петак , 1 јула 2022
Početna / Некатегоризовано / „MOKRANJAC“ IZ BEČA SE POZLATIO

„MOKRANJAC“ IZ BEČA SE POZLATIO

KUD „Stevan Mokranjac“ iz Beča ovogišnji je apsolutni pobednik, 18. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore, a ansambli iz zapadne Evrope bukvalno su pokupili sve glavne nagrade najvećeg i najprestižnijeg kulturnog događaja za Srbe u rasejanju. Od 24 nagrade, odnosno ukupno po osam zlatnih, srebrnih i bronzanih plaketa „Vesti“, tradicionalnog, glavnog medijskog pokrovitelja Smotre“, čak 21 je završila u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj.
Pre nego što vas informišemo detaljnije o nosiocima vrednih priznanja, želimo da prenesemo utiske o samoj Smotri. Ono što treba odmah istaći je ne samo veliki broj učesnika, već i izvanredni nastupi, fantastične nošnje, lepo raspoloženje mladih i njihovo druženje. Niš je veoma lep grad i mogli su da razgledaju mnoge znamenitosti u godini velikog jubileja. Ljubaznost domaćina i dobra organizacija, izuzimajući probleme sa smeštajem, bili su na visini. Ono što ipak nedostaje celoj priči je publika. Žalosno je što organizator nije omogućio bar školama i omladini da vide ovu spektakularnu priredbu koja će retkim posetiocima ostati u trajnom sećanju. Profesor muzike iz Niša nije krio suze, direktorka škole iz Prokuplja rekla je da je slučajno došla i oduševljena je. Nišlija koji je fotoaparatom zabeležio mnoge događeje, komentarisao je naglas ovo je prekrasno, kod nas kulturno umetnička društva ne mogu da nađu dva harmonikaša i nekoliko igrača, a pogledajte ovo. Ne vredi kritikovati ideju da se Smotra održi u Srbiji, ali da učesnici gledaju sami sebe u Beogradu, Čačku i Nišu je tužno., jer ono što su učesnici prikazali je bilo fantastično, prelepo i za pamćenje. Zato nam je velika i lepa sportska hala Čair, poluprazna delovala još veća. Savet Smotre će sigurno u analizama imati i ovo pitanje, pa da se mi vratimo lepšem delu ove izuzetne manifestacije lepote i mladosti.
„Mokranjac“ je za prikazan splet igara i pesama iz okoline Beograda „A ja đavo pa ga malo diram“, od petočlanog stručnog žirija kojim je predsedavala prof. dr Mirjana Zakić, dobio 98.00 poena.
– Verujte mi da letim. Toliko sam uzbuđena da više i ne znam gde sam. Znam samo da sam u generaciji „Mokranjca“ koja je uspela posle 15 godina da u naš klub donese zlato – van sebe od sreće bila je Tanja Šćopić.
Njen kolega iz ansambla, Vladimir Mijucić zahvalio je svima koji su ih bodrili i pomagali.
– Odmah krećemo nazad, ali sumnjam da ćemo na vreme da se vratimo. Sledi slavlje do zore i ko preživi pričaće se – kaže Vladimir.
Drugo mesto, sa osvojenih 97.77 bodova, pripalo je KUD „Vuk Stefanović Karadžić“ i članovi KUD „Srbija“ iz Dortmunda koji su izveli igre iz okoline Gnjilana „Što gu nema Cveta“. Danijel Vulović i Miloš Janković iz ovog društva toliko su se obradovali da smo morali da ih pustimo par minuta da se saberu.
Odmah za njima, u „zlatnih osam“, sa 96.63 bodova su SKUD „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Šenenverda u Švajcarskoj koji su izveli pesme i igre iz Kupreša „Kićenje neveste“, zatim sa 96.23 poena SNKSK Sloga iz Štutgarta sa igrama iz vranjskog pomoravlja „Šetnala se džanum k zun Stana“, pa ANI Prosvjeta iz Vukovara sa osvojenih 95.47 bodova za Baranjsko pudarenje i SKBD „Sveti Sava“ iz Kranja sa dobijenih 95.07 poena za igre iz Skopske Crne Gore „Nasred selo tapan čuka“. Poslednje, osmo zlato po mišljenju žirija, sa osvojenih 94.47 bodova pripalo je SKK Nova generacija iz Šorndorfa za igre iz Radujevaca „Žaoka daka potc“.
