субота , 28 маја 2022
Početna / Некатегоризовано / PRVI SAJAM SRPSKE PRIVREDE I SRPSKIH BRENDOVA U AUSTRIJI – SASPO 2014

PRVI SAJAM SRPSKE PRIVREDE I SRPSKIH BRENDOVA U AUSTRIJI – SASPO 2014

plakat

Krajem ovog meseca, tačnije 28, 29 i 30. marta, Srpsko-austrijsko-italijansko udruženje privrednika SAI UPT Inzbruk, sprovešće jedan od udarnih projekata na nivou srpske dijaspore tokom 2014. godine: I Sajam srpske privrede i srpskih brendova u Austriji-SASPO 2014. Projekat udruženje SAI UPT za održavanje ove dugo očekivane manifestacije, predstavljen je polovinom prošle godine, i od samog početka bilo je jasno da će ovaj događaj privući veliki publicitet.

Uz podršku Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, te Privredne komore pokrajine Tirol, predstavnici ovog u Austriji jedinstvenog udruženja vredno su negovali kontakte sa malim i srednjim privrednicima i predstavnicima opština iz Republike Srpske i Srbije, aktivno promovisali njihove produkte i usluge, a sada zadobili poverenje da u samom centru glavnog grada pokrajine Tirol, Inzbruku, pokušaju da spoje interese privrednih subjekata više država.

Turistički svetski poznat deo starog grada Inzbruk, poznat pod nazivom „Markt Plac“ (Markt Platz), biće mesto gde će svakim danom od 10:00-22:00h, biti predstavljeni potencijali za investiranje u Srbiju i Republiku Srpsku kroz direktnu komunikaciju sa predstavnicima malih i srednjih preduzeća, kao i samostalnim preduzetnicima, zanatlijama, udruženjima privrednika i društvenim interesnim institucijama.

Obezbeđeni sajamski prostor predviđa do 50 štandova i mini kućica za predstavnike iz Srbije i Republike Srpske, čiji će proizvodi i usluge biti biti predmet interesa uobičajeno velikog broja posetilaca – od poslovnih ljudi, domicijelnog i stanovništva našeg porekla, ali i brojnih turista koji Inzbruk posete u  dnevnom broju od  5(pet) do 8 (osam)hiljada – i svima je  barem usputna destinacija Stari grad i upravo pomenuti Markt Plac u gradu Inzbruku.

SASPO 2014 će pored privredno-promotivnog karaktera imati i prateći kulturno umetnički program, kao ekonomske forume ,tribine, a biće upriličene barem dve javne prezentacije projekata. Od mnogobrojnih tema koje će biti obrađene, izdvajamo banjske potencijale i termalne vode Republike Srbije, turistički potencijal Republike Srpske, okrugli sto privrednika na temu mogućnosti investiranja u Republiku Srpsku, seoski turizam i potencijale razvoja srpskog sela, te programe za oživljavanje srpske privrede. Pored više desetina preduzetnika, te rukovodioca ekonomskih predstavništa Republike Srpske u Nemačkoj (Mićo Ćetković) i Austriji (Mladen Filipović),  svoje mešovito učešće najavilo je nekoliko opština iz Republike Srpske, između ostalih Prijedor, Prnjavor, Ugljevik, Brčko, Srbac i Čelinac.

Takođe, očekuje se dolazak delegacije Privredne komore Srbije. Sajam će u petak 28.03.2014, od 11:00h svečano otvoriti direktorka Kancelarije Vlade Republike Srbije za saradnju sa Dijasporom i Srbima u regionu, dr Slavka Drašković, a svoje učešće, pored predstavnika  lokalnih, regionalnih i pokrajinskih privrednih komora, najavio je i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović. 

Njih će dočekati značajan broj lokalnih predstavnika vlasti i privrede: zamenik gradonačelnika grada Inzbruka Kristof Kaufman, predsednik privredne komore grada Inzbruka mag Matias Pešl, predstavnici privredne komore Tirola za saradnju sa EU, magistri Gregor Lajtner i  Štefani Fric, kao i brojni predstavnici graničnog regiona Južnog Tirola, odn. Italije. Sajam će trajati 3 dana i biće svečano zatvoren 30.03.2014. oko 20:00h, dodelom priznanja najuspešnijima i prigodnim kulturno-umetničkim programom.

SASPO 2014, MarktPlatz, Innzbruck, Tirol, Austria. Informacije na saiupt@hotmail.com i srpska.privreda@gmail.com.

 

Takođe pogledajte i ...

Kodiranje auto ključeva