петак , 12 августа 2022
Početna / Некатегоризовано / 18. EVROPSKA SMOTRA SRPSKOG FOLKLORA U ČAST JUBILEJA

18. EVROPSKA SMOTRA SRPSKOG FOLKLORA U ČAST JUBILEJA

U sportskoj dvorani Čair u Nišu tokom dva dana – 18. i 19. maja – biće održana ovogodišnja Evropska smotra srpskog folklora, koju tradicionalno organizuje Savet evropske smotre pod medijskim pokroviteljstvom „Vesti“.
Prema rečima nadležnih Niš je potpuno spreman. Ovogodišnja Evropska smotra srpskog folklora mladih iz dijaspore uvrštena u zvanični program obeležavanja jedinstvenog i velikog jubileja – 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, koji je 313. godine nove ere potpisao car Konstantin Veliki, rimski imperator rođen u drevnom Naisusu, današnjem Nišu. Proslava se održava u čast godišnjice donošenja edikta kojim je Konstantin Veliki zabranio progon hrišćana i dozvolio širenje hrišćanske vere i na teritoriji Vizantijskog i celog Rimskog carstva .
U organizaciju Evropske smotre srpskog folklora uključeni su kabinet gradonačelnika Niša prof. dr Zorana Perišića i Turistička organizacija Niša. Iako je za 18. maj zakazano otvaranje velike izložbe u Viminacijumu o arheološkom blagu Naisusa i Medijane, dogovoreno je da prof. Perišić kao domaćin otvori Evropsku smotru srpskog folklora.
Smotra se prvi put održava na jugu i jugoistoku Srbije i očekuje se da će na priredbi u Čairu učestvovati blizu 2.000 mladih iz zemalja Evrope gde je razvijena tradicija čuvanja srpske narodne baštine.
U Niš dolazi 50 ansambala iz Italije, Rumunije, Republike Srpske, Mađarske, Hrvatske, Nemačke, Francuske, Švajcarske, Austrije, Crne Gore i Slovenije, a postoji velika šansa da u dođu i mladi srpski folkloraši iz Švedske.
Predviđene su nagrade u obliku zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja i pehara za najuspešnije.Očekuije se da ova jedinstvena smotra srpskog folklora predstavnika naše dijaspore iz skoro cele Evrope biti i velika šansa za Niš da u godini jubileja Milanskog edikta privuče veliki broj turista i poštovalaca srpske narodne baštine.
U poslednje tri godine u Nišu je sagrađeno desetak manjih i dva velika hotela. Do maja će se definitivno znati i kakva će sudbina biti motela Nais, kao i hotelskih objekata u Niškoj Banji. Uz smeštajne kapacitete u domaćoj radinosti i hostelima, grad će odgovoriti velikom izazovu, kakva je Evropska smotra srpskog folklora, koja će na najbolji način biti generalna proba za manifestacije tokom gradske slave Svetog cara Konstantina i carice Jelene od 1. do 3. juna, kao i centralne proslave – 17 vekova Milanskog.
Opšte je poznato da će ovu manifestaciju pratiti više hiljada Srba koji žive u dijaspori. Niš će tih majskih dana sigurno biti centar narodnog stvaralaštva ne samo Evrope.
otre, ali i brojne goste predviđena su druženja, kao i obilazak istorijsko-kulturne baštine Niša i južne Srbije. U Nišu će uz stručne vodiče biti organizovane posete brdu iznad Niša, gde se odigrao legendarni Boj na Čegru, poseta jedinstvenom spomeniku na planetu Ćele kuli, sagrađenoj od glava poginulih srpskih ustanika pod vođstvom resavskog vojvode Stevana Sinđelića, kao i obilazak stratišta na Bubnju, gde je tokom Drugog svetskog rata streljano 12.000 rodoljuba zatočenih u Lager Nišu, koji je danas Muzej logor na Crvenom krstu. U planu je poseta Medijani, jednom od najvećih arheoloških nalazišta u Srbiji sa kraja starog i početka novog veka, gde je, pored svega drugog rođen, a jedno vreme kasnije i stolovao rimski imperator car Konstantin. Tvrđava iz rimskog doba, u centru Niša, takođe je u programu obilaska turista i učesnika smotre, rečeno je na sastanku Saveta evropske smotre.

nis

Takođe pogledajte i ...

ПРВА СРПСКА РАТНИЦА – СОФИЈА ЈОВАНОВИЋ

PRVA SRPSKA RATNICA – HEROINA SOFIJA JOVANOVIĆ: “AKO POSUSTANEM ILI SE UPLAŠIM ZADATKA UBIJTE ME” …