петак , 1 јула 2022
Početna / Некатегоризовано / AIDA ĐUZEPEA VERDIJA U VIMINACIJUMU

AIDA ĐUZEPEA VERDIJA U VIMINACIJUMU

Po prvi put na otvorenom u istoriji srpske opere, povodom obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta izvedena je Opera Aida. Izvodjenju opere prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i mnogi drugi predstavnici državnog vrha, diplomatskog kora, verskih zajednica i javnog života.
Pred početak opere publici se u rekonstruisanom Rimskom amfiteatru obratio ambasador Italije u Beogradu, Armando Varikio, koji je podsetio da se „Aida“ izvodi i povodom 200. godišnjice rodjenja Đuzepea Verdija i da ovaj jubilej dodatno zbližava Srbiju i Italiju. Takođe je istakao da Italija podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji i da iz te perspektive ceni sporazum Beograda i Prištine, i da je Srbija na dobrom putu što dokazuje nagrada za Najevropljanina koju je dobio prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Dodao je i to da je “Aida“ kao stvorena da bude izvedena u Viminacijumu, arheološkom lokalitetu koji spaja dve zemlje budući da je Viminacijum deo rimskog nasleđa. Ova opera je prvi put izvedena 1871. godine povodom otvaranja Sueckog kanala i Kairske opere.
Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić otvorio je izložbu „Konstantin Veliki i Milanski edikt 313. – Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije“, nakon čega je izvedena opera. Glavnu ulogu je tumačila prvakinja beogradske opere Jasmina Trumbetaš Petrović, a ulogu egipatske princeze Amneris Jelena Vlahović, koja je time obeležila 25 godina karijere.Nastupila su i dvojica izvođača iz Italije – Frančesko Anile i Elija Fabijan – u ulogama egipatskog vojskovođe Radamesa i etiopskog kralja Amonasra.
Rimski amfiteatar u Viminacijumu jedan je od retkih sačuvanih na tlu Evrope. On je, posebno za ovu priliku, rekonstruisan, pa će i nakon manifestacija biti pogodan za mnogobrojne kulturne dogadjaje. Rekonstruisana je tek četvrtina a ona može da primi 2200 gledalaca.
Ovaj zlatni dan smo proveli u divnom društvu posvećenih, sjajnih profesora, pedagoga i talentovanih đaka Srednje muzičke škole “Stevan Mokranjac“ iz Negotina, u organizaciji energične, uspešne direktorke Danijele Durkalić i uživali putujući Istočnom Srbijom, dunavskim drumom, od srca Negotinske Krajine do čudesnog arheološkog nalazišta Viminacijum, koje je arheolog Miško Korać podigao do zvezda i zahvaljujući čijoj viziji i upornosti je ovo arheološko nalazište osvojilo svet..
Na putu do Kostolca odmarali smo na Srebrnom jezeru, u šetnji plažom, na dugim, drvenim klupama sa pogledom na vodeno ogledalo, u hladu dobrog, rečnog drveća, u Restoranu “Kod Brke“, te u pogledu na Zamak Obrenovićevih i u romantičnom tajnom putu, tradicionalno odlične vožnje firme “Nikolić prevoz“, išćekujući svečanu noć, koju sada čuvamo, u srcu, svi mi obožavaoci čovekove vere u čuda, koju nose četiri stuba: Hrabrost iskoraka u neimarstvo koje menja sliku koju živimo, Bespoštedna predanost radu zarad opšteg dobra, Ljubav prema životu i Životnost ljubavi…

Tekst i fotografije ZAVIČAJ

Tekst i fotografije ZAVIČAJ0 GLAVNA SLIKA resize copy

1 resize

4 resize

7 resize

8 resize

9 resize

11 resize

12 resize

14 resize

15 resize

16 resize

17 resize

18 resize

32 resize

29 resize26 resize

25 resize19 resize

20 resize

21 resize

22 resize

22 resize

23 resize

24 resize3 resize

5 resize

Takođe pogledajte i ...

Kodiranje auto ključeva