Petočlani stručni žiri je odlučio i da se sledećih osam ansambala okiti prestižnim srebrnim odličjima „Vesti“.
To su: KUD Zavičaj iz Vintertura sa 94.43 poena, KUD „Stevan Sinđelić“ iz Salcburga sa 93.53, pa SKD Sloga iz Manhajma sa 93.23, FMD Izvor iz Sent Galena sa 93.00, „Karađorđe“ iz Beča sa 92.83, KUD „Dobrosav Radovanović Kikac“ iz Bazela sa 92.67, AKUD Mladost iz Temišvara sa 92.53. Poslednje srebro otišlo je u ruke ansambla SKD „Sveti Sava“ FA „Brankovo kolo“ iz Gepingena sa ukupno osvojenih 92.50 bodova.
Bronze koje takođe sijaju zlatnim i srebrnim sjajem otišle su na sledeće adrese: KUD Borac iz Solingena (91.20), SKUD Vidovdan iz Ljubljane (91.17), KUD Biseri Dransi iz Francuske (91.10), SKUD „Branko Radičević“ iz Lugana (90.43), KUD „Karađorđe“ iz Berna (90.37). Poslednje tri bronze su otišle za Beč i to KUD Kolo (90.27), FA Bambi (89.83) i KUD „Branko Radičević“ (89.80).
Dok je žiri većao nastupali su članovi Nacionalnog ansambla Kolo iz Beograda i Ansambla narodnih igara i pesama Venac iz Gračanice.
Stručni žiri je dodelio i tradicionalne specijalne nagrade najuspešnijim ansamblima i pojedincima.
Zvezdan Đurić i Radojica Kuzmanović uručili su nagrade najboljima i to u sledećim konkurencijama.
Za originalni kostim – ansamblima „Sveti Sava“ Kranj – Slovenija i KUD „Stevan Mokranjac“ Beč – Austrija.
Najbolja muška pevačka grupa – KUD Una Novi Grad – Republika Srpska
Najbolja muzička obrada – Aleksandar Stepić KUD Srbija Dortmund – Nemačka, za najbolji pevački ansambl – KUD „Vuk Stefanović Karadžić“ Šenenverd -Švajcarska, najbolji orkestar za izvedenu numeru – KUD „Stevan Sinđelić“ Salcburg – Austrija.
Najbolja koreografija koja je svojim nastankom najbliži izvor nacionalnog stvaralaštva – „Pjesme i igre Novskog podkozarja“ KUD-a Una Novi grad – Republika Srpska.
Za kombinaciju originala i rekonstrukcije – „Nunta in Isakova“ Svadbeni običaji sela Isakovo – KUD „Vuk Stefanović Karadžić“ Roršah – Švajcarska.
Uz tradicionalne nagrade „Vesti“, domaćin ovogodišnje Smotre, Studentski kulturni centar Niš je sve učesnike darivao prigodnom zahvalnicama, a pobednike prigodnim poveljama i vrednim medaljonima – zlatnicima sa likom cara Konstantina. Apsolutni pobednik, „Mokranjac“ iz Beča je na dar dobio i veliko licidersko srce.
Uoči ceremonije dodele priznanja, Miroslav Jović, predsedavajući ovogodišnje smotre ocenio je da su ovakve manifestacije pravi način spajanja dijaspore sa maticom.
– Nadam se da je Niš bio dobar domaćin, a ova Smotra je pravi primer i dokaz zajedništva Srba koje treba da nam bude vodilja ma gde se nalazili – kazao je Jović.
Nagrade najboljima uručili su pomoćnici direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom, Vukman Krivokuća i Rastko Janković.
Iščekujući proglašenje pobednika, više od 2.000 učesnika su prekraćivali vreme „prozivajući“ jedni druge. 

POGLEDAJTE NAŠU FOTO GALERIJU

http://www.novinezavicaj.com/index.php/foto-galerija/category/56-18-smotra

253243 10151613582519301 1021475827 n

Takođe pogledajte i ...

Kodiranje auto ključeva