недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / KUD „Branko Radičević“ učestvovao na manifestaciji 10. Bečkog okruga

KUD „Branko Radičević“ učestvovao na manifestaciji 10. Bečkog okruga

Srpski klub “ Branko Radičević“ učestvovao je na tradicionalnoj manifestaciji Njir in favoriten , koja se svake godine održava na trgu Antonsplac ispred istoimene crkve u 10. bečkom okrugu. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji učestvuju klubovi stranaca kao i austrijska društva čije se sedište nalazi u ovom delu grada. Tako su i ove godine pored folklornog ansambla kluba „Branko Radičević“ nastupila turska, grčka, albanska i kineska društva, kao i orkestar bečke policije, crkveni hor, plesne grupe i klubovi iz ove opštine. Pokrovitelj ove manifestacije bila je predsednica opštine Hermine Mospointner, koja je govorila o značaju postojanja klubova u ovoj najvećoj bečkoj opštini i njihovom značaju u očuvanju zajedničkog života. Ona je obećala podršku u radu klubova.

KUD „Branko Radičević“ je imao svoj štand na ovoj manifestaciji na kome su mogli da se probaju srpski kulinarski specijaliteti. Na ovogodišnjoj fešti u 10. okrugu klub se predstavio sa dve dečje folklorne grupe koje su izvele igre iz Šumadije i igre iz Leskovca koje je pripremio Miroslav Zaharić. Inače, ovo je bio poslednji nastup kluba pre letnjeg raspusta. Kako je objasnio predsednik Miroslav Zaharić, klub se uvek rado odaziva pozivima da učestvuje na ovakvim manifestacijama.

– Sezona iza nas je bila uspešna jer je folklor osvojio na austrijskim smotrama jedno drugo i jedno treće mesto, a na Evropskoj smotri srpskog folklora bronzanu plaketu. Gostovali smo u Pragu i Pančevu, a radujemo se nastavku sezone od septembra i gostovanju izvođačkog ansambla prijateljima u Kopenhagenu u Danskoj i Halmštatu u Švedskoj od 19. do 22. oktobra – rekao je Zaharić. Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču i umetnički rukovodilac folklornog ansambla „Branko Radičević“ Borislav Kapetanović uručio je Hermini Mospointner monografiju o 40 godina postojanja naših klubova u Beču. Kapetanović je zahvalio na finansijskoj pomoći 10. okruga (Favoriten) koji finansijski podržava kulturne projekte klubova u ovoj opštini, pre svega klubove „Branko Radičević“ i „Stevan Mokranjac“.

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“