субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / Dešavanja u kulturi Kladova

Dešavanja u kulturi Kladova

Centar za kulturu u Kladovu je i dalje stožer svih najvažnijih kulturnih, umetničkih i društvenih dešavanja u malom gradiću na Dunavu.

Tokom prolećnog perioda za potrebe biblioteke kupljeno je skoro 800 novih knjiga, bibliobus redovno obilazi Malu i Veliku Vrbicu, Rtkovo, Korbovo, Podvršku, Novi Sip i Tekijui besplatno opslužuje skoro 400 mališana. Organizovano je nekoliko edukativnih radionica i pozorišnih predstava za decu. Gostovao je glumac koji živi i radi u Beču Zijah Sokolović, akademik Prof.dr Vladeta Jerotić najpoznatiji neuropsihijatar, Braća Teofilović, priređene su izložbe domaće radinosti u okolnim selima, režirane su svečane akademije povodom Dana opštine Kladovo (26. april)  i Dana HE „Đerdap 1“ (16. maj), priređena je premijera domaćeg filma „Vir“ u kojem igra glumac iz Kladova Nebojša Đorđević a produkciju potpisuje njegov brat blizanac Nemanja. Organizovana je promocija knjige, koja je izazvala izuzetno veliko interesovanje,  „Kladovski transport –  putovanje u večnost“ mladog i perspektivnog autora  Dr Željka Dragića koji živi i radi na prostorima Nemačke (Hanover) i Austrije (Beč).

Od svih programa posebno se izdvaja celovečernji koncert Biljane Krstić i orkestra „Bistrik“ koji je nosio naziv „Miris baštine“, a koji je priređen u Kladovu 16. maja – povodom 41. godine od početka rada jedne od najvećih hidroelektrana u Evropi – „Đerdap 1“.

Nakon spektakularnog dvosatnog koncerta, koja je podigla publiku na noge, Biljana Krstić i njen desetočlani bend je ispraćen uz mnogobrojne biseve i gromke aplauze. Neprikosnovena kraljica tradicionalnih pesama Balkana, uputila je posebnu poruku za čitaoce  novina „Zavičaj“, znajući da upravo iz Timočke Krajine, svuda po svetu, živi i boravi veoma veliki broj ljudi.

Poruka glasi; „Pozdravljam naše divne ljude koji su u dijaspori i koji se svakodnevno bore za očuvanje srpskog identiteta, istorije, kulture, tradicije, i ostalih posebnosti našeg naroda.  Srećemo ih često na našim koncertima, i ovom prilikom im poručujemo da ih ne zaboravljamo i da se veoma radujemo druženjima sa njima. „Bistrik“ svoje prvo naredno gostovanje ima u Americi gde nas očekuje jednomesečna turneja, potom se vraćamo u Evropu. Vidimo se uskoro možda i kod Vas. Sretno i zdravo nam bili!“

Na kraju meseca maja, direktorka Centra za kulturu Kladovo, Žaklina Nikolić najavljuje nastavak saradnje sa ambasadama Francuske i Austrije u Beogradu, predavanje Prof.dr Pavla Kovačevića, gostovanje dečijeg pesnika Dobrice Erića, izložbe slika i crteža Mirjane Lehner Dragić „Ne smemo ih zaboraviti“, suvenire „Blago Đerdapa“ i foto-dokumentaciona izložba „Srpska arhitektura XIX veka (1804-1914)“, Francuski filmski karavan, promociju književnog časopisa negotinskog arhiva „Baštinik“, učestvovanje na skupu bibliotekara u Smederevu pod nazivom „Biblionet“ i strukovno okupljanje podružnice bibliotekara Timočke Krajine. Od prve polovine juna do kraja avgusta, nastavlja se letnja manifestacija, koja je prošle godine izazvala veliku pažnju, a to je „Kladovsko leto“. Nizom kulturnih, muzičkih, pozorišnih, likovnih, književnih, amaterskih i ostalih programa, na mnogobrojnim otvorenim scenama, umetnici će se družiti sa meštanima i turistima Kladova. 

Sva dešavanja iz kulture Kladova možete pratiti na www.kulturakladovo.rs 601656 275884049213856 905400111 nphotoDSC 0075

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“