недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / STEVAN SINĐELIĆ, VUK KARADŽIĆ I STEVAN MOKRANJAC ZABLISTALI U SALCBURGU

STEVAN SINĐELIĆ, VUK KARADŽIĆ I STEVAN MOKRANJAC ZABLISTALI U SALCBURGU

Naši ljudi koji žive i rade u Salcburgu nedavno su bili u prilici da uživaju u sjajnim nastupima srpskih folkloraša. Čak 600 gledalaca došlo je u Wallerseehalle Henndorf na godisnji koncert da vide pored odlične folkoraše domaćina  „Sinđelića“ i goste iz Švajcarske, „Vuk Karadžić“ iz Roršaha i evropske šampione KUD „Stevan Mokranjac“ iz Beča.

KUD „Vuk Karadžić“ iz Roršaha, osnovano je 1992. godine, društvo broji 140 članova u četiri različita ansambla. Učesnici su na švajcarskim i evropskim smotrama, a 2006. proglašeni su za najbolje društvo u Evropi.

„Stevan Mokranjac“ je aktuelni prvak Evrope i u vrhunskoj formi. Iako slave tek 15 godina, vitrine su im prepune priznanja i pehara.

Nizale su se koreografije, Igre iz Gornje Pčinje i Vranjsko Polje u izvođenju, igrača iz Salcburga, pa Igre iz Bosilegradskog krajišta i Nunta in Isakova u izvođenju „Vuka Karađića“, te „Igre iz okoline Beograda , Igre iz Radujevca i Igre iz Binačke Morave nenadmašnih mokranjčevih sledbenika lepote i igre iz Beča.

Sve goste je prvo pozdravio Predrag Pitulić, predsednik „Stevana Sinđelića, koji se posebno zahvalio igračima, roditeljima i prijateljimaa kluba koji su uvek biliuz njih da pomognu.

Sigfried Pichler predsednik Radnicke komore Salcburga uz „dobro veče“ na srpskom jeziku, uputio je reči pune podrške za budući rad „Sinđelića“, pohvalivši njihove dosadašnje aktivnosti. Zahvalio se što je pozvan na manifestaciju, rekao da voli da gleda srpske folkloraše i poželeo svima lepo veče i pozdravio sve goste.

Priredbi je prisustvovala i Đuja Bećirević-Tešanovi član predsedništva Radničke komore Salcburga.
Nakon nastupa folkloraša počelo je druženje koje je uz Jecu Virus i Peđu trajalo do rane zore.

Fotografije Dragan Kračunović

Mokranjac 06 resizeMokranjac 01 resizeMokranjac 03 resizeMokranjac 04 resizeMokranjac 06 resizeMokranjac 07 resizeMokranjac 2 resizeMokranjac 3 resizeMokranjac 4 resizeMokranjac 5 resizeMokranjac 22 resizeMokranjac resizeRosah 01  resizeRosah 02 resizeRosah 03 resizeRosah 3 resizeRosah resizeSindjelic 01 resizeSindjelic 02 resizeSindjelic 03 resizeSindjelic 04 resizeSindjelic 05 resizeSindjelic 06 resizeSindjelic 06 resizeSindjelic 2 resizeSindjelic resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“