недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Naši u svetu / U SALCBURGU OSTEABEND PROMOVIŠE MUZIKU BALKANA

U SALCBURGU OSTEABEND PROMOVIŠE MUZIKU BALKANA

Na muzičkoj sceni Mocartovog grada Salcburga nastao je pre šest godina Ostbeatbend, orkestar koji neguje i stvara muziku Balkana i istočne Evrope.
Ideju za ovaj neobični projekat dobio je perkusionista Alexander Zechbauer. Putujući po istočnim i južnim regijama Evrope istraživao je kulturne raznolikosti naroda sa tih prostora.
Osnovu benda čine još Michi Brandl (akustična gitara), Roland Oberndorfer – Wagner (piano), Marsel Chytra – Egger (bubnjevi) i Georg Degenhardt (udarački instrumenti). Jedini balkanski predstavnik koji zaokružije osnovu benda je Slavoljub Jeremić (harmonika i pevanje). Energijom različitih muzičkih žanrova i stilova Ostbeatbend je stvorio univerzalnu World muziku kojom se uspešno brišu kulturne razlike Evrope.
Svojim vatrenim nastupima osvojili su najznačajnije bine džez festivala medju kojima se izdvajaju svetski poznati Festival džez muzike u Saalfeldenu, Snowjazz Festival u Gasteinu kao i učešće na otvaranju svetskog muzičkog dogadjaja – Salzburger Festspiele.
“Pet godišnjih doba” je naziv prvog albuma kojeg će Ostbeatbend predstaviti 5. jula u 20:30h u velikoj sali muzičkog kluba “Jazzit” u Salcburgu.
Publika će na premijernom izdanju imati priliku da čuje tradicionalne pesme u novom aranžmanu kao što su “Jovano, Jovanke”, Čaje šukarije” i “Djelem, djelem” ali i svoje kompozicije sa potpisom pijaniste benda, Rolandom Oberndorfer – Wagnerom.
Na bini će se uz standardnu postavu pojaviti i redovni gosti benda: Robert Friedl (saksofon / klarinet) i Vlada Marković (E-Bas), te dati svoj doprinos dobrom muzičkom kvalitetu i ugodnoj atmosferi u sali.
Detaljne informacije o bendu, njegovim članovima i predstojećim aktivnostima mogu se pronaći na www.ostbeatbend.com.

Takođe pogledajte i ...

VINARIJA JOVAC: SAVRŠENSTVO U BOCI OD 1922. GODINE