субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / REZOLUCIJA SRBA U AUSTRIJI ZA SPREČAVANjE ASIMILACIJE

REZOLUCIJA SRBA U AUSTRIJI ZA SPREČAVANjE ASIMILACIJE

Savez Srba u Austriji organizovao je u Beču konferenciju Srba na kojoj je predstavljena Rezolucija za bolji suživot i sprečavanje asimilacije.
Krovna organizacija je pokrenula, u saradnji sa ostalim srpskim organizacijama, konferencije Srba na temu očuvanje srpskog jezika, kulture, tradicije, i duhovnosti, odnosno identiteta, obrazovanja, suživota i političkog učešća.
Cilj konferencije, kako je objasnio predsednik Saveza Zoran Aleksić, bio je objedinjavanje najboljih preporuka, koje su izneli predstavnici udruženja i pojedinci iz svih devet pokrajina.
Posle četiri održane konferencije, tokom kojih su bila 52 izlaganja i brojne diskusije, Savez je doneo odluku da se u obliku Rezolucije Srba u Austriji javnosti predstave najvažnije smernice.
U Rezoluciji se ističe da je osnovno pravo svake zajednice da joj se omogući obrazovanje i informisanje na svom maternjem jeziku.
„Trenutno Srbi u Austriji ne mogu da uče svoj jezik kao srpski, ne mogu da se obrazuju na srpskom jeziku. Za učenje srpskog jezika se koriste neprirodni, netačni i zastareli pojmovi kao na primer uslovljeno naziv BKS (Bosansko-hrvatsko-srpski). Izučavanje srpskog jezika u okviru takozvanog BKS-a nedovoljno je i neprihvaćeno od većine pripadnika srpske zajednice. Posle nemačkog jezika, srpski jezik je najzastupljeniji jezik u Austriji. Pravo svakog naroda je da nazove jezik onako kako želi i izučava ga pod tim imenom. Očekujemo da se to pravo dozvoli i srpskoj zajednici u Austriji“, ističe se u Rezoluciji.
Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Austriji Goran Bradić je naglasio da bez dobrog znanja maternjeg jezika nije moguće naučiti drugi jezik.
Takođe je podvukao i značaj Austrije, odnosno Beča po Srbe i Srbiju, ukazujući da su u ovom gradu štampani prva srpska gramatika i rečnik, kao i prve srpske novine, te da su brojne značajne ličnosti srpske istorije živele u ovom gradu.
„Upornim korišćenjem prevaziđenih i etnički nekorektnih izraza koji su trenutno zastupljeni u nekim sferama javnog života, smatramo da se (ne)svesno negira i umanjuje značaj i broj Srba u Austriji. Kroz onemogućavanje srpskoj zajednici da sebe i statistički gledano definiše svojim pravim i izvornim imenom – srpska, pojmovi kao eks-Ju, Jugo, Čuš, BKS postaće isključivo trivijalni nazivi i vremenom nestati kao zajednički sinonim za više različitih naroda koji dolaze sa Balkana. Činjenica da ogromna većina Srba sve poistovećuje sa vrednostima i tradicijama pravoslavnog hrišćanstva, ukazuje da je u interesu moderne austrijske države i od suštinske važnosti da se u svim institucijama gde je izjašnjavanje potrebno, pravoslavna vera može bliže definisati i statistikom obuhvatiti kao srpska“, navodi se dalje u Rezoluciji.
Arhijerejski namesnik iz Austrije protojerej-stavrofor Petar Pantić, ocenio je da je integracija u jedno društvo nešto dobro, ali da treba sprečiti asimilaciju.
„Kulturna tradicija i umetnost čine najveći deo identiteta jednog naroda. Napori naših društava ka tom cilju su znatni i mahom su isključivo ličnim sredstvima podržani od strane samog članstva. U vreme kada su takve aktivnosti rado viđene među narodima koji sačinjavaju multikulturalnu lepotu modernog austrijskog društva i duha raznolikosti EU, srpska tradicionalna udruženja se nalaze na granici opstanka i sve češće se gase ili neuspešno reorganizuju. Kultura, umetnost i nasleđe jednog naroda nisu integracione i projektne teme. Uspešna kulturna razmena upravo i zavisi od nivoa organizacije i stručnih kadrova, koje, nažalost, ne možemo priuštiti. Želimo da ukažemo da je potrebno da nam se omogući način da na osnovu godišnjeg finansijskog plana sva udruženja na teritoriji Austrije dobiju sredstva za svoj rad, kaže se u Rezoluciji.
Tekst Rezolucije će, kako je najavljeno, biti predočen svim srpskim organizacijama i pojedincima, odnosno građanima srpskog porekla i resornim ustanovama u matici. Sva pristigla mišljenja obradiće se sa timom eksperata koji će tokom narednog meseca početi rad da bi se do 1. septembra usaglasio konačan tekst, koji bi predstavio najprihvaćeniji odraz stremljenja Srba.
Pred početak Konferencije u holu zdanja u kojem je održana, predstavljen je deo srpske kulture kroz igru i pesmu, kao i specijalitete, a čitavu manifestaciju otvorio je predsednik 16. okruga Franc Prokop.
O Rezoluciji su govorili profesor Srđan Mijalković, predsednik SPKD Prosvjeta, Aleksandar Mihailović i Milan Nešić iz pokrajine Tirol, kao i Milorad Samardžija, direktor Panta Rei produkcije.
Direktor predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović najavio je podršku Vlade RS srpskim udruženjima u naporima za poboljšanje položaja Srba u Austriji, kao i očuvanju jezika i kulture.
Pogledajter našu foto galeriju        http://www.novinezavicaj.com/index.php/foto-galerija/category/61-konferencija-saveza-srba-u-becuIMG 7003 resize copyIMG 6978 resizeIMG 7015 resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“