno spremljenim specijalitetima, naravno uz probrana vina Ključa i Negotinske krajine.
Fotografisaćete puno i neće vam biti jasno kako su prošli sati dok ste uživali na terasi restorana, uživajući u nestvarnoj i smirujućoj lepoti Dunava na čijoj površini svetlucaju razigrani zraci popodnevnog sunca.
Inače, da ne bi preturali kroz glavu, evo preciznih podatajka. Restoran Varnica se nalazi na 210 km od Begorda, 13 km od Tekije i 37 km od Kladova. Do Negotina vam predstoji još 90 kilometara. No ono što odmah napominjemo u vožnji ćete uživati jer vozite, može se reći plovite. novim putem.
Ako ste krenuli iz Beograda i želite da nastavite put, na desetak kilometara vas čeka Tekija ušuškano divno mesto pod zelenilom brda iznad nje i fantastičnim pogledom na Dunav. „Zlatna bućka“ je manifestacija na kojoj je glavna atrakcija iritiranje zvukom soma kapitalca koji se sa dna Dunava i jezera Đerdap 1 kreće do mamca.
Ono što ne smete propustiti je krstarenje Đerdapom! Bilo da ste tip osobe koja voli adrenalinski doživljaj, ili pak želite da osetite mir i spokojstvo, Đerdapska klisura i Djerdap Boat Tours nude pravi izbor za vas!
Polazna tačka je upravo Tekija, a krajnja tačka je najlepši doživljaj vašeg odmora i putovanja!
Na krstarenje najlepšim delom Dunava i Đerdapske klisure ponovo može da se ide iz Tekije, nekad poznate turističke varošice, zahvaljujući „Đerdap turistu”. Krstarenje iz Tekije još je jedan pokušaj da se bar delimično posle više od 30 godina vrate turistički brodovi i ponovo krstari kroz Srbiju i Dunav ponovo bude turistička reka.
Krstarenje brodom Đerdap koji ima panoramsku palubu sa 100 sedećih mesta, bar, kuhinju, toalete, ozvučenje… Idealano je za laganu, dvočasovnu plovidbu na relaciji: Tekija – Trajanova tabla – Decebal – Tekija. Doživite najlepši i najmističniji deo toka Dunava uz osvežavajuće piće za vašim stolom i pogledom na predele čiju su lepotu prepoznali još antički umetnici. Tokom krstarenja ćete se voziti najlepšom evropskom klisurom, ali i kroz burnu istoriju uz pomoć stručnog vodiča.
„Đerdap turist“ raspolaže i sa dva glisera, za dinamičniju vožnju i pravu avanturu za one koji vole akciju, za sve mlade ili one koji se tako osećaju! Gliseri voze na relaciji: Tekija – Trajanova tabla – Decebal – Varnica – Tekija. Tokom jednočasovne plovidbe, gliser zastaje kod najinteresantnijih mesta, kako bi vam vodič ispričao najinteresantnije detalje iz bogate istorije ili vas upoznao sa prirodnim fenomenima, taman dok napravite svoju najbolju fotografiju!
Ukoliko maštate o plovidbi, čaši vina, sunčanju na palubi uz blagi povetarac… Prava ekskluziva na Dunavu koju nudi Djerdap Boat Tours je krstarenje restauriranim drvenim brodom iz tridesetih godina prošlog veka. Uverite se u čari koje nastaju kada se jedinstvena lepota Đerdapa obogati elegancijom plovidbe!
Tekija svakim danom postaje sve poželjnija turistička destinacija. U vreme „Zlatne bućke Đerdapa“, teško možete naći prenoćište.
Ne brinite, jer vas posle još dvadesetak pređenih kilometara i prolaska pored monumentalne Hidroelektrane Đerdap I, očekuje jedan od najlepših podunavskih gradova Kladovo, sa hotelom Đerdap, koji će vam pružiti sigurno izuzetan odmor. Sami ćete odlučiti, da li ćete uživati u kafi i razgovoru na terasi hotela i pogledu na Dunav i rumunski grad Turnu Severin ili prošetati tvrđavom Fetislam koju Kladovljani potpuno renoviraju praveći još jedan gotov turistički proizvod, koji će lepotom i istorijom, sigurno biti nezaobilazna destinacija.Putovanje Đerdapskom klisurom , restoran Varnica, Tekija, krstarenje Dunavom, Hotel „Đerdap“ šetnja Kladovom će sigurno ostati dugo vaša najlepša uspomena i želja da se ponovo i ponovo tu vratite.
Jer, kako kažu Kladovljani i zaljubljenici u Kladovo, mogao je Dunav da bude tako atraktivan prolazeći i kroz neke druge predele, ali nije…
Hotel „Đerdap“, Dunavska 5, 19320 Kladovo www.hoteldjerdap.com
Recepcija: +381 19 80 10 10,
Agencija: +381 19 80 82 34
Ukoliko ste zainteresovani za krstarenje Đerdapom pozovite +381 60 23 23 056
Email: agencija@djerdapturist.co.rs

Takođe pogledajte i ...

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA ZASLUŽNIM POJEDINCIMA I INSTITUCIJAMA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA ZASLUŽNIM POJEDINCIMA I INSTITUCIJAMA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE