недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / NIKOLA MLADENOVIĆ, MENADŽER NEGOTINSKE VINARIJE “MATALJ” : “KREMEN KAMEN” NAJBOLJE SRPSKO VINO, REZULTAT SPOJA TLA, KLIME, SORTE I ČOVEKA

NIKOLA MLADENOVIĆ, MENADŽER NEGOTINSKE VINARIJE “MATALJ” : “KREMEN KAMEN” NAJBOLJE SRPSKO VINO, REZULTAT SPOJA TLA, KLIME, SORTE I ČOVEKA


06b3bd94497011e3a3d012ec3e365c79 8527f06be962aa527f0615eb970399355 bg-bino fmatalj06Matalj sve-Nvino-drugaVeliki test najboljih vina, u organizaciji Vina.rs, održan je 8. i 9. novembra u hotelu “Falkenštajner” u Beogradu. Vina je ocenjivao međunarodni žiri, između ostalih i zvezda svetske vinske scene Džejmi Gud, vinski kritičar i kolumnista londonskog “Sandej ekspresa”. Prijavilo se čak 35 srpskih vinarija i više od 150 etiketa. 
“Naš vinograd se nalazi u Rajačkom vinogorju, kod Negotina, gde je odličan spoj tla, klime, sorte i čoveka, a u tome je tajna dobrog vina”, rekao nam je menadžer vinarije “Matalj”, Nikola Mladenović, čije vino “Kremen Kamen” iz 2011. proglašeno najboljim srpskim vinom. Taj kaberne ima 14 odsto alkohola, slaže se uz srednje pečen biftek, a ako ne preterate sa količinom, odličan je za srce, ali i udvaranje.
Da li je 2011. inače dobra berba, ili je vaše vino izuzetak. pitali smo Nikolu Mladenovića.
“Ta godina se za vino uglavnom svuda pokazala kao dobra, a u našoj vinariji i kao malo bolja, s obzirom na nagrade koje smo osvojili.”
To znači da kada vidimo da na nekoj boci piše – Kremen, da slobodno naručimo?
“Naravno, nećete pogrešiti. Što se ovog pobedničkog vina tiče, neće ga biti na tržištu još jedno mesec dana, a i onda samo u ekskluzivnim restoranima i vinotekama, jer ga nema mnogo. Velika vina ne mogu da se naprave u velikim količinama.”
Ukoliko zbog ograničenog broja boca ne stignemo da ga nabavimo, koje drugo vaše vino biste nam preporučili da pijemo, a da je najsličnije ovom “zlatnom”?
“Mi smo mala porodična vinarija, a naš vinograd leži na kamenu, zbog čega se ovo vino i zove ‘Kremen Kamen’. U prodaji možete naći naše vino ‘Kremen’. “Naš ‘Kamen’, na primer, košta 1.100 dinara. Kada kupujete vino, isto je kao i kada kupujete bilo šta drugo – samo vi znate šta volite, šta vam prija, bez obzira na to koliko košta. Možda vam farmerke od 10 evra, bolje stoje nego one od 100.”
Dakle, najbolje vino je ono koje nam najviše prija, bez obzira na cenu i medalje?
“Apsolutno. Takmičenja za najbolje vino su kao i takmičenja u kuvanju – svi nešto spremaju, neko bolje neko lošije, ali svi oni svakoga dana kuvaju i da bi jeli. Naravno da podržavam izbore za najbolja vina, naročito poput ovog Velikog testa najboljih vina Srbije, kada naše proizvode ocenjuje internacionalni žiri. Ovo je odlična prilika da vidimo ko je dobar, ko najbolji”, rekao je Nikola Mladenović, proizvođač najboljeg srpskog vina.

Z. Jovanović

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“