понедељак , 25 септембра 2023
Početna / Некатегоризовано / DRUŽILI SE MEŠTANI NEGOTINSKOG SELA MILOŠEVO

DRUŽILI SE MEŠTANI NEGOTINSKOG SELA MILOŠEVO

Uvažavanje dijaspore od strane opštinskog rukovodstva u Negotinu, rezultiralo je brojnim aktivnostima, koje su dovele do stvaranja boljih uslova života i rada u krajinskim selima, iz kojih je u svet otišla skoro polovina radno sposobnog stanovništva. Godinama su predstavnici dijaspore ukazivali na mnoge nepravilnosti koje ih prate kada dođu u zavičaj, od Subotice pa do Negotina. Odnos prema njima govorili su je, kao prema građanima drugog reda.
Danas su vrata otvorena svima i sve je drugačije. Baš to poverenja koje je dijaspora stekla u čelne ljude Opštine, stvorilo je plodno tlo za brojne zajedničke akcije, te mnoga sela s pravom sebe nazivaju evropskim. Jedno od takvih je Miloševo, koje će završetkom puta, postati prigradsko naselje Negotina.
– Završili smo mnogo toga, selo je progledalo. Upravo završavamo i kanalizaciju. Očekujemo zatim, rekonstrukciju vodovoda, odnosno zamenu azbestnih cevi, savremenijim, koje neće biti štetne po zdravlje stanovništva. Onda sledi završetak puta i odmah planiramo dalje, kaže sa osmehom Slobodan Žikić, predsednik Saveta Mesne zajednice, koji je u Beč došao sa predstavnicima Negotina.
Možda je ovaj tekst trebalo početi, kao i uvek, da su se meštani sela Miloševa nadomak Negotina okupili na tradicionalnom prolećnom druženju, da ovi susreti nisu postali više od toga.
Bilo je puno i pesme i igre, dobre kapljice i odlične hrane, veselja do zore, ali je ipak ono najbitnije da su još jednom imali priliku da o tekućim radovima i planovima za naredni period razgovaraju sa delegacijim opštine Negotin.
Na razgovore su došli Damir Rakić predsednik Skupštine opštine, Dragoljub Đorđević zamenik predsednika Opštine, Vlajko Đorđević pomoćnik predsednika Opštine za dijasporu i mesne zajednice, Sanja Jović član opštinskog Veća, zadužena za dijasporu, Stojan Stefanović direktor Javnog građevinskog preduzeća Negotin i Danko Ranđelović direktor „Vodogradnje“ iz Zaječara.
Dan pre subotnje fešte, u prostorijama KUD „Mokranjac“ u Beču, održan je radni sastanak, rekli su nam Dragan Avramović predsednik Odbora dijaspore Miloševa u Beču i neumorni Dragan Gabarević, detaljno smo razmotrili mnoga pitanja i zahvaljujemo se predsedniku Opštine Negotin Milanu Urukoviću, što je poslao ovako kompetentnu ekipu koja je mogla da nam da sve odgovore. Dobra saradnja se nastavlja i to nam daje snagu da se još bolje organizujemo, kako bismo za vreme boravka u Miloševu imali uslove živote, kao i ovde u Beču. Ne samo nama već i našoj deci i unucima, koji su sve više zainteresovani da dođu u zavičaj, rekli su nam naši domaćini Avramović i Gabarević.
Damir Rakić predsednik Skupštine opštine Negotin, pozdravio je sve prisutne, koji su imali sreću da na vreme kupe ulaznice i istako da ovako organizovana dijaspora, daje dodatnu energiju čelnim ljudima Opštine, da se još više angažuju, kako bi stvorili bolje uslove života i rada u negotinskim selima. Opština će i ubuduće, pružati ne samo logističku podršku, već i udruživati novac sa mesnim zajednicama kako bi meštanima olakašli sprovođenje dogovorenih ciljeva. Poverenje koje su stekli u nas, obavezuje, ali i raduje, jer sve aktivnosti vode u prosperitenija sela i Negotina, kazao je Rakić.
O ovom selu smo često pisali, jer je imalo uvek o čemu. Vredni i uporni ljudi. Posebno složni. I štedljivi. Zato nije angažovana ni poseban muzički orkestar, već su goste do jutarnjih sati zabavljali pevači i svirači iz Miloševa, izvanredni Srđan Vujić saksofon, Dimitrije Ungurjanović violina i Perić Perica truba, kako rekoše za bakšiš. Orila se i srpska i vlaška muzika, igralo čuveno kolo u tri reda. Bilo ga je i to dosta. Miloševci znaju i da rade i da se vesele.
IMG 6756

Damir Rakic resize

IMG 6720 resize

IMG 6740 resize

IMG 6732 resize

IMG 6727 resize

IMG 6725 resize

IMG 6724 resize

IMG 6719 resize

Nama ostaje da im poželimo puno novih ideja i njihovu realizaciju.

IMG 6760 resize

IMG 6749 resize

IMG 6747 resize

IMG 6745 resize

IMG 6740 resize copy

IMG 6738 resize

IMG 6736 resize

IMG 6733 resize

IMG 6731 resize

IMG 6727 resize copy

 

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …