четвртак , 20 јуна 2024
Početna / Некатегоризовано / ODRŽANA SKUPŠTINA SAVEZA SRBA U AUSTRIJI

ODRŽANA SKUPŠTINA SAVEZA SRBA U AUSTRIJI

U Inzbruku je održana redovna skupština Saveza Srba u Austriji na kojoj se razgovaralo o budućim aktivnostima ove krovne organizacije. Biće upamćena i po tome što su se predstavnici Zajednice srpskih klubova u Koruškoj, posle dužeg vremena, vratili u punopravno članstvo Saveza.
Po tradiciji, prvi je na skupu govorio predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić koji je izneo iscrpan izveštaj o aktivnostima te organizacije tokom godinu dana njegovog mandata.
On reče da je prevalio oko 25.000 kilometara da bi se lično uverio u realno stanje u klubova širom Austrije, učvrstio odnose sa maticom i Savezima Srba i srpskih klubova u okolnim zemljama.
Petar Peričević je u ime SK Vidovdan iz Linca izvestio skupštinu o lanjskim Vidovdanskim sportskim susretima, dok su o pripremama za predstojeću 31. smotru Kulturno-umetničkog stvaralaštva (20. aprila u čuvenoj Piramidi u Fezendorfu kraj Beča) govorili delegati Zajednice srpskih klubova u austrijskoj prestonici. Za buduće poduhvate su zaduženi i predstavnici Zajednice srpskih klubova iz Forarlberga, domaćini Vidovdanskih sportskih susreta (29. juna u Feldkirhu), za koje su podelili prijave i informativni materijal.
Kandidati za sledećeg domaćina igara (pre svih oni iz SKUD-a „Stevan Sinđelić“ iz Salcburga) zahtevali su da što pre bude rešeno gde će 2014. biti održane, kako bi na vreme krenuli sa organizacionim pripremama.
Zbog zasluga u korist interesa srpskih radnika i radnica, ali i srpskih klubova u Austriji, prvi počasni član Saveza postala je Đuja Tešanović-Bećirević, visoki funkcioner Radničke komore iz Salcburga.
 Potpredsednik Saveza Nenad Šulejić izneo je predlog predsedništva da se osnuju saveti za folklor i sport, koji bi mogli da deluju u okviru Saveza. Time bi predsedništvo dobilo više prostora za rad u oblastima negovanja maternjeg jezika, položaja Srba kao etničke grupe i saradnje sa maticom na više polja.
 U slučaju da tokom jeseni Savez ne bude pronašao pravo rešenje zadatka da integriše sve srpske organizacije, pa i pojedince koji to žele, predsednik Zoran Aleksić je najavio – svoju ostavku.
U podeli zadataka, KUD-u Kragujevački oktobar iz Burgenlanda zapala je organizacija 37. dečjeg kviza i 13. revije kulture srpske dece (oba u novembru), pa su oni obećali da odmah kreću sa pripremama.
Na skupštini se razgovaralo i o dugo pripremanim izmenama propozicija Smotre, a najviše se raspravljalo o tome da li sa njihovom primenom početi već ove godine, što je na kraju i izglasano, doduše tesnom većinom. Pao je i dogovor da se visina kotizacija, cena karata i broj besplatnih ulaznica/propusnica po učesniku dogovori sedam dana posle slanja novih propozicija.
Razgovor sa članstvom i ovogodišnjim domaćinima prethodio je usaglašenoj odluci da se uvede kotizacija u visini od 100 evra po društvu koje učestvuje na smotri, a da pored uobičajenog besplatnog ulaza za učesnike, društva dobiju i do 10 propusnica za garderobere, koreografe, članove sekcija i druge pratioce.

Za sajt Skupština 1

Za sajt skupština 2

Za sajt Skupština 3

 

Takođe pogledajte i ...

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH PORFIRIJE U NEGOTINU: ŽIVIMO U MILOSRĐU, U PRAŠTANJU, U NEOSUĐIVANJU, U NEOPTUŽIVANJU, PRE SVEGA ŽIVIMO U SMIRENJU, U SVESTI DA SMO SAMO PROLAZNI LJUDI