субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / DEČIJI KVIZ ZNANJA I REVIJA KULTURE SRPSKE DECE U AUSTRIJI ZLATNE MEDALJE ZA ZLATNU DECU

DEČIJI KVIZ ZNANJA I REVIJA KULTURE SRPSKE DECE U AUSTRIJI ZLATNE MEDALJE ZA ZLATNU DECU

Devetnaesti oktobar ove godine, ostaće upamćen kao dan kada je obeleženo 37. godina tradicije takmičenja u znanju i razmene kulturno-umetničkog stvaralaštva u okviru jedne dečije manifestacije sa elementima budućeg festivala. Dečiji kviz znanja i Revija kulture srpske dece u Austriji održana je u glavnom gradu pokrajine Burgenland – Ajzenštatu odn. Željeznu, kako ga nazivaju gradišćanski Hrvati, starosedeoci ovih prostora.
I dosada poznat kao izvanredan prostor, Kongresno-kulturni Centar u Ajzenštatu je nakon generalne sanacije i dugotrajnih radova postao do sada najuslovniji objekat u kojem se održala jedna dečija manifestacija u organizaciji Saveza Srba. Izvanredna scena, dovoljno svlačionica, prostor za gastronomiju i salon za počasne goste bili su dovoljan preduslov za visoka očekivanja, koja su tokom dana u potpunosti ispunjena.
Nakon intoniranja himni Republike Srbije i Republike Austrije, Aleksandra Milovanović je svojim čarobnim glasom uvela u ovaj praznik dečije radosti. Iako debitantkinje, Monika Golubović uz asistenciju Aleksandre Milovanović, vodile su kroz program vrlo skoncentrisano na srpskom i nemačkom jeziku, a gracioznošću i lepotom osvajajući pažnju prisutnih, odevene u prelepe nošnje “urbane“ Srbije onog vremena.
Prvo su prozvani i pozdravljeni učesnici: „Stevan Mokranjac“ Beč, „Mladost“ Leoberzdorf, „Bambi“ Beč, „KSZS“ Salcburg, „Jedinstvo“ Beč, „Kolo“ Beč, „Dukat“ Trajskirhen, „Stevan Sinđelić“ Salcburg i izvanredni domaćin „Kragujevački Oktobar“, dok je Zavičaj iz Kenigštetena nastupio samo u kategoriji Kviza i po svojoj želji revijalno u folkloru, jer su igrači bili stariji od 12 god., a što po propozicijama nije dozvoljeno.
Predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić je u ime organizatora pozdravio prisutne počasne goste: Gorana Bradića, zamenika ambasadora Republike Srbije u Austriji, Alfreda Šrajnera, predsednika Radničke Komore u Burgenlandu, Wilija Mernija, rukovodioca odeljenja za organizaciju, koordinaciju i servis Saveza Sindikata Austrije, Wolfganga Jerusalema, šefa sindikata u Burgenlandu, Gerhard Štajera, predsednika pokrajinskog parlamenta u Burgenlandu, Ištvana Delija, poslanika gradske skupštine u Ajzenštatu, Jozefa Beka, rukovodioca referata za kontakte sa manjinama pri MUP Austrije i Đuju Tešanović-Bećirević, poslanicu gradske skupštine u Salcburgu, člana predsedništva Radničke Komore Salcburg, ugledni srpski biznismen Zoran Kalabić i predsednik DKPD Prosvjeta u Beču, Srđan Mijalkovič.
U ime tradicionalne opštine – gosta iz Srbije, pozdravljen je Saša Janković, pomoćnik predsednika opštine Despotovac. Janković koji je vodio razgovore sa rukovodstvom Ajzenštata o budućoj saradnji, za čitaoce Zavičaja je izneo svoje utiske o Kvizu znanja i Reviji kulture.
– Impresioniran sam sa koliko posvećenosti rukovodstva naših klubova ovde u Austriji, roditelji i deca, pristupaju ovim manifestacijama. Možemo se ponositi njima i dosta toga naučiti, što smo mi u Srbiji zanemarili, boreći se sa svim onim zadacima koje treba da nam donesu boljitak. Ja im čestitam na ovolikom zalaganju, da deca ne zaborave svoje korene i uveravam ih da ćemo im i dalje pružati podršku kada budu organizovali ovako značajne manifestacije, rekao je Saša Janković.
