петак , 2 јуна 2023
Početna / Некатегоризовано / Savezna smotra Srpskog folklora Nemačke

Savezna smotra Srpskog folklora Nemačke

Članovi SKUD Sloge osvojili 96 bodova, a pored njih još 13 ansambala plasiralo se na Evropsku smotru, koja se krajem narednog meseca održava u Čačku Proteklog vikenda u Noj Izenburgu, kod Frankfurta, u organizaciji Saveza srpskih udruženja Nemačke je održana jubilarna 20. smotra srpskog folklora Nemačke, a titulom ovogodišnjeg pobednika okitio se ansambl SKUD Sloga iz Manhajma koji je, po mišljenju tročlanog žirija, zaslužio najveći broj bodova – ukupno 96. Na priredbi, kojoj su domaćini bili članovi kluba Srbija iz Noj Izenburga, takmičilo se 16 folklornih ansambala od kojih se 14 kvalifikovalo za Evrpsku smotru folklora koja će se 26. i 27. maja održati u Čačku (Srbija). Drugo mesto na ovoj smotri igre lepote i mladosti pripalo je domaćinima, KUD Izvor Noj Izenburg (95 bodova), trećeplasirana ekipa je SK Sloga iz Cufenhauzena (93). Četvrto i peto mesto dele KUD Srbija – Dortmund i „Njegoš – Tesla“ iz Švebiš-Gminda (92,5). Šesto i sedmo mesto su podelili ansambli SKK Nova generacija iz Šondorfa i SKC „Vuk Stefanović – Karadžić“ iz Raštata (91,5).

Članovi kluba Srbija iz Noj Izenburga, na čelu sa predsednicom Dragicom Popović, ovu manifestaciju su organizovali na najvišem nivou. Pored ogromne hale u kojoj je bilo mesta za oko 800 gledalaca, u manjoj sali bila su postavljena dva velika televizora putem kojih se moglo pratiti dešavanja na velikoj bini. Ozvučenje je bilo besprekorno, a svaki folklorni ansambl je imao po jednog vodiča koji se brinuo da sve teče po unapred pripremljenom planu. Pred početak programa, gradonačelnik Noj Izenburga Herbert Hunkel je predsednici kluba Srbija Dragici Popović uručio novčanu donaciju u cilju daljeg napredovanja rada kluba i ove opštine. Kao što je već dogovoreno na sastanku Saveza srpskih udruženja Nemačke, na smotri je sprovedena bila kontrola igrača, koju su obavljali Dragan Ivašković i Marija Mihailović. Učesnici su pre nastupa pokazali pasoše ili nemačke lične karte, a sva društva su morala da imaju izvođačko pravo autora koreografija. Sve je proteklo u najboljem redu i nije bilo posebnih zamerki.

– Na sastanku Saveta Evropske smotre održanom pred početak Savezne smotre doneta je odluka da se Evropska smotra 2014. godine održi u Banjaluci, a domaćin će biti predstavništvo Republike Srpske.

– Zahvaljujem se na podršci svim učesnicima sastanka na podršci – rekao je Mićo Ćetković, predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke.

Specijalne nagrade
Stručni žiri u sastavu dr Mirjana Zakić, etnomuzikolog, Jasna Bjelodinović-Jergić etnolog i Zvezdan Đurić, selektor, dodelio je i specijalne nagrade:

– najbolje postavljenu koreografija: SKUD Sloga – Manhajm

– najbolja rekonstrukcija kostima – SKUD Sloga Manhajm i „Njegoš-Tesla“ – Švebiš-Gmind

– najbolje pevačke grupe u koreografiji: KUD Izvor – Novi Izenburg i SKC Ofenbah

– najuvežbaniji ansambl: KUD Izvor – Novi Izenburg

– Najbolja stilski izvedena koreografija: KUD Srbija – Dortmund i KUD Borac – Solingen

Osmi je KUD Borac – Solingen. Deveto mesto pripalo je SKC Ofenbah (90), a deseto SKC „Karađorđevićima“ iz Rojtlingena (87,5). KUD Šumadija. Hajlbron (87) i KUD Jugos iz Minhena (84,8) osvojili su 11. i 12. mesto, dok su 13. i 14. bili KUD Dunav-Kolo kolo iz Berlina (84,6) i SK Sloga iz Kirkhajm Tek (81). KUD-ovi „Sveti Sava“ iz Štutgarta i Kolo iz Frankfurta stekli su mogućnost da revijalno nastupe na narednoj Evropskoj smotri. U revijalnom delu priredbe nastupali su srednja grupa domaćina KUD Izvor – Noj Izenburg, Dunav iz Riselshajma, Dukati iz Štutgarta, te KUD Leverkuzen i Jugos Biseri iz Vupertala. Predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke Mićo Ćetković na otvaranju ove manifestacije pozdravio je sve učesnike, mnogobrojnu publiku, a posebno je pozdravio ugledne zvanice među kojima su bili Generalni konzul GK u Frankfurtu Aleksandra Đorđević, vicekonzul Biljana Čelik-Jeftić, gradonačelnik Noj Izenburga Herbert Hunkel, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo, savetnik predsednika Republike Srpske Milan Dragićević i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …