недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / NEZABORAVNO PUTOVANJE OPANKA U ITALIJU

NEZABORAVNO PUTOVANJE OPANKA U ITALIJU

Rano ustajanje, sneg na putu od Salcburga ka Italiji, kao i bura koja nas je dočekala bile su odlike tog novembarskog jutra, pre dolaska na odredište. Naši dragi domaćini iz Trsta, SKUD „Vuk Karadžić“ priredili su nam srdačnu dobrodošlicu i toplinu domaćinske kuće koja je ugrejala naše promrzle članove.

Već nekoliko godina traje prijateljstvo između „Opanka“  i Vuka Karadžića, a ovo je bila uzvratna poseta dragim prijateljima, koji su sa svojim članovima bili naši gosti pre godinu dana.

Sa nama su na put krenuli i naši gosti iz bratskog SKUD Karađorđe iz Beča, Dejan i Sanja Jovanović, predsednik i sekretar tog društva.

Posle dobrodošlice i doručka koji je organizovan od strane domaćina za sve goste iz Salzburga, krenuli smo u zajednički obilazak grada. Život na obali mora je drugačiji od onoga na kontinentalnom delu, tako da je deci davao veliku inspiraciju i mogućnost da se slikaju uz različite motive. Pored svega viđenog najviše nas je inspirisala lepotica Trsta, naša pravoslavna  crkva Svetog Spiridona.

U večernjim časovima u u velikoj sali Slovenačkog kulturnog doma u Trstu, održan je zajednicki program u kojem su pored domaćina i KUD Opanak iz Salcburga, učestvovali i  Srpsko prosvetno drustvo Postojna iz Slovenije i SKUD Pontes – Mostovi iz Trsta.

Učesnici su za dva sata na bini prikazali veoma  lep i raznovrstan program koji je oduševio sve prisutne u dvorani.

Bila je to samo uvertira za slavlje koje je kasnije nastavljeno u svečanoj sali vinarije „DOLINA“ uz iznenađenje koje nam je domaćin priredio.

Tog dana SKUD Vuk Karadžić je slavio treću godišnjicu osnivanja svog folklornog društva, kao jedne od vise sekcija koje uspešno rade. Za trenutak su svetla ugašena, kada su uz vatromet unete dve torte koje su izmamile veliki aplauz svih prisutnih. Članovi KUD Opanak bili su počastvovani, a ujedno i presretni pošto je jedna od slavljeničkih torti u njihovu čast imala oblik opanka.

Lepo druženje i slavlje  je moglo da traje danima, ali pospani mališani, od kojih je umor bio jači, jasno nam je davao znak da sve što je lepo ima i svoj kraj i da je vreme da polako krenemo ka Mocartovom gradu.

Kao da je neka srećna zvezda spojila ova dva društva, pošto je sklopljeno jedno veoma čvrsto i lepo prijateljstvo na jednom zavidnom nivou, kakvo bi svako poželeo.

– Bilo je ovo još jedno veliko iskustvo. Put u nešto novo i nepoznato, koje smo doživeli kao jedan lep san, a sve zahvaljujući našim dragim domaćinima iz SKUD Vuk  Karadžić,  upravi i svim članovima i prijateljima ovoga društva, koje ovim putem još jednom pozdravljamo, istakao je za našečitaoce, Dragan Arsić predsednik KUD Opanak iz Salcburga.DSC 0305 resizeDSC 0316 resizeDSC 0350 resizeDSC 0366 resizeDSC 0396 resizeDSC 0428 resizeDSC 0490 resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“