субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / PREMINUO ALEKSANDAR TIJANIĆ

PREMINUO ALEKSANDAR TIJANIĆ

Tijaniću je juče oko 17 časova pozlilo ispred zgrade u kojoj je živeo, u Bulevaru Mihajla Pupina u Beogradu.Na poziv komšija, koje su pritekle u pomoć, stigla je ekipa Hitne pomoći, koja ga je u ulazu pronašla bez svesti. Lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali bez uspeha.

Kako prenose Večernje novosti prema prvim lekarskim procenama Tijanića je izdalo srce i najverovatnije je preminuo usled infrakta. Njegovo zdravlje poslednjih godina bilo je veoma narušeno, imao je ugrađene stentove i baj-pas, bolovao od dijabetesa.

Aleksandar Tijanić je rođen 13. decembra 1949. godine u Đakovici, nakon završene srednje škole, došao je u Beograd i upisao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Krajem sedamdesetih godina, zaposlio se u izdanjima Politike, radeći prvo u Auto Svetu, a potom u NIN-u, gde je došao jednog od uredničkih mesta. Sredinom 1980-ih kao glavni urednik vodio je časopis Intervju.

Krajem osamdesetih počeo da piše za zagrebački Start i Danas, kao i za splitsku Nedeljnu Dalmaciju gde se istakao svojom kolumnom „En passant“ u kojoj je kritički komentirao tadašnji komunistički režim, odnosno događaje vezane uz antibirokratsku revoluciju i predstojeći raspad SFRJ, zbog toga je dobio ironični nadimak „gigant hrvatskog novinarstva“.

Objavljivao je političke kolumne i ljubljanskoj „Mladini“, sarajevskom „Oslobođenju“.

U leto 1991. postao je glavni urednik „Sportskog žurnala“, pa potom glavni urednik novopokrenute TV „Politika“, a zatim BK Televizije 1994-1996. Godine 1997. je pokrenuo dnevni list Građanin. Od 1998. do 1999. godine pisao je kolumnu u nedeljniku Evropljanin.

U vladi Srbije premijera Mirka Marjanovića bio je ministar informisanja, od 1994 do 1996. godine.  Za generalnog direktora RTS-a postavljen je 2004. godine.

Tijanić je takođe bio savetnik predsednika SRJ Vojislava Koštunice za medije i informisanje od 2001. do 2004.

U septembru ove godine objavljeno je da će izdavačka kuća „Laguna“ objaviti knjigu Aleksandra Tijanića „Ja. I niko moj“.

Iza sebe je ostavio suprugu, sina, ćerku i dvoje unuka.Aleksandar-Tijanic-300610

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“