петак , 19 августа 2022
Početna / Некатегоризовано / SVUDA POĐI SVOJOJ KUĆI DOĐI

SVUDA POĐI SVOJOJ KUĆI DOĐI

Negotin, Kladovo i sva susedna mesta u letnjim mesecima, prepuni su pesme igre i veselja. Kako i ne bi kada su stigli u većem broju nego do sada, naši ljudi koji rade širom Evrope. Proslave i svadbe traju danima, baš kao i dobro raspoloženje. Ulice su prepune automobila, a možete čuti mlade i decu koji govore, pored maternjeg jezika i nemački , francuski, ali i danski ili švedski. Svi su raspoloženi i svi se trude, da nešto proslave. Kada vać poomenusmo automobile, sve vrvi od džipova poznatih marki, dok noćnu tišinu para neobuzdana buka skupih motora. Oni koji su baš uspeli u belom svetu ponosno gledaju u svoje parkirane ferarije, poršea i bentlije, dok ispijaju piće na plus 40 stepeni. Džabe si stekao, ako ne vide u tvom kraju.
Svadbe i krštenja, okupljaju veliki broj ljudi, ali ne izostaju ni porodični skupovi, koji su jedinstvena prilika da se okupi familija ili sretnu sa prijateljima. Sva veselja, pogotovu ona veća saberu i do hiljadu gostiju. Dolaze iz inostranstva i oni koji nisu na odmoru, jer za domaćina je najveći rezil, ukoliko mu ne dođu gosti, a pripreme su velike, jer svadbe traju najčešće tri dana, pa ko izdrži cele godine priča kako je bilo na veselju.
Mića Pudarević i njegova supruga Dojna, uz asistenciju mlađanog Aleksandra, pozvali su u goste svoju najužu familiju, koji su došli iz brdskog sela Plavne, ali prijatelje, koji sa njima rade u Austriji. Mića Pudarević, kaže da je dolazak u zavičaj, prilika da se uvek nešto poradi oko kuće, ali i da se opušteno druže sa svojima. Druže se oni, kaže i u Beču, ali je ovde opštenije i nekako je i sve slađe, od vode pa do piva. Mali Aleksandar se posebno opustio na tradicionalnom letnjem vašaru, gde je sa “visine” merkao nove igračke. “Slobodno” vreme je koristio da sa stricem Aco malo poradi u polju i brže završe poslove u polju. Malo šale nije naodmet, ali ono što je sigurno, je proslava drugog rođendana, malog Aleksandra, koja je već zakazana za 7. septembar.
Eto naši zemljaci, ne gube vreme da se dobro provedu i druže čak ni u rodnom kraju. Bilo je i ića i pića, jer se tako spremaju svadbe, slave i zavetine, u Negotinskoj Krajini i Ključu.1 copy copy copy copy

Takođe pogledajte i ...

ПРВА СРПСКА РАТНИЦА – СОФИЈА ЈОВАНОВИЋ

PRVA SRPSKA RATNICA – HEROINA SOFIJA JOVANOVIĆ: “AKO POSUSTANEM ILI SE UPLAŠIM ZADATKA UBIJTE ME” …