Obraćanja gostiju su bila vrlo pohvalna, što je publika umela itekako da nagradi, kao i sami organizatori. Naime, da bi ovaj susret i činjenica da je ovo jedna od retkih Saveznih manifestacija koja je uspela da okupi počasne predstavnike iz više austrijskih pokrajina ostala u dugom sećanju, predsednik Aleksić je naglasio da se Savez potrudio da uz pomoć generalnog medijskog pokrovitelja obezbedi svečane plakete, koje je u ime Saveza i kluba-domaćina „Kragujevački Oktobar“ uručio Milan Popović, šef logističkog tima manifestacije, a inače predsednik kluba „Bambi“ iz Beča.
Direktor programa Milorad Samardžija, potrudio se da sa svojim timom, a potpomognut iskusnim saradnicima iz redova Saveza Srba u Austriji, dočara svaku reč, odsviran ton ili izveden pokret na bini na najbolji mogući način. Blizu 300 dece takmičilo se u uobičajenim kategorijama kao što su kviz znanja, recitacije, slikarstvo, vajarstvo, a od ove godine monolog je zamenjen imitacijama odn. skečom. Nakon što su navedeni segmenti izvedeni, upriličena je dodela nagrada koje je obezbedio generalni medijski pokrovitelj dnevni list KURIR.
Svečana dodela je izazvala salve aplauza,a za to vreme mladi solisti instrumentalisti su već nestrpljivo čekali da preuzmu podijum. To su učinili na jedan izvanredan način, i svojim nadmetanjem uveli u vrhunac večeri: takmičenje dečijih folklornh ansambala. Posebnu draž dalo je obraćanje direktora nacionalnog ansambla „KOLO“ iz Beograda, dr Dragana Milinkovića, u čijoj je pratnji došao i Vladan Životić, šef igračkog ansambla. Pored korisnih saveta takmičarima, Milinković je najavio i potpisivanje predloga sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji na relaciji Savez Srba u Austriji – Nacionalni ansambl Kolo, što je nagrađeno gromoglasnim aplauzom. Deset folklornih ansambala se smenjivalo na sceni, prikazujući pripremljen program.
Na kraju, KUD „Stevan Mokranjac“ je uspeo da posle smotri izvođačkih ansambala u Austriji i Evropi, i u ovoj konkurenciji odnese pobedu, ispred KUD-a „Mladost“ iz Leoberzdorfa i „Bambi“ iz Beča. Nastup “Mokranjca” je bio izvanredan, nadahnut i upečatljiv.
Ono što posebno želimo da istaknemo da su i drugi ansambli bili odlični. Deca su se jednostavno radovala svojim nastupima i trudila da ostave što bolji utisak. Pevali su i igrali sa puno radosti.
Tako su i recitovali, svirali, crtali, glumili i vajali. Bravo”
U pauzi, dok je žiri analizirao učinak folklornih ansambala, akdemija glume „Papilon“ je izvela predstavu po knjizi „Deca sa stanice ZOO“, koja je konkretno govorila o problemu narkomanije kod mladih, dajući tako svoj doprinos borbi protiv bolesti zavisnosti. Neki od prisutnih roditelja smatrali su da su pojedine scene suviše eksplicitne, te nisu dozvolili da mlađa deca do kraja odgledaju ovu predstavu, što nije pokvarilo aplauz prikazanom glumačkom umeću trupe koju predvodi Violeta Stevanović.
Uz prelepu scenu, obogaćenu balonima od sapunice i 300 zlatnih medalja i zahvalnica Saveza Srba u Austriji, proglašeni su pobednici, a svi učesnici svih disciplina okićeni po jednim odličjem, koja će ih bez obzira na ostvareni rezultat, još dugo podsećati na nezaboravan oktobarski dan u Ajzenštatu.
Ovu manifestaciju su pomogli Savez Sindikata Austrije, Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Radnička Komora Burgenland, restorani „Gabel & Co.“, mesara „Alex“, vinarija „Jugoistok“ i onlajn knjižara „381“.
Internacionalni medijski partner i prijatelj kviza, jedini za područije i Srbije i Austrije, su narodne novine „Zavičaj“.

