петак , 12 августа 2022
Početna / Некатегоризовано / U Lipovici, su po četvrti put održani Dani dijaspore “Lipovičke letnje noći”,

U Lipovici, su po četvrti put održani Dani dijaspore “Lipovičke letnje noći”,

U Lipovici, su po četvrti put održani Dani dijaspore “Lipovičke letnje noći”, sa jasnom namerom da prerastu u tradicionalnu i  poznatu manifestaciju.
Ova manifestacija je prema zamisli svojih organizatora, Udruženje “Lipa Lipovica” iz Lipovice, i Turističko sportska organizacija Despotovac; doprinos očuvanju tradicije, običaja, materijalne i nematerijalne narodne kulture, ali i okupljanju i druženju uz pesmu, igru i bogatu resavsku trpezu. Pokrovitelj manifestacije je opština Despotovac.
Četvrte dane dijaspore “Lipovičke letnje noći” svečano je otvorio PREDSEDNIK OPŠTINE DESPOTOVAC DEJAN NENADOVIĆ, koji je ovom prilikom izrazio svoje veliko zadovoljstvo što se ovakav vid manifestacije održava u našoj opštini, a zatima dodao – ”da ima oko 7.000 ljudi iz opštine Despotovac u dijaspori i ovo je prilika da se na jedan način približe i vrate našoj tradiciji I običajima. Sve prisutne je u ime Turističko sportske organizacije Despotovac pozdravio direktor Marko Stanisavljević koji je između ostalog rekao: ”da će Resavski kraj postati bogat turistički mozaik interesantan ne samo domaćim i stranim gostima. U toku dva dana trajanja ove manifestacije posetioci su prisustvovali takmičenjima u tradicionalnim srpskim igrama: klis, povlačenje konopca, bacanje kamena s ramena, hajdučki višeboj, trka u džakovima za decu I takmičenje u ispredanju vune.
U revijalnom delu manifestacije gosti su obišli izložbu domaće hrane i likovnu koloniju “Lipovičke letnje noći”, a za sve zainteresovane organizovano je letenje paraglajderom i vožnja džipovima. Naravno sve ovo je propratio bogat kulturno-umetnički program.
Ovakav skup je prilika da se sve generacije naših Resavaca koji su rasuti širom sveta susretnu sa narodnom tradicijom svog kraja: starije i srednje generacije da se podsete svog detnjstva i mladosti, a mlađi naraštaji da se upoznaju sa načinom života i kulturom svojih predaka.

NAGRADE SU DOBILI:

U HAJDUCKOM VISEBOJU:

 Pobedili su braca blizanci Milanovic Stefan i Srecko. Oni su jedini presli sve prepreke, imali su isto vreme,stim sto je Srecko na jednoj od prepreka imao kazneni poen, i to je dalo prednost Stefanu. Medjutim Stefan je podelio svoju nagradu sa bratom. Dobili su 5000din,sat sa duborezom i logom Manifestacijom i povelju Harambase.

U BACANJU KAMENA SA RAMENA:

1.Kusenic Igor, farma „Bela reka“ rodom iz Kovina

2 .Ursli Ivan, farma „Bela reka“ rodom iz Kovina

3.Radisavljevic Darko iz Sladaje

SKOK U DALJ:

1.Milosavljevic Milos, iz Kusiljeva

2.Rasosevic Srboljub, iz Lipovice

3.Milanovic Srecko, iz Lipovice

U ISPREDANJU VUNE:  NAJ PREDILJA JE MILADINOVIC RADA.

U EKIPNOM NADVLACENJU KONOPCA:

1.Ekipa „Rudari-Rembas“ Vodana

2.Ekipa farma „Bela reka“

NA MEDJUOPSTINSKOM NADVLACENJU KONOPCA:

1.Opstina Despotovac

2.Opstina Kovin

3.Opstina Svilajnac

Bilo je prisutno oko 2000 ljudi.frejm 3

Takođe pogledajte i ...

ПРВА СРПСКА РАТНИЦА – СОФИЈА ЈОВАНОВИЋ

PRVA SRPSKA RATNICA – HEROINA SOFIJA JOVANOVIĆ: “AKO POSUSTANEM ILI SE UPLAŠIM ZADATKA UBIJTE ME” …