четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Kultura / CENTAR ZA KULTURU KLADOVO

CENTAR ZA KULTURU KLADOVO

LETO JE LEPŠE UZ KULTURU

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo izmestila je deo svojih programskih aktivnosti na druga mesta u gradu zbog posledica prokišnjavanja krova u objektu. Nove lokacije su letnja pozornica biblioteke, letnja bašta Doma omladine i novoizgrađeni Parohijski dom crkve “Sveti Đorđe” u Kladovu. Bez struje u svom objektu ali sa mnogo energije priređena je izložba slika Nataše Božović iz Bijelog Polja u Crnoj Gori. Putujuća izložba crnogorske umetnice obišla je već galerijske prostore ustanova kulture Negotina, Zaječara i Knjaževca. Nataša Božović (1960) je samouka slikarka, autorka više samostalnih izložbi, učesnik nekoliko međunarodnih kolonija, kao i mnogobrojnih kolektivnih izložbi. Na njenim slikama dominiraju pejzaži i mrtva priroda.
Na izložbi su govorili autorka, Višeslav Živanović publicista iz Kladova, Dragoljub Firulović umetnik iz Negotina i Žaklina Nikolić direktor Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.
Nakon izložbe priređenoje edukativno predavaje i izložba knjiga posvećena obeležavanju 500 godina smrti Leonarda Da Vinčija (2. maj 1519.) i 455 godina rođenja Galileja Galileja (15. februar 1564.). Renesansni, univerzalni italijanski stvaraoci bili su ispred svog vremena 500 godina večita su inspiracija i za ceo svet predstavnici NE prošlosti, NEGO budućnosti.
Veliki događaj za ustanovu kulture u Kladovu; Vlada Republike Srbije odobrila je Rešenjem o dodeli sredstava prikupljena po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja Komisije za sprovođenje konkursa Ministarstva pravde za 2019. godine, projekat rekonstrukcije krova Biblioteke u Kladovu u iznosu od 6.337.521,00 dinara.
Od 1.300 prijava, odobrono je 150 projekata za ustanove kulture, prosvete, zdravlja i socijalne zaštite.
Zaključkom Vlade, ministar pravde Nela Kuburović, na prigodnoj svečanosti u Narodnom muzeju u Beogradu, uručila je ugovor podnosiocu projekta, Žaklini Nikolić, direktorki Biblioteke u Kladovu kao i ostalim dobitnicima novčanih sredstava.
Priređena je neobična izložba umetničkih zastava koje su ukrasile ulice centra Kladova. Novosadska galerija Bel art već punih sedam godina priređuje Festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi. Na ovoj manifestaciji učestvuju umetnici iz podunavskih zemalja. Zahvaljujući dunavskoj geografiji, od Crne šume (Švarcvald) do Crnog mora, ostvaren je uvid u tokove savremene umetnosti jedne specifične evropske regije koju čine neke od najrazvijenijih evropskih država.
Izložba je ovog leta postavljena u gradovima na Dunavu: Apatin, Banoštor, Novi Sad, Sremski Karlovci, Novi Beograd, Viminacijum, Veliko Gradište.
Na izložbi zastava u Kladovu učestvovale su mađarske umetnice Nora Fekete, Andrea Rutkai, Marta Makai, Ester Šoptei, Vila Stajner i Andrea Silađi koje je odabrala Marta Silađi, te umetnici iz Srbije Goran Despotovski, Bosiljka Zirojević, Danica Bićanić i Danica Jevđović. Izložbu je otvorio selektor izložbe, Savo Stepanov istoričar umetnosti i likovni kritičar iz Novog Sada i Vesna Latinović direktorica Galerije Bel art i Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi u Novom Sadu.
Priređena je promocija književnog dela o našim ljudima u dijaspori “Srpske staze u Skadinaviji” Tihomira Barbulovića, novinara i književnika rodom iz Negotina. Pored autora, na promociji u ime izdavača knjige govorio je i mr Radovan Kalabić književnik i istoriograf.
Uoči Etno festival, priređena je promocija monografije posvećena pukovniku Ljubomiru Ljubi Tomiću iz Kladova koji je poginuo je u odbrani domovine od agresije NATO-a 31. marta 1999. godine. Monografija se sastoji iz kazivanja i sećanja njegovih najbližih: članova porodice, saboraca, prijatelja i drugih poznanika. Sadržajem je prikazan put jednog oficira, praktično od njegovog rođenja do tragične smrti, ali on, na izvestan način, direktno ili indirektno, oslikava vreme u kome je živeo, prikazuje stanje u vojsci i državi, ukazuje na put i sve nedaće kojim su prošli i drugi oficiri njegove generacije.
Pukovnik Tomić je odlikovan: Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, 1972.godine; Ordenom narodne armije sa srebrnom zvezdom, 1982.godine; Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvezdom, 1988.godine, i Ordenom za hrabrost (posmrtno), 1999. godine.
Od 2010. godine jedna od ulica u Kladovu nosi njegovo ime a na porodičnoj kući se nalazi spomen ploča sa posvetnim tekstom zahvalnosti u ime građana opštine Kladovo.
Promociju monografije uveličali su svojim besedama i sećanjima; General potpukovnik u penziji Gradimir Živanović; pukovnik u penziji Dragiša Joksić; potpukovnik u penziji Petar Žigić u publicista iz Kladova Višeslav Živanović.

Takođe pogledajte i ...

SVETOSAVSKI BAL U BEČKOM HOFBURGU OKUPIO GOTOVO 1.500 GOSTIJU