“TEKIJANKA” i “NIKOLIĆ PREVOZ”
NAGRADILI NAJBOLJE
Prvoplasirana ekipa “Mladost” iz Leobersdorfa dobila je posebnu nagradu od turističko-ugostiteljskog preduzeća „Tekijanka“ iz Kladova – produženi vikend u ovom gradu, a od prevoznika „Nikolić prevoz“ besplatne povratne karte.
Dve renomirane firme koje postaju brend Istočne Srbije, sa puno razumevanja su prihvatile da izađu u susret organizatorima i omogući mladim takmičarima da uživaju u lepotama Negotinske Krajine i Ključa, odnosne Kladova i Negotina.
“Tekijanka” sa svojim megamarketima u Negotinu, Kladovu i Majdanpeku, zbog širokog asortimana i pristupačnih cena, postaje nezaobilazno mesto kupovine za naše ljude koji rade u inostranstvu.
“Nikoli prevoz” koji već 20 godina sigurno prevozi naše ljude do Austrije uveo je nove linije do Nemačke, Švajcarske i pokrajine Foralberg. Da bi izašli u susret našim zemljacima povećali su i broj polazaka tokom nedelje novim autobusima.

KONAČNI PLASMANI

KVIZ ZNANJA

1. Mladost – Leobersdorf
2. Kulturno sportska zajednica Srba u Salcburgu (KSZS)
2. Stevan Sinđelić – Salcburg
3.Bambi-Beč
3.Kragujevački oktobar – Matersburg

REVIJA KULTURE

IMITACIJA I SKEČ:

1. Kolo – Beč (Slavko Kevac, Violeta Jović, Viktorija Dragić)
2. KSZS (Nikola Kondić)
3. Zajednica srpskih klubova Beč (Viktorija Janasković, Marija Stojmenović)

RECITACIJE

1. Bambi – Anđela Markov
1. Dukat – Tajskiren Vanja Kočić
1. KSZS Lena Stojadinović
2. Mladost Vladimir Cakić
2. Zavičaj – Kenigšsteten Milana Bojanić
2. Stevan Sinđelić- Salcburg Maja Stanić
3. Kolo Viktorija Dragović
3. Zajednica Beč Sara Kapetanović
3. KSZS Anastazija Radović

VAJARSTVO:

1.Milan Stevanović
1. Mišel Dragić
1.Teodora Janić
2. Milica Vasić
2. Sava Petrović
2. Jovana Zaharić
3 .Maja Petrović
3. Katarina Jovanović

SLIKARSTVO:

1. Nikol Dekić
1. Anastazija Predojević
2. Željana Jovanović
2. Tamara Petrović
3. Adrijana Agić
3. Nemanja Marjanović

INSTRUMENTALISTI – SOLISTI:

1. Stefan Đorđević (Zajednica Beč)
1. Ranko Stojmenović (Zajednica Beč)
2. Nemanja Đokić (Stevan Sinđelić)
2. Sandra Malić (Bambi)
3. Nikola Radulović (Mladost)
3. Dragana Todorović (KSZS)

FOLKLOR:

1. KUD Stevan Mokranjac – Beč
1. KUD Mladost
2. Bambi – dečiji ansambl
2. Jedinstvo – Beč
3. Bambi – pripremni ansambl
3. KSZS Salcburg
Diplome za učešće u folkloru dobili su KUD Kolo, KUD Dukat, KUD Stevan SinđelićMokranjac resize2. mesto imitacija KSZS Salcburg1. mesto recitacija Dukat Traickirhen resize2. mesto imitacija KSZS SalcburgKUD Mladost 1. mesto u kvizu znanja resizeKUD Kolo Beč prvo mesto u imitacijama i skečuKSZS Salcbugr 2. mesto Kviz znanja resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“