петак , 12 августа 2022
Početna / Некатегоризовано / SRĐAN MIJALKOVIĆ PONOVO IZABRAN ZA PREDSEDNIKA SPKD „PROSVJETA“ IZ BEČA

SRĐAN MIJALKOVIĆ PONOVO IZABRAN ZA PREDSEDNIKA SPKD „PROSVJETA“ IZ BEČA

Sprsko prosvetno i kulturno društvo „Prosveta“ iz Beča održalo je u subotu uveče u svoju prvu redovnu skupštinu na kojoj je za predsednika ponovo izabran profesor Srdjan Mijalković i nova uprava.

Prva redovna skupština nakon osnivanja SPKD „Prosvjeta“ odbora u Beču 21. 05.2011. godine održana je u prostorijama hrama Vaskrsenja Hristova u drugom bečkom okrugu.

U SPKD „Prosvjeta“ u Beču do sada je upisano oko dvesta članova, a prema evidenciji društva njih 62 je platilo članarinu, te je odlučeno da oni imaju pravo glasa i donošenje odluka. SKupštini je prisustvovalo i u njenom radu učestvovalo njih 36. 

Na samom početku skup je blagoslovio protojerej stavrofor Petar Pantić, arhijerejski namesnik Srpske pravoslavne crkve za Austriju i izvedena je himna SKPD „Prosvjeta“ za koju je tekst napisao Aleksa Šantić, a komponovao je Branko Karakaš.

Usvojen je izveštaj predsednika uprave o dvogodišnjem radu, kao i materijalno finansijski izveštaj za prethodni period.

MIjalković je podnoseći izveštaj o radu podsetio da je SKPD „Prosvjeta“ odbor u Austriji u protekle dve godine organizovao preko četrdeset različtih kulturno prosvetnih manifestacija kao i ukupno dvadesetak Duhovnih razgovora, koji se održavaju svake prve subote u mesecu. Takodje je podsetio na uspešne projekte „Pomoć u učenju“, „Mala pričaonica“, „Škola retorike“ i druge.

On je izrazio zadovoljstvo do sadašnjim učinkom koji je ostvaren bez ikakve finansijske pomoći austrijskih institucija i matice, već su sredstva prikupljena članarinom i sponzorstvom.

Ovo je bila prilika i da se  izrazi zahvalnost za podršku u radu pojedincima i instucijama, kojima je dodeljena Povelja za doprinos u radu i zahvalnice.

Jednu od tački dnevnog reda skupštine predstravljala je i promena statuta društva, te je ona usvojena i uspostavljen je Savet SPKD „Prosvjeta“ za čije članove su izabrani: Vjera Rašković Zec, ambasadorka Bosne i Hercegovine u Austriji Tanja Milašinović Martinović, otpravnik poslova u ambasadi Republike Srbije u Austirji Goran Bradić, direktor Privrednog predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, Olga Danilović, Vesna Fogt, Zoran Andjelković, Dušan Miljević i Zoran Kalabić.

Za predsednika SKPD „Prosvjeta“ odbor u Austriji izabran je ponovo Srdjan Mijalković, za njegovog zamenika Željko Gašić, sekretara Grozdana Bulov, zamenika sekretara Marija Pavlović, blagajnika Nedeljko Savić, zamenika blagajnika Viktorija Kovtun i za članove uprave su izabrani protojerej stavrofor Krstan Knežević, profesorka Svetlana Matić, Milorad Samardžija .
Za članove nadzornog odbora ponovo su izabrani Miroslav Zaharić i Borko Ivanković, a usvojen je i program rada društva za dolazeći period kao i finansijski plan.

Takodje je usvojena i odluka o visini članarine u društvu, koja će iznositi 50 evra godišnje, dok je za penzionere i studente predvidjen iznos od 20 evra na godišnjem nivou.

Za počasne članove SPKD „Prosvjeta“ odbora u Beču imenovani su Nikola Asanović, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Bratić, Dušan Jovanović, Matja Bećković i Mihajlo Vujović.

Novoizabrani predsednik SPKD „Prosvjeta“ odbora u Beču, Srdjan Mijalković je predstavljajući planove rada za naredni period rekao da će društvo biti i dalje posvećeno osnivanju srpske škole u Beču, organizovanju kvalitetnih kulturno prosvetnih ponuda i projekata kao i pojačanoj saradnji sa austrijskim insituticijama i maticom.dodela zahvalnicaglasanjeSrdjan Mijalkovichskupsstina

Takođe pogledajte i ...

ПРВА СРПСКА РАТНИЦА – СОФИЈА ЈОВАНОВИЋ

PRVA SRPSKA RATNICA – HEROINA SOFIJA JOVANOVIĆ: “AKO POSUSTANEM ILI SE UPLAŠIM ZADATKA UBIJTE ME” …