четвртак , 20 јуна 2024
Početna / Некатегоризовано / UDRUŽENJE „ĐERDAP“ IZ DANSKOG NESTVEDA PROSLAVILO ČETIRI DECENIJE POSTOJANJA

UDRUŽENJE „ĐERDAP“ IZ DANSKOG NESTVEDA PROSLAVILO ČETIRI DECENIJE POSTOJANJA

Proteklog vikenda u danskom Nestvedu se slavilo, pevalo i igralo sve do kasnih jutarnjih časova, a povod je bio izuzetan: Srpsko udruzenje „ĐERDAP“ koje spada medju nastarijim srpskim udruzenjima u Dijaspori, slavilo je 40 GODINA RADA I POSTOJANJA.
Pred oko 400 posetilaca, predsednik ovog udruzenja Dragan Mikulovic pozdravio je goste i poželeo im dobru zabavu, a članovima udruženja čestitao jubilej. Ujedno se zahvalio svim bivšim i sadašnjim članovima udruženja i istakao da „Đerdap“ moze  ponosno reći da spaja ljude i gaji našu divnu tradiciju i kulturu.
Među zvanicama bili su Nenad Maričić, konzul u Ambasadi Republike Srbije u Kopenhagenu, Linda Frederiksen zamenik predsednika opštine Nestved, Đordje Čululejević direktor agencije Espergarde Turist-Unilines, Izvrsni odbor SKUD- Sitan vez iz Malmea na čelu sa predsednicom Svjetlanom Jovović, Lennard Nielsen sekretar u najvećem danskom sindikatu 3F, Dučan Jovanović predsednik odbora za integraciju u opštini Nestved i dr.
Večera je bila bogata i postavljena na švedskom stolu, servirale se i torte i razno razni kolaci, a kulturno-umetnički program prikazao je ovo udruženje u najboljem sjaju, u samom programu učestvovali su SKUD „Sitan Vez“ iz Malmea i „Adrenalin Band“ iz Loznice.
Sitan Vez su udruženju Đerdap poklonili 4 koreografije, povodom njihovog velikog jubileja, izveli su igre iz Boselegradskog Krajišta, Šumadije, Vranjskog pomoravlja, a najveće aplauze su dobile vlaške igre iz okoline Boljevca, koji su igrači i igračice premijerno izveli pred publikom u Nestvedu.
Najveća atrakcija bila je kada se na scenu pojavila sve popularnija zvezda „Granda“ Milica Pavlović, napravila je pravi haos u sali, pored nje je igralo i staro i mlado.
U sali je bilo dosta gostiju iz raznih delova Danske, Švedske, Nemačke kao i fotoradnja Foto Video Boce iz Kladova i novinari iz danskog dnevnog lista Sjellandske.
„Đerdap“ najavljuje 26. aprila svoj prvi festival Srpskog folklora u Kulturnom centru grada Nestveda, gde gostuju SKD Izvor iz Pariza i SKUD Sitan vez iz Malmea. Na ovoj manifestaciji će zaslužnima biti dodeljena priznanja, istakao je predsednik Dragan Mikulović. Time uprava ovog udruženja završava proslavu jubilarne godine.
Najzaslužniji za realzicaiju jubilrane proslave: Opština grada Nestved, generalni sponzor Espergarde Turist Unilines, Svjetlana Jovović SKUD „Sitan Vez“ Malme, Upravni i nadzorni odbor Đerdapa sa ženama, na čelu sa predsednikom Draganom Mikulovićem, Vinograd.dk, hotel „Aquastar Danube“ Kladovo, DP molerska radnja Nestved, Nobina, Orange restoran iz Helsingborga i dr.
Jubilej je bila prilika i da predsednik udruženja Dragan Mikulović, zajedno sa Batom Brzakovićem uruči poklone za SKUD „Sitan Vez“ iz Malmea za podršku rada ovog udruženja. Poklon je bio 40 majica za igrače i igračice sa natpisom SKUD Sitan Vez.
Konzul u Ambasadi Srbije u Kopenhagenu Nenad Marecic je u svom govoru istakao da srpsko udruženje “ĐERDAP“ zaslužuje zlatnu plaketu za očuvanje i negovanje srpske tradicije u kraljevini Danskoj.

Pogledajte fotografije sa proslave velikog jubileja u FOTO GALERIJI

906137 287266888071147 1061239824 o


Takođe pogledajte i ...

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH PORFIRIJE U NEGOTINU: ŽIVIMO U MILOSRĐU, U PRAŠTANJU, U NEOSUĐIVANJU, U NEOPTUŽIVANJU, PRE SVEGA ŽIVIMO U SMIRENJU, U SVESTI DA SMO SAMO PROLAZNI LJUDI