субота , 20 априла 2024
Početna / Srbija / 14. ETNO FESTIVAL U KLADOVU

14. ETNO FESTIVAL U KLADOVU

NE PLAŠE SE DA UČE OD PROŠLOSTI DA BI ŽIVELI
U BOLJOJ BUDUĆNOSTI

Etno festival je trajao od 19. do 21. jula 2019 godine. Na 120 tipskih štandova u strogom centru grada bila je prezentacija etno sadržaja izlagača iz Srbije, a u večernjim satima pesmom i igrom su se predstavilia folklorna društva iz Oplenca, Topole, Knjaževca, Valjeva, Temišvara i Svinjica (Rumunija). Pored folklornih društava predstavili su se i hor Vivak iz Negotina i Etno grupa Grivna iz Kladova. Zvezde večeri su bile Haris Džinović, Lexington band i rok grupa Riblja Čorba.
Tradicionalno u okviru Etno festivala bilo je organizovano i takmičenje u kuvanju riblje čorbe.
Organizator festivala je Turistička organizacije opštine Kladovo, a pokrovitelj Opština Kladovo. Sponzori festivala su: Shipyard Kladovo, Đerdap Usluge Kladovo, EPS, Tekijanka Kladovo, Hotel Đerdap Kladovo, Maximalt Kladovo…
Festival je otvorio Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo.
– Naši podaci govore da je posećenost festivala bila izuzetna. Imali smo čak 10 000 prelazaka iz susedne Rumunije i tu ne računamo brod koji prevozi naše prijatelje iz susedne zemlje. Drago mi je da su i izlagači i gosti zadovoljni, pogotovu oni koji su došli sa strane. Svi kažu da je Kladovo ne samo lep grad, već i čist, i da ima perspektivu. To sve nas obavezuje da Kladovo moramo da čuvamo i da ga dalje razvijamo. Ja i moj tim ćemo uvek insistirati da svi zajedno radimo za Kladovo. Ne plašimo se da učimo od prošlosti da bi živeli u boljoj budućnosti, istakao je Nikolić vidno zadovoljan proteklim festivalskim danima.

– Ono što bi hteo da istaknem je to da je ovo 14 godina od kada se organizuje Etno festival i da je po komentarima naših sugrađana jedan od najuspešnijih festivala…Kao i uvek festival je protekao bez i jednog incidenta što pokazuje da su Kladovljani uvek dobri domaćini i da su vrata Kladova otvorena za sve.
Petnaest hiljada gostiju je impozantna cifra koja nas raduje, ali i obavezuje da ono što smo postigli ne samo održimo već i dalje nadograđujemo, kaže za Zavičaj David Đurđević prvi čovek kladovske Turističke organizacije.

Festival je trajao tri dana i bio je svojevrsni sabor narodnog stvaralaštva. Festival je ispunio svoju misiju jer je ponovo iznedrio bogatstvo različitosti, čime je manifestacija potvrdila da je izuzetan promoter kulturne baštine u ovom delu Srbije.
Spoj tradicije i kulture bili su i ove godine zaštitni znak manifestacije, koja je u potpunosti ispunila očekivanja posetilaca. U gradu koji nosi i naziv biser Dunava, nekoliko dana su se preplitali šumovi talasa velike reke i zvuci muzike na zadovoljstvo, gostiju i organizatora, ali i izlagača i posebno ugostitelja.
Nadamo se i verujemo da će jubilarni 15. Festival biti još bogatiji i lepši i prerasti u privredno kulturno manifestaciju koja sigurno može postati turistički brend istočne Srbije.

Takođe pogledajte i ...

VINARIJA JOVAC: SAVRŠENSTVO U BOCI OD 1922. GODINE