субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / SVETOSAVSKI BAL U BEČU 2015

SVETOSAVSKI BAL U BEČU 2015

Pod pokroviteljstvom bečkog gradonačelnika, Michaela Häupl-a, u subotu 24. januara, biće održan 18. po redu „Svetosavski bal“ u Beču. Mesto održavanja je „Parkhotel Schönbrunn“.

Srpski centar iz Beča, zaslužan za organizaciju i uspeh „Svetosavskog bala“ u glavnom gradu Austrije, posle tri godine pauze, ponovo preuzima kormilo ove prestižne manifestacije. Naime, sledeći Svetosavki bal organizovaće, 24. januara zajedno sa Zajednicom srpskih klubova u Beču.

Osamnaesti po redu Svetosavki bal biće održan pod pokroviteljstvom gradonačelnika  Beča, Michaela Häupl-a, a dodatnu podršku daće i ministarka za integraciju u gradskoj vladi, Sandra Frauenberger.

Još jedna važna novina je i to što će bal po prvi put imati počasni komitet kako bi se značaj bala podigao na još veći nivo.

Takođe, desila se i  promena imidža i vizuelnog identiteta. „Svetosavski bal u Beču“ ima novi logo sa likom Svetog Save u vidu pečata i vezom koji se često pojavljuje u Pravoslavnoj crkvi, a naročito u Svetosavskom hramu.

Veliki broj zvanica

Svetosavskom balu, koji po tradiciji izaziva veliko interesovanje, prisustvovaće više od 500 zvanica, domaće i strane diplomate, članovi kraljevske porodice, predstavnici srpske pravoslavne crkve, znameniti umetnici, naučnici i poslovni ljudi i građani koji su se istakli u srpskoj zajednici u Austriji.

Predstojećem balu posebnu snagu daće i Zajednica srpskih klubova u Beču koja će zajedno sa Srpskim centrom organizovati ovu prestižnu manifestaciju.

Sve je počelo u Beču

Tradicija srpskih balova u glavnom gradu Austrije potiče još iz prošlog veka, a organizatori Svetosavskog bala žele da podsete na značaj Beča za srpsku kulturu i umetnost, kako u prošlosti tako i u sadašnjem vremenu.

Po već ustaljenoj tradiciji, bal ce biti otvoren izvođenjem „Srpskog kvadrila“, koji je komponovao poznati austrijski kompozitor Johan Štraus mlađi, po nalogu kneza Miloša Obrenovica, koji je u to vreme živeo u Beču.

Prvi put „Srpski kvadril“ izveden je 28. januara 1846. godine na srpskom balu u glavnom gradu Austrije i nakon toga, do 1998. godine, kada je Srpski centar „oživeo“ Srpski bal, više nije javno izvođen. Danas , širom sveta, upravo ovom kompozicijom započinje skoro svaki Svetosavski bal.

Program Svetosavskog bala 2015

Program Svetosavskog bala, kako to i naziv govori, ima duboku duhovnu, edukativnu i prijateljsku poruku, ali je istovremeno i veoma zabavan.

Predstojeći bal, vratiće svoj stari “sjaj” i biće organizovan tipično balski, a sam program bala koji se pažljivo priprema, uskoro će biti objavljen.

18. Svetosavski bal u Beču biće održan 24.januara u „Parkhotel Schönbrunn-u“, a kao obavezan stil oblačenja za dame su predviđene svečane haljine, a za gospodu smoking, elegantna odela i leptir mašne.

Detaljnije informacije o balu kao i rezervacije karata možete dobiti na brojeve telefona: +43 664 735 362 33 i +43 664 450 30 85 ili info[at]svetosavskibal.wien. Zvanična stranica Svetosavskog bala u Bečud39a3e1dec

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“