петак , 19 августа 2022
Početna / Некатегоризовано / Tvoje je samo ono, što daješ drugima

Tvoje je samo ono, što daješ drugima

Najstariji srpski klub na teritoriji austrijske pokrajine Burgenland, KUD „Kragujevački oktobar“ iz Matersburga organizovao je u subotu veličanstven humanitarni koncert za pomoć „SOS Dečijem selu“ u Kraljevu. U Kulturhale,u mestu Rajzenberg (Reisenberg), koja prima oko 650 posetilaca, održana je priredba u čijem programu učestvovalo čak 13 kulturno umetničkih društava. Zbog velikog,ljudskog odziva, pomenućemo ih sve po redosledu nastupa: „Kragujevački oktobar“Matersburg, „Branko Radičević“, „Jedinstvo“, „Bambi“, „Karađorđe“ i „Kolo“ iz Beča, KUD „Dukat“, KUD „Sloga“ iz Donje Austrije, KUD „Kozara“ iz Vinernojštata i KUD „Krajišnik“ iz Vilhelmsburgai oni koji su najviše kilometara prešli, ali nisu hteli da izostanu KSZS iz Salcburga.

Zato počnimo sa izjavom Nenada Šulejića, predsednika KSZS, da su poziv odmah prihvatili i da će ubuduće doći na svaki koncert koji je humanitarnog karaktera. Slična je i izjava čelnih ljudi iz „Branka Radičevića : Borislava Kapetanovića predsednika Zajednice srpskih klubova u Beču, inače i koreooeografa u ovom kulturno umetničkom društvu, predsednika Miroslava Zaharića, potpredsednika i Milana Basarića.Rekli su, da su počastvovani pozivom i prilikom, da i njihovo društvo može da pomogne deci iz SOS Dečijeg sela. Ovakvi koncerti, bi trebalo da postanu redovna praksa, istali su, podsećajući da su i oni organizovali veliki koncert za Dečiji dom u Banjaluci. Domaćin i „glavni krivac“ za ovaj veličanstveni koncert, predsednik „Kragujevačkog“, Nebojša Kračunović, više nego srećan, zahvalio se svim gostujućim klubovima, koji su podražali ideju koju su on i njegovo rukovodstvo sproveli u delo za par meseci. Prema rečima predsednika KUD-a Kragujevački oktobar uprava društva se odlučila da organizuje humantarni koncert za SOS Dečje selo u Kraljevu na osnovu saradnje sa KUD-om „Abrašević“ iz Vrnjačke Banje. Naime, više članova KUD-a „Abrašević“ je pri organizaciji SOS Dečje selo i oni su ukazali na teško stanje ove ustanove za decu u Kraljevu.

„Mi smo se upoznali, kaže direktor SOS Dečijeg sela Vesna Mraković Jokanović, prilikom našeg prputovanja da Folkorijadu u Nemačkoj. Tada nam je domaćin bio KUD“ Mokranjac“ i gospodina Kračunovića sam tamo upoznala. Ono što su oni, i drugi klubovi učinili, za 87 dece koje žive u SOS Dečijem selu, je prelepo. Hvala im, jer su deci koja žive u 14 kuća sa majkama hraniteljicama, olakšati život, jer republika donira samo trećinu potrebnih sredstava, a ostalo je iz donacija dobrih ljudi, među kojima su svi prisutni večeras. Stručni tim, koji brine o deci, koja žive do sedmoro u jednoj kući, će još više elana dobiti za svoj humanitarni rad, -kazala  je za „Vesti“ direktorka Mraković Jokanović.
Pomenimo i one koji su presrećni, jer su igrom i pesmom, mogli da pomognu drugoje deci, njih više 300 učesnika. Osmesi im nisu silazili sa lica, a kako reče Dragiša Milošević, legenda u folkoloru, igraju bolje nego ikada, prepuni su motiva.

Zato ih i mi pohvaljujemo. Šteta što ih ne možemo sve pojedinačno pomenuti, ali oni znaju da se pohvala odnosi ne sve njih, male ljude velikog srca. Na kraju, pomenimo i izvnrednog voditelja Zvezdana Đurića, koji je animirao brojnu decu da predstave svoje klubove, ali i pročitaju stihove iz pesme „Šta je dom“,od koji su ostali najupečatljiviji.
„Dom nisu tapete, ni tepisi lepi.
Dom je kad za tebe neko brine strepi.
Dom nisu roletne, ni zidovi goli.
Dom je kad ti neko šapne da te voli.
Dom nisu fotelje, ni biblioteka,
Dom je kad te neko pun ljubavi čeka….!

Organizator KUD „Kragujevački oktobar“ je prikupljao priloge na koncertu,  u robi i novcu, i ovih dana će javnost obavestiti o visini prikupljenih sredstava i od prodatih karata, koje su plaćali čak oni kao organizatori.Svaka čast.

Takođe pogledajte i ...

ПРВА СРПСКА РАТНИЦА – СОФИЈА ЈОВАНОВИЋ

PRVA SRPSKA RATNICA – HEROINA SOFIJA JOVANOVIĆ: “AKO POSUSTANEM ILI SE UPLAŠIM ZADATKA UBIJTE ME” …