субота , 28 маја 2022
Početna / Некатегоризовано / ČETVRTA EVROPSKA DEČIJA SMOTRA SRPSKOG FOLKORA – ČUVАЈМО SVОЈЕ KОRЕNЕ DА BISМО IМАLI SЕМЕNА ZА АМBАR KОЈI ОSТАVLjАМО NАSLЕDNICIМА

ČETVRTA EVROPSKA DEČIJA SMOTRA SRPSKOG FOLKORA – ČUVАЈМО SVОЈЕ KОRЕNЕ DА BISМО IМАLI SЕМЕNА ZА АМBАR KОЈI ОSТАVLjАМО NАSLЕDNICIМА

Predivan sunčani dan ukrasila je u Ajzenštatu srpska mladost. Orila se pesma, preplitale noge uz muziku, podvriskivali igrači na ulici ispred Kulturno kongresnog centra u Ajzenštatu, gde su učesnici 4. Evrpske dećije smotre srpskog folkora, brojnim prolaznicima pokazivali svoju veštinu i zauzvrat dobijali aplauze i osmehe.

No ono glavno pokazali su u sali gde je bilo prisutno više od hiljadu gledalaca i učesnika. Tu su ih prvo pozdravili Jozef Majer potpredsednik Ajzenštata, Đuja Tešanović Bećirević sekretar i Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji.

Posebno je aplauze dobio popredsednik Majer, kada sa nekoliko srpskih relčenica pozdravio prisutne i poželeo uspešne nastupe.

Onada je počeo šestočasovni program koji je bio praznika za oči i uši, a najviše za dušu. Srpska mladost u dijaspori, blažila je duše prisutnih, svojom pesmom i igrom. Svi su zdušno navijali, svaki ansambl je dobio aplauz, jer su svi stvarno bili dobri.

Šteta je što se proglašavaju pobednici, kada su svi dobri, mislimo da bi mnogo bolje bilo da je folkorijada revijalna i da žiri na kraju iznese pohvale za svaki ansambl, jer su ih zaslužili.

Baš su to i reči Saše Ilića, predsednika KUD „Resavac“ koji je zvanični domaćin četvrte Evropske dečije smotre srpskog folklora, koji je novinarima Vesti i Zavičaja rekao, da su svi pobednici, jer su pokazali sa koliko se ljubavi odnose prema svojim korenima. A naši su koreni i u pesmi i u igri, koje nosimo u sećanju i u srcima.

To je potvrdio i Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji, koji se mladima obratio u nekoliko navrata svaki put ističući da je za svaku pohvalu njihov trud, ali i njihovih roditelja, članova klubova srpske dijaspore. Ovog puta došlo je 18 srpskih kulturno umetničkih društava iz Evrope, ali se nadamo da će ih narednih godina biti duplo više, rekao je Aleksić.

Proglašenje pobednika bilo je priča za sebe. Sala je već bila prepuna i stotine mladih, ali i onih vremešnih, pretvorili su je u pozornicu gde su se sada svi uhvatili u kolo. Kolo su igrali i na galeriji. Sve je bilo veselo, a navijanje je dostiglo kulminaciju kao da se igra završnica svetskog prvenstva.

Pre nego što vam pomenemo slavodobitnike, uz sve uvažavanje uglednih članova žirija na čelu sa Zvezdanom Đurićem, slobodno uverenje je da je lista okrenuta ne bi se mnogo pogrešilo. Želimo da kažemo da je srčanost mladih igrača do 16 godina, kao i njihova želja da se što lepše predstave publici. Posebno ističemo mlade folkloraše iz bečkog „Jedinstva“ koji su izvanredno odigrali svoju koreogafiju. Kolovođa iz „KSZS“ iz Salcburga, je bio izvanredan, ali i svi drugi, a bilo ih je oko četiri stotine.

Plakete je podelio Vojin Mihajlovic direktor marketinga magazina „Kosmo“, koji bio sponzor nagrada i plaketa.

Kažimo ne kraju da nije bilo ni jednog zvižduka nezadovoljstva, a da je organizacija, prema izjavama učesnika bila besprekorna.

Specijalne nagrade:

Najbolja igračica Sofija Cakić, „Mladost“ Leobersdorf

Najbolji igrač „Srpsko jedinstvo“ Ludvigsburg

KUD „Dukati“ Štutgart za najbolju scensku koreografiju

SKUD „V. S. Karadžić“ Šenenverd najbolji pevači

Najbolji i najoriginalniji kostim KUD „Jugos“ Minhen

Najbolji muzički aranžman KUD „Kolo“ Beč

Koreografija najbliža narodnom stvaralaštvu KUD „Sloga“ Cirih

Najbolje postavljena nova koreogra SHKD „Morava“ Štitgart

Zlatne plakete:

1. KUD „Jugos“ Minhen DE – Koreografija  „Aj bajec sej dm bataje“

2. SKUD „V. S. Karadžić“ Šenenverd CH – „Takovo“

3. KUD „Bambi“ Beč  AUT – „Zasviraj mi lepi Jovo“

4. „SKC“ Ofenbah DE – „Igre iz okoline Beograda“

5. „Srpsko jedinstvo“ Ludvigsburg DE – „Kiće mi pade preveliće“

6. SKD „Sloga“ Manhajm DE – „Srpske igre Crnorečja“

Srebrne plakete:

7. KUD „Mladost“ Leobersdorf AUT – „Igre iz Bujanovc“

8. KUD „Dukati“ Štutgart DE – „Pošla trojanka na vodu“

9. OAKD „Brdo“ Kranj SLO – „Kad bapne goč u mene srce da iskoči“

10. SKC „Njegoš Tesla“ Švebiš Gmind – „Igre iz okoline Bujanovca“

11. KUD „Sveti Sava“ Gepingen DE – „Pade magla po poleto“

12. KUD „Sloga“ Cirih CH – „Timok i Zaglavak“

Bronzane plakete:

13. KUD „Kolo“ Beč AUT – „Naša doda moli Boga“

14. SHKD „Morava“ Štitgart DE – „Igre iz Užica“

15. KUD „Jedinstvo“ Beč AUT – „Igre iz Leskovca“

16. SK „Vidovdan“ Linc AUT – „More Zađe sunce“

17. KUD „Biseri“ Dranci FR – „Stani Rado bela Rado“

18. KUD „KSZS“  Salcburg A – „Igre iz okoline „Leskovca“IMG 0123 exposure resizeIMG 9937 exposure resizeIMG 9961 exposure resizeJedinstvo Prater exposure resizeJugosi najbolji resize exposure resizeJUGOS resize exposure resizeNeponovljiva atmosfera resize exposure resizeSKC Ofenbah exposure resize

Takođe pogledajte i ...

Kodiranje auto ključeva