субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / SKUD „BRANKO RADIČEVIĆ“ DALJ – SAJAM STARIH ZANATA, OBIČAJA I GUŽVARIJADA

SKUD „BRANKO RADIČEVIĆ“ DALJ – SAJAM STARIH ZANATA, OBIČAJA I GUŽVARIJADA

U organizaciji Srpskog kulturno – umetničkog društva „Branko Radičević“, opštine Erdut i Turističke zajednice opštine Erdut 12. 10. 2013. u Dalju je održan 9. po redu Sajam starih zanata i običaja i 5. Gužvarijada. Od ove godine to je jedinstvena manifestacija pod nazivom „Sajam starih zanata, običaja i gužvarijada“.
Dalj ima tradiciju i obrtnički duh, a mesto održavanja sajma nekada se zvalo i obrtnička ulica. Sajam je namenjen poticanju razvoja ruralnog turizma, promicanju tradicije, kulture, običaja, zanata i gastronomije ovog podneblja, te osnaživanju položaja opštine Erdut na karti kontinentalne Hrvatske. Osim domaćih izlagača okupio se i velik broj izlagača iz drugih delova Hrvatske kao i šire pa su tako posetitelji mogli uživati u prezentaciji starih zanata, starinskih običaja, ali i ukusnih delicija iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije. Najveći značaj i jeste upravo taj međunarodni karakter, tj. spoj običaja i kulture svih nacija koje žive na ovim prostorima.
Gužvarijada je nastala u 2009.g. saradnjom Poduzetničko-razvojnog centra Erdut i SKUD-a „Branko Radičević“ Dalj s ciljem očuvanja tradicijske baštine ovog kraja s naglaskom na čuvenu poslasticu naših baka-gužvaru i kako bi se ovaj kolač sačuvao od zaborava. U sklopu programa održana je i radionica „Kako napraviti ukusnu gužvaru“ kao i takmičenje u izradi najbolje gužvare. Najukusniju gužvaru donelo je Hrvatsko kulturno-umetničko društvo „Stjepan Penić“ iz Dalja i za to su nagrađeni oklagijom i daskom za mešanje testa.
Između ostalog pažnju je privlačila gostiona „Opanak“ koju su članovi SKUD-a „Branko Radičević“ uredili u starinskom stilu, onako kako je nekad bilo.
Koliko je manifestacija dobila na značaju govori i sastav učesnika na prijemu kod načelnika opštine Erdut, Jugoslava Vesića svih predstavnika gostujućih kulturno-umetničkih društava, predstavnika lokalnih zajednica iz kojih društva dolaze te predstavnika turističkih zajednica. Tako su prijemu prisustvovali osim predstavnika SKUD-a „Branko Radičević“ Dalj ( domaćin ) , KUD-a „Boško Jugović“ Bošnjani – Republika Srbija, KUD-a „Liješće“ Liješće-Bosanski Brod – Republika Srpska, KUD-a „Seferin“ Deronje – Republika Srbija, Hrvatskog kulturno-umetničkog društva „Branko Herceg“ Erdut,
KUD-a „Aljmaš“ iz Aljmaša, Kulturnog društva „Stari trg ob Kolpi“ Stari trg ob Kolpi iz Slovenije, SKD „Prosvjeta“ pododbor Daruvar, KUD-a „Jedinstvo“ Bajmok – Republika Srbija , SKD „Prosvjeta“ pododbor Garešnica, SKD „Prosvjeta“ pododbor Voćin i načelnik opštine Erdut te njegovi zamenici, zamenici župana Osječko-baranjske županije, zamenik župana Virovitičko-podravske županije, zamenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije, gradonačelnik grada Daruvara, župan opštine Črnomelj iz Slovenije, pomoćnik predsednika opštine Varvarin – Republika Srbija, predsednik Mesne zajednice Bošnjani – Republika Srbija, predsednica Mesne zajednice Stari trg ob Kolpi iz Slovenije, predsednik Savete Mesne zajednice Bajmok-Republika Srbija, predsednik Veća srpske nacionalne manjine opštine Voćin, predsednik Veća srpske nacionalne manjine opštine Erdut, predsednik i potpredsednik Turističke zajednice opštine Erdut i predsednica Polanskoga turistično športnega društva iz Slovenije.
Nakon upoznavanja i razmene poklona u većnici opštine Erdut gosti su se preselili u nedavno otvoren vinski muzej gde su uz ručak i degustaciju erdutskih vina razmenili iskustva i dogovarali neku buduću saradnju. Na terasi muzeja dočekali su i ispratili i defile KUD-ova.
Nakon bogatog i raznovrsnog programa gde su posetioci uživali u pesmi i plesu uz gužvaru i vino gostima je priređena večera i zabava uz muziku do dugo u noć.
SEKRETAR SKUD-a „BRANKO RADIČEVIĆ“ DALJ, Slavica MašićDalj 2Dalj 1

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“