четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / Majčinstvo kao umetnost ljubavi, poštovanja i znanja

Majčinstvo kao umetnost ljubavi, poštovanja i znanja

Novinarka, književnica i slikarka Mirjana Bobić-Mojsilović, nedavno je svoju prepoznatljivu energiju pretočila u pozorišni komad. Umetnica se ovog puta našla u ulozi reditelja. Režirala je predstavu „Pozovi M radi užitka“ koja je premijerno bila izvedena  9. aprila u „Zvezdara teatru“. Ona je potpisala scenario i izbor muzike. Poznata Beograđanka ima kćerku Milu koja je studentkinja arhitekture. Udovica je ostala kada je Mila imala samo godinu dana, a danas njena čerka ima dvadeset tri godine. Sa sportskim menadžerom Dušanom Odžaklićem je više od godinu dana u srećnoj emotivnoj vezi i ne krije da je zaljubljena i da obožava da kuva za njega.

“ Mila upravo sprema diplomiski ispit na arhitekturi. Ne bavi se pisanjem, ali je, kao i mene, zanimaju najrazličitije stvari – od istorije umetnosti, društvenih teorija, antiglobalističkog pokreta, preko filma, muzike, do psihoanalize i  vajarstva. Tako da imamo  o čemu da pričamo.”, zadovoljno o  uspešnoj ćerki govori umetnica i dodaje: ” Srećna sam što je ona izbrala svoj put, drugačiji od mog. Razvijala sam takav odnos sa svojom ćerkom jer smo uvek pričale i o raznim stvarima koje nisu samo iz oblasti majka- ćerka. Kad god bih sakupila neki dinar vodila sam je na putovanja. Vodila sam je na izložbe, na putovanjima sam joj pokazivala zgrade, ulice, muzeje. Mnoge ervopske gradove prvi put je videla sa mnom, pešaka, bila je pravi mali turista. I dan danas znamo da odemo u Beč na dva dana, na primer, na izložbu Fride Kalo, ili u Berlin na izložbu  “Melanholija”, ili u Bilbao da vidimo Gugenhajm muzej, ili u San Sebastian da vidimo Čilidine ”Češljeve vetra”.  Vodila sam je u pozorište, na koncerte. Uvek je volela da čita. I naravno da je tako postajala moj sagovornik. Uostalom, ona je moj prvi književni čitalac i moj prvi kritičar. Da, uvek je pitam šta misli o onome šta radim, i uvek sa pažnjom slušam, njene primedbe i savete. Sada ona sprema diplomski na arhitekturi i ja sam zbog toga jedna ponosna mama. Ponosna sam ne samo zato jer sam je izvela na put, nego i zato što je ona postala jedna kulturna i obrazovana devojka sa kojom obožavam da razgovaram o svemu.”

FOTOGRAFIJE: VUKICA MIKAČA

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“