петак , 12 августа 2022
Početna / Некатегоризовано / Urovičani prikupili 5.000 evra da pomognu porodici Trokicić

Urovičani prikupili 5.000 evra da pomognu porodici Trokicić

Na mestu gde se sada nalazi zgarište nekadašnjeg doma porodice Novice Trokicića iz Urovice, do naredne zime nići će nova kuća, obećavaju njegove komšije i prijatelji iz sela. Kao pomoć svom zemljaku Novici kome je kuća do temelja izgorela u noći 13. Januara, Urovičani su prikupili blizu 5.000 evra, a već su pokrenuli i još jednu akciju za prikupljanje novca i građevinskog materijala za gradnju nove kuće. Porodicu Trokicić, čiji ni jedan član, za razliku od ostatka sela, ne radi u inostranstvu, tokom duge i ledene krajinske zime zadesila je velika nesreća. U noći 13. Januara, njihova omalena kuća, smeštena u glavnoj ulici u selu i okružena velelepnim gastarbajterskim kućama, izgorela je do temelja. Vatru koja je dolazila sa tavana kuće, na sreću primetio je osamnaestogodišnji Denis, stariji Novičin sin, ali osim golih života i lovačke puške, nisu uspeli da ništa drugo da sačuvaju. Vatra je, kažu, za tili čas progutala njihovu kuću, a vatrogasci, koji su stigli odmah po pozivu komšija, ali prekasnu da spasu kuću, pomogli su da se od vatra ne proširi. Od tog dana, Novica sa svojim sinovima Denisom i Daliborom, učenikom šestog razreda i majkom Ljubinkom živi u iznajmljenoj kući u selu, dok njegova supruga Milka, na toru van sela brine o nešto malo stoke. Znajući da kao poštenog i vrednog domaćina, njegove komšije i prijatelji od kojih većina radi u inostranstvu, odlučili su da mu pomognu, pa se ku kasi pomoći koju su organizovali već nalazi blizu 5.000 evra.

Naše udruženje „Za evropsku Urovicu“, koje radi u Beču u Austriji,  prvo je, kao pomoć našem komšiji Novici,  priložilo 500 evra, a onda su Urovičani, po svojim mogućnostima i željama davali dobrovoljne priloge.   Posle prvog kruga, u kasi se prikupilo preko 4.000 evra, a u susret uskršnjim praznicima, kada očekujemo da veliki broj Urovičana poseti rodno selo, organizovaćemo i drugu akciju. Namera nam je da prikupimo dovoljno novca ili građevinskog materijala da bi narednu zimu ova čestita porodica ponovo dočekala u svom domu. Novica i njegovi su vredni radnici i dobri majstori i sugrno će im i tokom radova pomoći meštani – poručio je Petar Katić, predsednik Saveta Mesne zajednice Urovica, u kojoj od oko 650 domaćinstava u selu živi svega stotinjak, dok su ostali u inostranstvu. Već sa prvim toplijim danima Novica i njegov sin Denis ozidali su temelj za gradnju nove kuće. Svaki slobodan trenutak, kada nemaju priliku da nadniče po selu, kako se inače izdržavaju, koriste da raščiste zgradište i pripreme ga za gradnju.

Ne mogu da gledam zgarište gde je do 13. Januara bio naš dom i jedina mi je želja da što pre podignem novu kuću. Hvala mojim komšijama i prijateljima iz sela, jer bez njih ne bi imao nikakve šanse – poručio je Novica Trokicić. Porodici Trokicić, odmah nakon nesreće, opština Negotin uputila je pomoć od oko 400 evra u dirarskoj protivvrednosti, dok im je mesna zajednica otvorila račun u seoskoj prodavnici za kupovinu osnovnih potrepština.

Takođe pogledajte i ...

ПРВА СРПСКА РАТНИЦА – СОФИЈА ЈОВАНОВИЋ

PRVA SRPSKA RATNICA – HEROINA SOFIJA JOVANOVIĆ: “AKO POSUSTANEM ILI SE UPLAŠIM ZADATKA UBIJTE ME” …