субота , 25 маја 2024
Početna / Некатегоризовано / KLUB VIDOVDAN IZ LINCA ORGANIZOVAO PROSLAVU 20 – GODIŠNJICE U GRADSKOJ HALI U ENSU

KLUB VIDOVDAN IZ LINCA ORGANIZOVAO PROSLAVU 20 – GODIŠNJICE U GRADSKOJ HALI U ENSU

U čast velikog jubileja, 20 godina od osnivanja, srpski klub Vidovdan iz Linca je  organizovao, u najstarijem austrijskom gradu Ensu, folklorijadu. Gradska dvorana, bila je premala da primi brojne goste, koji su stigli u grad nedelako od Dunava.
Klub Vidovdan je jedan od najuspešnijih srpskih udruženja u Austriji. U proteklih dvadeset godina članovi ovog kluba postigli su niz uspeha, kako na kulturnim , tako i sportskim takmičenjima naših ljude, ne samo u Alpskoj Republici,  nego i u matici i u drugim evropskim zemljama. U godini kada se obeležava veliki jubilej, u klubu su organizacijom folklorijade želeli da na jednom mestu okupe brojne prijatelje i zahvale im na zajedničkoj saradnji i podršci. Zato je odziv na ovaj događaj bio veliki.
Između ostalog stigli su prijatelji iz najudaljenijih gradova, poput  Minhena, glavnog grada pokrajiane Bavarska, odakle je došlo KUD „Rastko“, kao i KUD Prosveta iz Prnjavora i Miloš Dujić iz Čelinca iz Republike Srpske. Bili su tu još, osim folklora domaćina Vidovdan,  predstavnici KUD Opanak i Stevan Sinđelić iz Salcburga, Barili iz Braunau, Vuk Karadžič iz Štajera, Kolo iz Beča, Trebava iz Salfeldena, Krajišnik iz Senkt Peltena, Zavičaj iz Tulina, Dukati iz Graca, Lane Kirhdrof i Nikola Tesla iz Linca. Članovi ovih društava ne samo što su se predstavili u najlepšem svetlu prepunoj dvorani, već sa nekoliko nastupa u toku višečasovnog programa,  dali posebnu nijasnu uspehu ove manifestacije. Brojni igrači zaslužuju sve pohvale za prikazano, među kojima se poesbno istakla grupa KUD Kolo iz Beča, koja je sastavljena od najmalđih članova.
Posebo su domaćini ponosni na dolazak dragih prijatelja iz KUD Prosveta iz Prnjavora  i KUD Miloš Dujić iz Čelinca. Zato je za njih priređen i poseban doček u prostorijama kluba Vidovdan u Lincu, a naravno obezbeđeno im je i prenoćište.  
Prisutne je između ostalog pozdravio zamenik gradonačelnika Linca, Klaus Luger, koji je ujedno i prvi čovek grada na Dunavu zadužen za integraciju. Pozdravni govor i čestitke uputila je i konzul Olivera Starčević iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Slacburgu. Osim njih ovom događaju su između ostalog prisustovali Đuja Bećiević, član Upravnog odbora Radničke komore Salcburga, predstavnici Radničke komore i Integraionog biroa grada Linca, predsednik Srpske Zajednice Gornja Austrije Neđo Nikolić i mnogi drugi.
Kako i dolikuje starim srpskim običajjima na ulazu u dvoranu goste je čakala pogača, so i rakija. Domaća šljiva je specijalno za ovu priliku stigla je iz Republike Srpske, a na zanimljiv način je služio Nedeljko Malešević, dugogodišnji član srpske Zajednice i kluba Vidovdan. On je, da ne bi smetao brojnim gostima, napravio specijalnu flašu u kojoj je bila rakija, poput infuzije. 
Pred kraj programa u Ensu, odigrao se nesvakidašnji događaj, koji je izazvalo pažnju svih prisutnih. Na bini su prvo izašli članovi sprskog kluba Vidovdan a zatim je se se verili dvoje mladih, inače članovi udrženja iz Linca. Konstantin Koja Ristić je pred svima zaprosio svoju devojku Savku Mitrović, pošto je kleknuo na kolena i pitao je da li će da se uda za njega. Ona je pristala što je izazvalo erupciju oduševljenja, posle čega su krenule čestitke.DSCN0013 resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“