субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / U FILAHU ODRŽANI ČETVRTI SUSRETI FOLKLORA NA TROMEĐI

U FILAHU ODRŽANI ČETVRTI SUSRETI FOLKLORA NA TROMEĐI

U subotu 06. aprila u Villach-u je održan već tradicionalni i međunarodni Susret folklora tromeđe. Srpski Kulturno sportski klub „Nikola Tesla“ – Villach, domaćin ovog događaja je dočekao klubove iz čitave Austrije i Slovenije. Filah je inače drugi po veličini grad pokrajine Koruška, srpska zajednica se okuplja oko udruženja „Nikola Tesla“.Pred prepunom „Folkšalom“ u Landskronu kraj Filaha, okupilo se 10 udruženja iz Austrije, Slovenije i Italije, zbog čega i sama manifestacija nosi naziv na tromeđi. Osim domaćina „Nikole Tesle“, na ovu već tradicionalnu manifestaciju doputovala su kulturno – umetnička društva Harmonika iz Cel am Zea, Božur iz Licena, „Sveti Sava“ iz Graca, Bambi iz Beča, „Petar Kočić Zmijanje“ iz Figena, Zavičaj iz Klagenfurta, Balkan iz Špitala kao i austrijska narodna igračka grupa iz Filaha. Posebno oduševljenje je izazvao dolazak već tradicionalnih prijatelja našeg kluba iz Filaha, makedonskog kulturno- umetničkog društva Ilinden iz Jasenica.Među gostima su se našli i gradonačelnik Villach-a Helmut Manzenreiter, saradnik za integraciju Alim Görgülü, preduzetnik Karl Ilgenfritz sen. kao i mnogi drugi gosti iz čitavog regiona. Preko 300 aktivnh učesnika folklora su jednom više oduševili publiku svojim nastupima i koreografijama. Da se vežbanje isplati su dokazali i najmlađi članovi, koji imaju oko 5 godina, a ipak su uspeli da iznenade brojne gledaoce i ponosne roditelje. Folklorni program je i ove godine doveo do velikog interesovanja kod publike, koja je imala priliku da uživa i u raznovrsnim nošnjama folklornih grupa.
Oko 1500 posetioca je zabeleženo u toku čitavog dana, a muzika uživo je zabavljala mnogobrojne goste do kasno u noć.
Srpski- kulturno- sportski- klub „Nikola Tesla“ – Villach je osnovan 2007 godine. Članove čine oko 200 porodica koje su za vreme bivše Jugoslavije počeli da se naseljavaju u Villachu i okolini. Cilj kluba je učiti naročito decu (koja odrastaju čak i u trećoj generaciji u Austriji) našim običajima, kulturi i igrama. Organizujemo zajedničke proslave, skupove itd. Kako ne bi zaboravili naše običaje i tradiciju. SK Nikola Tesla ima trenutno 3 folklorne sekcije, različitih uzrasta. Na našim putovanjima ponosno predstavljamo naš klub, naš narod, ali i grad u kojem živimo. Od 2010. godine organizujemo Festival folklora tromeđe, koje se svake godine odvija u aprilu mesecu. Na tu manifestaciju pozovemo razne klubove i prijatelje iz Austrije, Slovenije i Italije. Naš klub je dobio ime po našem poznatom pronalazaču i naučniku Nikoli Tesli (1856-1943), koji se dokazao u oblasti fizike, elektrotehnike itd, rekao je za „Zavičaj“ Bojan Glišić , koji zadužen za javni rad u „Tesli“.

POGLEDAJTE NAŠU FOTO GALERIJU

 DSC4516 resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“