недеља , 21 јула 2024
Početna / Srbija / TRADICIONALNI DANI DIJASPORE U UROVICI

TRADICIONALNI DANI DIJASPORE U UROVICI

SVUDA IDI, SVETOM PROĐI,
SVOME ZAVIČAJU DOĐI

Evropsko udruženje prijatelja Urovice i Mesna zajednica ovog uzornog sela, organizovali su i ove godine tradicionalne Dane dijaspore i u rodnom selu okupilili one meštane koji žive i rade širom Evrope. Cilj udruženja osnovanog 2007. u Beču je da zbliži maticu i dijasporu kroz manifestacije i kulturna dešavanja, čuvajući na taj način identitet, kulturu i jezik i van domovine, a pre svega pomoć u obnovi sela.
Danima dijaspore, pored brojnih gostiju i meštana, prisustvovali su i Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, mr Milan Uruković, predsednik SO Negotin, Bogdan Gugić, zamenik predsednika negotinske skupštine, članovi Opštinskog veća Ljutica Jovanović zadužen za ekonomska pitanja i Dragiša Radulović za dijasporu .
Svake godine, u prve dve nedelje jula u vreme kada gotovo svi dolaze na letnji odmor, udruženje organizuje Dane dijaspore. Jedan od onih koji ne zaboravljaju rodni kraj i koji su ove godine došli je Toplica Bozojević, uspešni biznismen iz Beča. Bozojević je kao dete sa roditeljima iz Urovice otišao u Beč, a sada je tamo vlasnik firme „Bozo KFZ“.
– Bar dva puta godišnje dolazim u Urovicu, selo za koje me vezuju uspomene iz detinjstva, porodica. Stalno me nešto „vuče“ da dođem. Redovno učestvujem u akcijama za pomoć selu, jer je neophodno stvoriti što bolje uslove za život ovde – kaže Bozojević
On dodaje da se stariji, kada u Evropi zarade penziju, vraćaju u Urovicu i oni je čuvaju od izumiranja.
Urovica je, prema rečima Jovana Didića, predsednika Mesne zajednice, nekada imala 3.500 stanovnika, a sada je broj pao na 1.500. Oko 80 odsto Urovičana živi u dijaspori. Samo u Beču živi 400 domaćinstava, a još toliko u Francuskoj i Nemačkoj.
– Dijaspora nam je važna, jer nas je malo ovde. Jedva čekamo jul da se svi okupe u selu. Bez dijaspore Urovica je „mrtva“. Sve što je renovirano, to je učinjeno pre svega donacijama meštana i dijaspore – kaže Jovan Didić.
Udruženje prijatelja Urovice u Beču vodi predsednik Mile Milutinović, potpredsednici su Jovica Stanojević, blagajnik Slaviša Greblić, a sekretar Dejan Didić. Oni su veoma aktivni u samoorganizovanju Srba u Austriji.
„Dani dijaspore“ u Urovici prilika su i da se matica i dijaspora sastanu i razgovaraju o budućim akcijama.
“Zahvaljujući Evropskom udruženju prijatelja Urovice i razumevanju lokalne samouprave, koja je takođe finansirala neke od značajnih projekata u selu. Prošle godine je opština Negotin finansirala ugradnju filtera za vodovod, čime smo rešili višegodišnji problem vodosnabdevanja u selu”, kaže Dragoslav Gudžuganović, odbornik Skupštine opštine i potpredsednik Saveta mesne zajednice.
Svojim akcijama, manifestacijama, na kojima okupljaju Urovičane i njihove prijatelje u Beču udruženje prikuplja novac za obnovu sela.
Dejan Didić je takođe došao na Dane dijaspore i ukazuje da udruženje u Beču organizuje dve manifestacije godišnje – Veče Urovičana u oktobru i doček Nove godine. Tada se okupe, druže, a pre svega svojim prilozima pomažu u akcijama ulepšavanja rodnog kraja.
– Sav prihod sa tih manifestacija ide za našu Urovicu. Tako smo renovirali crkvu, izgradili novu kapelu, renovirali Dom kulture, a sada smo kupili novi traktor za Mesnu zajednicu za održavanje sela – navodi Didić.
Redovno, dodaje, pomažu fudbalskom klubu, školi, a ureili su i prostorije za penzionere, kao i omladinski klub.
Sve su to realizovali uz pomoć Mesne zajednice, tako da su projekti, iako ponekad ambiciozni, bili uvek mogući.
„Čuvajući ovu manifestaciju, čuvamo sebe, svoje poreklo, svoje korene i svoj identitet. Narodno stvaralaštvo je u temelju svakog od nas, a danas svi mi zajedno, činimo taj temelj jačijim i snažnijim“, kaže Ljutica Janković iz Evropskog udruženja prijatelja Urovice iz Beča.
Urovičani u dijaspori, Evropsko udruženje prijatelja Urovice su i osnovali sa željom da pomognu selu. Redovno u Beču organizuju zabave sa kojih sav prihod ulažu za dobrobit Urovice.
“Dani dijaspore” u Urovici su svojevrsna smotra folklora, čime selo nastoji da sačuva svoj kulturni identitet. Na ovogodišnjoj manifestaciji predstavila su se kulturno-umetnička društva: “Branko Cvetković” iz Beograda, “Floričika” iz Jabukovca, “Voja Čurić” iz Kobišnice, domaćini iz Urovice, sa svojim dečijim i starijim grupama, vokalnim solistima, majstorima na narodnim instrumentima.
“Smatram da su ovakve manifestacije neophodne, ne samo zato što se tako čuva naša kulturna tradicija i nasleđe, što je značajno, pre svega, za mlade naraštaje, već i zato što se na njima okupljaju svi meštani, što, takođe pokazuje da selo živi”, kaže Jovica Stanojević, član uprave Evropskog udruženja prijatelja Urovice, ali i KUD “Stevan Mokranjac” u Beču.
Za najlepšu pastiricu izabrana je Katarina Nikolić iz Beograda, prvu pratilju Maja Dimitrijević iz Urovice a drugu pratilju Tatjana Bogdanović iz Kobišnice.

Takođe pogledajte i ...

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA ZASLUŽNIM POJEDINCIMA I INSTITUCIJAMA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA ZASLUŽNIM POJEDINCIMA I INSTITUCIJAMA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE