четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / Godišnja skupština saveza Srba u Rumuniji

Godišnja skupština saveza Srba u Rumuniji

Delegati na redovnoj Skupštini Saveza Srba u Rumuniji, koja je održana u Domu omladine u Temišvaru izabrali Ognjena Krstića za novog predsednika Saveza Srba. Radu Skupštine Saveza Srba, pored 230 delegata srpske nacionalne zajednice, prisustvovali su visoki zvaničnici Vlade Rumunije, Vlade Srbije, konzul Srbije u Rumuniji Lazar Manojlović, Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić, vladika Lukijan, predstavnici ukrajinske i bugarske nacionalne zajednice u Rumuniji i druge zvanice. Na Skupštini je predstavljen dosadašnji uspešan rad Saveza, na čelu sa dr Slavomirom Gvozdenovićem, na očuvanju kulture i identiteta, kao i promocji srpske zajednice u Rumuniji. Takođe, su promovisani i planovi Saveza za ovu godinu. Vojvođanski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić istakao je da je Vlada Vojvodine posvetila pažnju komunikaciji sa srpskom zajednicom u zemljama u okruženju jer je to od izuzetnog značaja doprinos za srpsku kulturu.

– To činimo što podržavamo projekte koji imaju za cilj promociju velikih ličnosti srpske istorije poput Dositeja Obradovića, Save Tekelije, Milutina Milankovića, i drugih koji su zadužili srpsku istoriju i kulturu – rekao Đurić i dodao da je važno da se štite i unapređuju razvoj i bit srpske kulture gde god se Srbi nalazili. U okviru poseteTemišvaru, vojvođanski sekretar za kulturu, u društvu vladike Lukijana, generalnog konzula Lazara Manojlovića, i ambasadora BiH u Rumuniji  Branka Neškovića, obišao je Pravoslavnu srpsku sabornu crkvu.

Tekst i foto: Radomir Čubranović

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“