четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / „STEVAN MOKRANjAC“ IZ BEČA PROSLAVIOŠAMPIONSKU TITULU

„STEVAN MOKRANjAC“ IZ BEČA PROSLAVIOŠAMPIONSKU TITULU

„La Koliba“ jedan od najlepših i najposećenijih bečki restorana, početkom juna bio je mesto koje je odzvanjalo od dobrog raspoloženja i pozitivne energije. Posebno od mladalačke radosti što su baš oni osvojili šampionsku tutulu na Evropskoj smotri srpskog folklora odražnoj u maju u Nišu. Naravno reč je o Kulturno-umetničkom društvu „Stevan Mokranjac“ iz Beča, koji već godinama beleži izvrsne rezultate na svim takmičenjim folkloraša. Ove godine su se popeli na evropski tron. Neverovatno ali istinito, slavili su osvojenu titulu, a već razgovarali, kako da je i iduće godine zadrže u svom vlasništvu.
Na svečanoj večeri pripremljenoj u čast prvaka Evrope, predsednik KUD-a „Stevan Mokranjac“ Goran Oprić je uz šarmantno duhovite komentare, uručio zaslužnim igračima i članovima zlatne medelje, a zajednički je podignut i zlatni pehar.
Ovo je bila prilika da svi zajedno u veseloj atmosferi još jednom pogledaju video snimak izvođenja pobedničke koreografije „A ja đavo, pa ga malo diram“, koreografa Milorad Runje uz muzički aranžman Slobodana Jerinića.
Dugogodišnji član KUD-a „Stevan Mokranjac“ Jugoslav Zlatković svojim stihovima je opisao i ovaj veliki događaj za klub, koje je ovom prilikom praćen velikim aplauzima i recitovao.
“ 2013. beše nam po volji, jer niko u Evropi od nas nije bolji. Beše svetska kriza i to vreme ludo, tog 19. maja desilo se čudo. Sastavi Mikica (koreograf Milorad Runjo) 18 para i krene družina po Evropi da hara“, neki su od Juginih stihova.
Predsednik Savez Srba u Austriji Zoran Aleksić je ovom prilikom uručio „Mokranjcu“ plaketu rekavši da se radi o najvećem ostvarenom uspehu u istoriji Saveza Srba u Austriji.
Svečanoj večeri su takođe prisustvovali i predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović, Goran Bradić otpravnik poslova  Ambasade Republike Srbije u Austriji, kao i Lazar Bilanović, koji je i dao ime ovom klubu, ime znamenitog srpskog kompozitora „Stevana Stojanovića Mokranjca“.
Neumorni Dragan Kalinović, menadžer ovog kluba bio je organizator putovanja, kao i ove svečane večere u čast pobednika.
Članovi KUD-a „Stevan Mokranjac“ su uz tradicionalnu bogatu trpezu najpoznatijeg etno restorana u Beču i veselu atmosferu slavili svoj najveći uspeh ostvaren do sada.
KUD „Stevan Mokranjac“ nastavlja s radom i redovnim probama do kraja juna. Proteklog vikenda dočekali su goste iz Srbije, a 21. juna će učestvovati na tradicionalnoj Multikulti fešti“u Leoberzdorfu, nakon koje će krenuti na letnju pauzu i zasluženi odmor.

IMG 6952 resizeIMG 6850 resize

IMG 6863 resize

IMG 6942 resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“