четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / Olja Ivanjicki – budilnik savremene svesti

Olja Ivanjicki – budilnik savremene svesti

Imala sam čast da upoznam Olju Ivanjicki. Pre par godina smo se opet srele u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, za vreme BITEF- a. Pričale smo o njenom gostovanju u jednoj TV- emisiji. Kazala sam joj: “ Uživam dok slušam i čitam sve što saopštavate tako pažljivo, tako slobodno, tako znalački, a tako moderno. Vi ste mi poput budilnika naše, savremene svesti!“ Nasmejala se i rekla: “Upravo to. Možemo tako i da nazovemo naš intervju za Zavičaj!“ Posle našeg susreta ja sam otputovala u Holandiju, a Olja nazad u svoje sazvežđe, među zvezde i među ideje. Bila je čudesni izvor inspiracije. Umesto intervjuu, ovom tekstu dajem ime koje smo dogovorile!

Na Šateleu, preko puta Centra Pompidu u Parizu, u prepunom Kulturnom centru Srbije je 6. aprila izložbu njenih dela otvorio predsednik Srbije, Boris Tadić, pročitavši prekrasan tekst na francuskom jeziku. Prisutnima se obratio i Njegova ekselencija, gospodin Dušan Bataković, ambasador Srbije u Francuskoj.

Izložba pod nazivom ’’Sazvežđe’’ se sastoji od 70 dela i organizovana je u saradnji Srpskog kulturnog centra i Fonda “Olga Olja Ivanjicki“ koji vodi Dušanka Subotić Homen. Ista izložba je već prikazana u Adis Abebi, Vašingtonu i Stokholmu, a posle gostovanja u Parizu, gde je realizovana u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova Srbije i ambasadom naše zemlje u Francuskoj, putuje u Beograd. Pariska publika je kao i brojna publika naše dijaspore imala priliku da vidi po prvi put izložene slike, crteže, grafike i arhitektonske projekte, ali i radove za tri revije Modne kuće “ Mona“ : Tesla, Njegoš i Carstvo.

Raskošni talenat naše čuvene slikarke, pored izuzetnog broja domaćih i inostranih priznanja i nagrada ovenčan je i u mom rodnom gradu Negotinu za vreme 44. Mokranjčevih dana Zlatnom plaketom Festivala Mokranjčevi dani, koja je dodeljena Fondu Olga Olja Ivanjicki. Olja Ivanjicki ( 1931- 2009.) je po završetku postdiplomskih studija na Akademiji likovnih umetnosti 1962. dobila  posebno priznanje i stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u S.A.D. a 1978. i mogućnost da učestvuje u programu Fulbrajtove fondacije. Oljina dela se nalaze u prestižnim galerijama i muzejima širom sveta. Zajedno sa Leonidom Šejkom, Sinišom Vukovićem, Dadom Đurićem, Urošem Toškovićem, Mirom Glavurtićem, Mišelom Kontićem, Vukotom  Vukotićem, Peđom Ristićem, Vladanom Radovanovićem, Mihajlom Čumićem, Radovanom Kraguljem, Branimirom Vasićem, Ljubom Popovićem, Kostom Bradićem, Svetozarem Samurovićem, Milovanom Vidakom, Vladimirom Veličkovićem i Milićem od Mačve, Olga Olja Ivanjicki pravi velike korake u našoj umetnosti, a jedan od njih je i MEDIALA (Ime ovoj grupi je dao Miro Glavurtić sastavivši dve reči Med- eliksir, lek, proizvod sjedinjenih bića i Ala- aždaja, simbol mraka i destrukcije) , na čije su stvaranje i razvoj svi pomenuti uticali sa željom da spoje prošlost, sadašnjost i budućnost zbog beskrajne ljubavi prema umetnosti i beskrajnog verovanja u njene moći..

Bezvremena, večna Olja je imala i u Kulturnom centru Srbije, u večeri 6. aprila u Parizu dvorsku atmosferu. U pratnji klasične gitare i klavira, o Olji se govorilo dugo. Njene kolege, prijatelji, obožavaoci i najviši predstavnici državne vlasti odali su joj počast u atmosferi kakvu je mogla proizvesti samo njena vanvremenska filozofija življenja, vedra, misleća, slobodnjačka, ljubavna, humana.

Predsednik Boris Tadić je o Olji Ivanjicki rekao: „Uvek je bila korak ispred svog vremena“. U svom govoru je istakao da Srbija i Francuska treba da partnerstvom pomažu i očuvaju kulturno-istorijsku baštinu dva naroda i da strateška saradnja Srbije i Francuske treba da pospeši evropsku integraciju Srbije, ali i da to partnerstvo treba da pomogne u razmeni studenata, profesora, naučnika i istraživača.

Kristina Radulović Vučković

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“