понедељак , 25 септембра 2023
Početna / Некатегоризовано / TRODNEVNI BIJENALE U OFENBAHU

TRODNEVNI BIJENALE U OFENBAHU

Kad stojite pred jednim impresivnim umetničkim delom, onda su vam misli obično upućene na njegovo značenje. A značenja su najčešće tajnovita.
Tako je i ovih prolećnih dana u dvorištu porodične kuće familije Alečković u Ofenbahu ( Frankurt  na Majni) , u kojem je umetnica Spomenka Alečković, u okviru tradicionalnog Bijenala, izložila skulpture i svoja slikarska dela.
U neobičnom prostoru, prirodnom ambijentu dvorišta, postavljene su  ženske skulpture u skoro prirodnoj, ljudskoj veličini – žene u belom.Iz svake od njih odzvanja  jauk. Tuga u belom.Publika ćuti pred ovakvim delom. Naslućuje tugu u delu umetnice, motiv, možda i značenje. Dvoržakova muzika pojačava doživljaj. I, utisak je snažan posle prijema ovakvog umetnićkog dela. 
Pažnju ljubitelja slikarstva izazvala su  i slikarska dela Spomenke Alečković – nekolikoekspresivnihplatna, takodjeneobičnogizraza – sanedostajućimdelomusredini. „ Tojedeootadžbinekojiminedostaje“ – otkrivanamumetnicakoja, inače, izlažeidizajnira širomsvetaikojajeuumetničkimkrugovimapoznatakaoautorkojiruši , stvara, rušiiponovostvara. Toje, ipak, tajnakojaostajeuumetnikovojdušikaoenergijakojapokrećeimenjasvet. Makar u glavama onih koji umetnost  žive.
Deo izložbenog prostora bio je oplemenjen i umetničkim fotografijama različitih formata mlade studentice Likovne akademije u Sarajevu i Marburgu  – Sanje Alečković.
Inače, sve galerijske prostore u  vreme trajanja Bijenala, a bilo ih je pedesetak, posetio je gradonačelnik Ofenbaha  Horst  Šnajder. Za učesnike ove,svojevrsne umetničke kolonije, bio je organizovan i zajednički prijem u gradskom muzeju .

                                                                                                                                        D.V.MadžarSAM 2595

SAM 2600

SAM 2639

 

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …