понедељак , 22 јула 2024
Početna / Srbija / SVEČANO DOČEKANI SRPSKI VATROGASCI IZ ZEMLJOTRESOM RAZORENE TURSKE

SVEČANO DOČEKANI SRPSKI VATROGASCI IZ ZEMLJOTRESOM RAZORENE TURSKE

SVEČANO DOČEKANI SRPSKI
VATROGASCI IZ ZEMLJOTRESOM
RAZORENE TURSKE

Specijalistički timovi MUP Srbije vratili su se iz Turske gde su učestvovali u akcijama spasavanja posle razornog zemljotresa, a ispred Palate Srbija dočekao ih je ministar unutrašnji poslova Bratislav Gašić.
– Kada je predsednik Vučić izdao naređenje da krenete u pomoć prijateljskom narodu Republike Turske, vi ste već bili potpuno spremni i krenuli ste, a da niko od vas nije pitao dali je tamo bezbedno i koliko ćete ostati. Usput ste jedino razmišljali o tome koliko ćete brzo stići na odredište i hoćete li uspeti da spasete makar jedan život od mnogih koje je nesreća ostavila ispod ruševina – rekao je Gašić.
Svi smo brinuli o vama i znali smo da nećete prezati da budete na mestima gde je najteže i najopasnije, vodeći se težnjom da pomognete prijateljima koji su se našli u beznadežnoj situaciji pogođeni ovako velikom tragedijom, rekao je ministar.
– Spasili ste tri života, i osam dana ste nesebično pomagali turskom narodu u saniranju posledica i spašavanju ugroženog stanovništva – rekao je Gašić.
Gašić je pomenuo i posebnog člana srpskog tima, Zigija, za koga kaže da je dokazao da je zaslužio svoje mesto u timu i iskazao spremnost i sposobnost da nepogrešivo pronađe preživele ispod ruševina.
Tokom prethodnih dana srpski tim neprekidno je učestvovao u akcijama pronalaženja, spasavanja i izvlačenja nastradalih
Gašić je poručio Ambasadoru Turske u Srbiji da turski narod treba da zna da je Srbija prijatelj i da može da se nosi sa opasnostima i da bude potpora i uteha u svim teškim trenucima.
– Cela Srbija je ponosna na vašu hrabrost koju ste iskazali a dokaz tome su snimci ispraćaja od strane turskih snaga i meksičkog tima – rekao je Gašić.
– Danas je jako značajan dan za nas a ovo je istorijski dan u odnosima Turske i Srbije. Mi smo se 6. februara suočili sa jakim zemljotresom, jednom od najjačih u istoriji čovečanstva. U ovim teškim trenucima Srbija nas nije ostavila same – rekao je ambasador Hami Aksoj.
On je istakao da su se zahvaljujući predsedniku i ministru unutrašnjih poslova pripadnici sektora za vanredne situacije uputili u Tursku i tamo spasili tri lica.
– Oni su sada braća turskog naroda – rekao je Aksoj.
Vođa specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina Davor Vidović rekao je da su na zadatak koji im je poveren krenuli bez straha i sa ogromnom nadom da će spasiti živote i pružiti spas ljudima u teškoj borbi za sopstvene živote.

Takođe pogledajte i ...

“TEKIJANKA” SVEČANO PROSLAVILA 33. ROĐENDAN

“TEKIJANKA” SVEČANO PROSLAVILA 33.ROĐENDAN Domaći porodični trgovinski lanac Tekijanka proslavila je krajem februara 33. rođendan. …